Γεννηματά: Να διαψεύσει η κυβέρνηση τα περί «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Διαφώνησε η Φώφη Γεννηματά για ενδεχόμενη συμφωνία στο όνομα των Σκοπίων με το «Μακεδονία του Ίλιντεν» και ζήτησε από την κυβέρνηση να το διαψεύσει. Ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή για τη υπόθεση Νοvartis η κ. Γεννηματά τόνισε:

«Περιμένουμε σήμερα όλη την ημέρα μια διάψευση που δεν έχει έρθει. Μια διάψευση από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί φέρεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει ένα όνομα που ακούει στο «Μακεδονία του Ίλιντεν». Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ονομασία συνιστά την επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού. Και θέλω να πιστεύω πως η κυβέρνηση δεν έχει μπει καν στην διαπραγμάτευση αυτού του ονόματος. Θέλω όμως να τονίσω, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ότι η επίλυση του ζητήματος δεν αφορά μονάχα στην ονομασία. Απαιτείται ολοκληρωμένη λύση και σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έχει κάνει η κυβέρνηση ως τώρα, αυτό διαπραγματεύεται εκ μέρους του Ελληνικού λαού, δηλαδή την σύνθετη ονομασία με ισχύ erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος. Απαιτούνται δεσμευτικές ρυθμίσεις για την εγγύηση της μη επιστροφής του αλυτρωτισμού και της παραχάραξης της ιστορίας. Χθες ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε πως δεν βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε μια καμπή κρίσιμη ώστε να αισθάνεται ότι πρέπει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα μάθαμε ότι θα μας ενημερώσει τελικώς τηλεφωνικά αύριο και εν τω μεταξύ οι διαρροές δίνουν και παίρνουν.

Κλείνοντας, λοιπόν, περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση και ελπίζουμε ότι πράγματι η κυβέρνηση αυτή διαπραγματεύεται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο όνομα όλων των Ελλήνων μια πραγματικά ολοκληρωμένη λύση».

Αυλαία με κακοστημένη παράσταση

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της στην Βουλή ότι «σήμερα εδώ ρίχνει αυλαία μια κακο-στημένη κι εν τέλει κακο-παιγμένη παράσταση. Ένα πραγματικό πολιτικό φιάσκο.

Μια κατασκευασμένη ιστορία, στηριγμένη πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο.

Μια προσπάθεια κατασκευής γεγονότων και ενόχων, μέσω πρόθυμων πλην ανώνυμων μαρτύρων και βολικών παραδοχών.

Μια κοινοβουλευτική παρωδία, με ένα ταιριαστό, άδοξο τέλος» . Μίλησε για πόρισμα της πλειοψηφίας το οποίο συνιστά ομολογία της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. «Αφήστε τα παιχνίδια με τους θεσμούς, σταματήστε να προσβάλετε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών είναι όρος περιφρούρησης της Δημοκρατίας μας», είπε η κ. Γεννηματά .

«Αν είχατε στοιχειώδες αίσθημα πολιτικής ευθύνης θα προκηρύσσατε εκλογές για να επιλέξει ο Ελληνικός λαός ποιον θέλει να είναι στο τιμόνι της χώρας για να την οδηγήσει στην πραγματική, ασφαλή και βιώσιμη έξοδο από την κρίση», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στη συνωμοσιολογία, τα δήθεν «μαύρα μέτωπα», την επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, την εύκολη καταδίκη ανθρώπων και συνειδήσεων για να καλύψει την αποτυχία της.

Για την ουσία της υπόθεσης η κ. Γεννηματά μίλησε για υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο ζητώντας να πέσει παντού φως ζητώντας πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες, εκεί που πραγματικά ανήκουν.

«Ναι, λοιπόν, εμείς ζητήσαμε και απαιτήσαμε να λάμψει η αλήθεια, να διαλευκανθεί η υπόθεση. Με τον συνταγματικά επιβεβλημένο τρόπο. Με σεβασμό στη λειτουργία των θεσμών: της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου. Όχι με προγραφές, όχι με συνοπτικές εκτελέσεις. Όχι με fake επιτροπές για το θεαθήναι. Αρνηθήκατε την ουσιαστική έρευνα. Ανοίξατε τον φάκελο της υπόθεσης, για να κάνετε γκρίζα προπαγάνδα και για να έχετε πηχυαίους τίτλους στον κίτρινο τύπο της συγκυβέρνησης. Δεν θέλατε την αποκάλυψη της αλήθειας. Αρνηθήκατε να καλέσετε μάρτυρες. Πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:

«Σε αυτό το βρόμικο παιχνίδι σκιών, που εσείς στήσατε, θα είστε απελπιστικά μόνοι. Η ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχωρεί. Καλή σας νύχτα κ. Τσίπρα».