Καμμένος: Το θέμα των Σκοπίων κλείνει υπό την πίεση συμφερόντων

Για «αδικαιολόγητη βιασύνη κάποιων να κλείσουν το θέμα των Σκοπίων», έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Θέμα 104,6».

Είπε ότι ο πρωθυπουργός «υπέκυψε σε πιέσεις» και έφερε το «θέμα των Σκοπίων» τώρα, ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί να το φέρει μετά τις εκλογές και κατόπιν τον Μάρτιο, ενώ στις πιέσεις συμπεριέλαβε και «πιέσεις από οικονομικά συμφέροντα» καθώς και «πιέσεις από συμφέροντα που “παίζουν” γεωστρατηγικά, όπως ο Σόρος και το ίδρυμά του». «Αυτό είναι ξεκάθαρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι «ο Σόρος χρηματοδοτούσε τις διαδηλώσεις στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και προσπαθούσε πάντοτε να παρεμβαίνει καίρια στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία».

«Ήταν ιδιοκτήτης των ορυχείων στη Χαλκιδική πριν τα πάρουν οι Καναδοί και ήταν εκείνος που χρηματοδοτούσε τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον κ. Μπουτάρη», είπε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας ότι «ο Σόρος, μέσω των εταιριών του, ενεπλάκη τον τελευταίο χρόνο με το υπουργείο Εξωτερικών με ένα πολύ περίεργο τρόπο, δηλαδή, ενώ δεν φαίνεται “μπροστά” ο ίδιος και οι εταιρείες του, η σειρά των offshore εταιρειών που έχουν την ιδιοκτησία της τελικής εταιρείας που συμφώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών καταλήγουν σε συνεργάτη του Σόρος».

Είπε, ακόμα, ότι δεν είναι σύμπτωση η χθεσινή φωτογράφιση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, -«πρώτη εμφάνιση του Ζόραν Ζάεφ μετά την ψήφιση στη Βουλή των Σκοπίων (της Συμφωνίας των Πρεσπών)»- με τον Τζ. Σόρος, στην Ελβετία

Ο Π. Καμμένος είπε ότι είχε παραδώσει τον σχετικό «φάκελο» στον κ. Τσίπρα, ο οποίος «μετά την κόντρα στο υπουργικό συμβούλιο απομάκρυνε τον κ. Κοτζιά», και επανέλαβε ότι περιμένει από τη Δικαιοσύνη να τον καλέσει για τα στοιχεία αυτά, καθώς, όπως διευκρίνισε, «αυτό το θέμα πρέπει να διερευνηθεί».

Στη συνέχεια, επικαλούμενος «κατά κόρον δημοσιεύσεις στα Σκόπια ότι υπήρχαν χρηματοδοτήσεις από την Ελλάδα σε Σκοπιανά ΜΜΕ για να πιέζουν υπέρ της ψήφισης (της Συμφωνίας)», είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί και αυτό.

Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι η διαφορά του με τον κ. Μητσοτάκη, «όχι με την ΝΔ διότι άλλη θέση έχει ο κ. Σαμαράς και άλλη ο κ. Μητσοτάκης» είναι ότι ο ίδιος διαφωνεί, όχι με τις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις, αλλά με «την παραχώρηση του όρου “Μακεδονία”, όπως ο κ. Σαμαράς».

«Η παραχώρηση του όρου “Μακεδονία” είναι παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας», είπε ο Π. Καμμένος.

Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του Ν. Κοτζιά ότι «η πλειοψηφία για να εγκριθούν οι “Πρέσπες” υπήρχε από το 2017» και ερωτηθείς «που είχε διαμορφωθεί αυτή η πλειοψηφία πριν καν οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας», αλλά και πως εξηγεί τη μεταστροφή βουλευτών των ΑΝΕΛ και αν αυτό συνέβη έναντι ανταλλαγμάτων απάντησε: «Τα χρήματα δεν φαίνονται εξαρχής ή κάποια στιγμή φαίνονται πολύ αργά. Αυτό το οποίο εδόθη μπροστά στα μάτια μας είναι οι θέσεις».

«Η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης και ο κ. Κουίκ είχαν πάρει δημόσια θέση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι δύο εξ’ αυτών συμμετείχαν και εξελέγησαν με ένα κόμμα που είχε καταστατική αρχή και απόφαση συνεδρίου ότι δεν παραχωρείται το όνομα της Μακεδονίας και οι ίδιοι σε δημόσιες δηλώσεις τους έλεγαν ότι θα παλέψουν για το όνομα της Μακεδονίας», είπε, σημειώνοντας ότι διαφορετική θέση εξαρχής είχε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

«Ξαφνικά ο Κουίκ, η Κουντουρά και ο Κόκκαλης βρίσκονται με την αλλαγή της συνείδησης από το “όχι” στο “ναι” στις Πρέσπες και δημόσια ο πρωθυπουργός τους προσφέρει υπουργική καρέκλα που δεν την πήραν από τον Τσίπρα αλλά από τους ΑΝΕΛ», πρόσθεσε.

Ο Π. Καμμένος εξιστόρησε τι συνέβη με την κ. Ε. Κουντουρά και τον κ. Β. Κόκκαλη πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι άλλαξαν την θέση που είχαν, και έκανε λόγο για «συναλλαγή και αποστασία», διευκρινίζοντας ότι «δεν πήραν λεφτά, πήραν καρέκλα».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι η εντιμότητα της συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα «έληξε όταν ο κ. Τσίπρας είδε αυτό που έλεγε ο Κοτζιάς περί ύπαρξης πλειοψηφίας που σημαίνει ότι είχαν επεξεργαστεί από πριν το σχέδιο αποστασίας των βουλευτών με ανταλλαγή υπουργική καρέκλα και πίσω απο την πλάτη μου και την πλάτη των ΑΝΕΛ δούλευαν αυτά τα σενάρια». Είπε ότι νιώθει προδομένος από τον Αλ. Τσίπρα «και αν κρατηθούν αυτές οι υπουργικές θέσεις σημαίνει ότι έχουμε σχέδιο αποστασίας που σχεδιάστηκε από τον πρωθυπουργό και εκτελέστηκε».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε οτι έχει υποχρέωση να διαγράψει τον κ. Παπαχριστόπουλο, αλλά ο δεύτερος δεν έχει κανένα λόγο να παραδώσει τη θέση του στον κ. Κουίκ τον οποίο χαρακτήρισε «αμοραλιστή».

Είπε ότι θα παλέψει «να σταματήσει το πραξικόπημα που πάει να κάνει ο κ. Βούτσης, να παρερμηνεύσει δηλαδή τον Κανονισμό της Βουλής», τη στιγμή που «δεν μπορεί να αποσύρει την ΚΟ (των ΑΝΕΛ) από τη στιγμή που έχει συσταθεί με πέντε βουλευτές και παραμένει με πέντε».

Ο Π. Καμμένος είπε ότι έχει «κρατήσει πολλά μπόσικα» της συγκυβέρνησης προκειμένου «να “γυρίσει” το καράβι προς τις ΗΠΑ. Αυτός ήταν ο στόχος μου. Το γυρίσαμε το καράβι. Το “ευχαριστώ” ήταν να μου πάρει τους βουλευτές που εξελέγησαν με εμένα και να μου διαλύσει την ΚΟ; Όλα έχουν ένα όριο».

Διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν οι ΗΠΑ που πίεζαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ και ότι «το σχέδιο αυτό προωθούσε ο κ. Κοτζιάς».

Ανέφερε ότι οι υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς «με ένα περίεργο τρόπο δεν προχωρούν», προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι κάποιοι πιέζουν για να μην προχωρήσουν» και τονίζοντας ότι για όλες αυτές τις υποθέσεις πρέπει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη.