Αλέξης Τσίπρας: Θετικό παράδειγμα για την Ελλάδα η Πορτογαλία

«Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουμε με το πρόγραμμα, βλέπουμε ήδη μια πολύ μεγάλη διαφορά στους οικονομικούς δείκτες και ευελπιστούμε αυτή τη διαφορά να την φέρουμε στους κοινωνικούς δείκτες και στην αίσθηση των ανθρώπων για την πραγματική οικονομία, όπως ακριβώς έγινε και στην Πορτογαλία, προς όφελος της κοινωνίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Πορτογαλία αποτελεί “θετικό παράδειγμα” για την Ελλάδα και τους Θεσμούς, διότι κατάφερε να τελειώσει λίγο νωρίτερα την περιπέτεια του προγράμματος και αυτό αποτελεί ένα προηγούμενο, πιστεύω δεσμευτικό, και για τους Θεσμούς, ώστε να διαχειριστούν παρόμοια προβλήματα με τον ίδιο τρόπο».

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Νωρίτερα το πρωί ο κ.Σόουζα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Οι Έλληνες αποδειχτήκαμε πλήρως συνεπείς ως προς τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. Είμαστε έτοιμοι να εκπληρώσουμε και το υπόλοιπο των υποχρέωσεών μας. Πιστεύω ότι και οι εταίροι μας θα εκπληρώσουν τις δικές τους, ειδικά ως προς το χρέος», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την Πορτογαλία «για την στήριξη της και στα εθνικά θέματα. Για το Κυπριακό θέλουμε μια λύση σύμφωνη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, που δεν επιτρέπει της ύπαρξη κράτους με μειωμένη εθνική κυριαρχία».

«Για να ακολουθήσει η Τουρκία την ευρωπαϊκή πορεία, απαιτείται πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Ο καθένας αποδεικνύει στην πράξη αν και κατά πόσο το σέβεται και συνεπώς αν δικαιούται μια ευρωπαϊκή πορεία», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε: «Εμείς, που είμαστε μέλη της ΕΕ, με τα προγράμματα προσαρμοστήκαμε στους κανόνες της Ευρώπης. Το ίδιο οφείλει να προσαρμοστεί με τους κανόνες και η Τουρκία που επιδιώκει να γίνει μέλος της».

Από την πλευρά μας, «επιδιώκουμε την φιλία και την καλή γειτονία, αλλά υπάρχουν κανόνες που η Τουρκία οφείλει να σέβεται».

Όρος για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, είναι να λυθεί το ζήτημα του ονόματος, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος τονίζοντας ότι «για να γίνει αυτό πρέπει να λυθεί το θέμα του αλυτρωτισμού. Αποκλείεται ο αλυτρωτισμός στο πλαίσιο της ΕΕ». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μια χώρα θα πάει να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες που θα αντιτίθενται στο σύνταγμά της και θα το αφήσει να το δει στο μέλλον. Γι’αυτό ζητάμε να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «πρέπει να διαμηνύσουμε προς ορισμένους εταίρους μας ότι η Ευρώπη έχει αρχές και αξίες, και μία από τις κυριότερες είναι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη».

Ντε Σόουζα: «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελλάδας»

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος Πρόεδρος τόνισε πως «αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για την αντοχή που επέδειξε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στο προσφυγικό ζήτημα». «Το ευρωπαϊκό σχέδιο μας επέτρεψε να είμαστε μαζί. Και μέσα από αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το ανήκειν στην ΕΕ προϋποθέτει τον σεβασμό των αξιών της».

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας και όλα όσα μπορούν να συνεισφέρουν στην περιφερειακή σταθερότητα. Συγκλίνουμε στην αναζήτηση κοινών λύσεων σε ζητήματα όπως το προσφυγικό και η επιδίωξη ενός ισότιμου δημοσιονομικού πλαισίου», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος θα μεταβεί και σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στη Θήβα.