Δικαιολογημένες οι απουσίες στα σχολεία λόγω γρίπης

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας εγκύκλιο για τις απουσίες των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης.

Σύμφωναμε αυτή, οι απουσίες δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον οι κηδεμόνες τους ή οι ίδιοι, εάν είναι ενήλικοι, προσκομίσουν στη σχολική μονάδα πρόσφατη βεβαίωση/γνωμάτευση δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία να αναγράφεται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας από το σχολείο.

Η εγκύκλιος έχει ισχύ για το τρέχον σχολικό έτος.

Συνολικά από τον περασμένο Οκτώβριο έως και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 56 θάνατοι και 226 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Μόνο την τελευταία εβδομάδα της καταγραφής εισήχθησαν σε εντατική 40 νέα κρούσματα.

Η μέση ηλικία των ασθενών που νοσηλεύθηκαν στην εντατική λόγω γρίπης είναι τα 58 έτη και στη συντριπτική τους πλειονότητα (86,6%) προσβλήθηκαν από την πανδημική γρίπη Α (Η1Ν1). Από τα 219 κρούσματα, εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%), ενώ το 75,8% των περιστατικών αφορούσε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται το αντιγριπικό εμβόλιο. Από τους 56 ασθενείς που κατέληξαν λόγω γρίπης, οι επτά δεν νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.