Brexit: Η Τερέζα Μέι απειλεί με παραμονή στην ΕΕ

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να εκτροχιαστεί, σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit και έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία της για το διαζύγιο.

Η τύχη της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου είναι αβέβαιη καθώς το κοινοβούλιο φαίνεται ότι θα απορρίψει τη συμφωνία της Μέι αύριο το βράδυ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια σειρά από πιθανές εκβάσεις, που κυμαίνονται από ένα άτακτο διαζύγιο έως την ολοκληρωτική ανατροπή του Brexit.

Η Μέι χρησιμοποίησε ως αφορμή την ομιλία της σε εργοστάσιο στην πόλη Στόουκ-ον-Τρεντ στην κεντρική Αγγλία, οι κάτοικοι της οποίας τάσσονται υπέρ της αποχώρησης, για να δηλώσει στους βουλευτές ότι το να μπλοκαριστεί τελείως το Brexit είναι τώρα πιθανότερη έκβαση από το να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.

«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ οι οποίοι επιθυμούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να σταματήσουν το Brexit και οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για το κάνουν», δήλωσε η Μέι.

«Ενώ η πιθανότητα μη συμφωνίας παραμένει σοβαρός κίνδυνος, έχοντας παρατηρήσει τα γεγονότα στο Γουεστμίνστερ τις τελευταίες επτά ημέρες, εκτιμώ τώρα ότι η πιο πιθανή έκβαση είναι μια παράλυση στο κοινοβούλιο που δημιουργεί τον κίνδυνο να μην συμβεί το Brexit», συμπλήρωσε η Μέι, η οποία αναμένεται να απευθυνθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 17:30 ώρα Ελλάδας.

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα δηλώσει σήμερα πως πιστεύει πως είναι πλέον πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit, παρά η χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 29η Μαρτίου χωρίς συμφωνία για τους όρους.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων το αδιέξοδο είναι απόλυτο όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η χώρα στο Μπρέξιτ, την πιο σημαντική αλλαγή εξωτερικής κι εμπορικής πολιτικής τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Τα μέλη της θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία που έχει κλείσει η Μέι με τις Βρυξέλλες στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη, βυθίζοντας ακόμη πιο βαθιά στην αβεβαιότητα τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέι, η οποία βασίζεται σε ένα μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα, δοκίμασε δύο θεαματικές ήττες στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά το Μπρέξιτ, με τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγείρουν ένα νέο εμπόδιο στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία και να υποχρεώνουν την πρωθυπουργό να προτείνει ένα «Σχέδιο Β» εντός ημερών εάν η συμφωνία που έκλεισε καταψηφιστεί.

«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ που θα ήθελαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να σταματήσουν το Μπρέξιτ και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να το καταφέρουν», θα τονίσει η Μέι σε ομιλία της ενώπιον εργατών βιομηχανιών στην πόλη Στόουκ ον Τρεντ (κεντρική Αγγλία), που είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκ των προτέρων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα εκτιμήσει, βασιζόμενη στα γεγονότα και τις ενδείξεις της περασμένης εβδομάδας, πως θεωρεί πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Μπρέξιτ παρά η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία που θα της επιτρέψει να μετριάσει το σοκ για την οικονομία της και να προετοιμάσει τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.

Η συμφωνία της Μέι βάλλεται πανταχόθεν: οι θιασώτες της αποχώρησης θέλουν καθαρότερο διαζύγιο, ενώ οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ πιέζουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Η εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις, έγραψε ότι οι αντάρτες βουλευτές σκοπεύουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας από τη Μέι αυτή την εβδομάδα, αποβλέποντας στην ακύρωση ή την αναβολή του Μπρέξιτ.

Προτρέποντας τους βρετανούς κοινοβουλευτικούς να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε, η Μέι θα υπενθυμίσει πως πριν από το δημοψήφισμα του 2016, τόσο το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών είχαν δεσμευθεί πως θα εφάρμοζαν την απόφαση των Βρετανών.

«Αυτοί ήταν οι όροι υπό τους οποίους ψήφισαν οι πολίτες. Εάν η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, το ΗΒ θα συνέχιζε να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ», θα εξηγήσει.

Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσει, «η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα αντιλαμβανόταν το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ παρά την ψήφο υπέρ της παραμονής, ή ότι θα έπρεπε να συζητήσουμε τη διεξαγωγή άλλου ενός δημοψηφίσματος».

Η Μέι θα απαιτήσει από τα μέλη του κοινοβουλίου να «αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους για την πίστη του βρετανικού λαού στη δημοκρατία μας».