Ρέγκλινγκ: Έπαινοι σε πολίτες και πολιτική ηγεσία για την στροφή της Ελλάδας

Η Ελλάδα τα τελευταία εννέα χρόνια εργάστηκε σκληρά για να εφαρμόσει  συχνά επώδυνες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόντουσαν. Είναι η ώρα να επαινέσουμε τους Έλληνες πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας για την στροφή της Ελλάδας σε μια πιο μοντέρνα οικονομία, είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι υπόλοιπες χώρες που έλαβαν βοήθεια από τον ESM απέδειξαν ότι τέτοια μεταρρυθμιστικά προγράμματα όσο δύσκολα και εάν είναι δημιουργούν τις βάσεις για μελλοντική ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Οι 4 χώρες που έλαβαν στο παρελθόν στήριξη αποτελούν επιτυχημένες ιστορίες.  Η Ελλάδα είναι στο μεταίχμιο να γίνει το επόμενο επιτυχημένο παράδειγμα ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι την λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στα τρία οικονομικά προγράμματα στήριξης της Ελλάδας τόνισε ότι αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης διεθνώς με 240 δισ. ευρώ δάνεια . Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος  στη διάρκεια  των τελευταίων μηνών και των τελευταίων ετών, είπε ο επικεφαλής του ESM.

Αναφέρθηκε στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι επέστρεψαν οι θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί με εκτίμηση για 1,9% φέτος, την ανεργία να υποχωρεί στο 20,1% και τις εξαγωγές να αυξάνονται ενώ οι δημοσιονομικές προόδος και οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές σε τρεις περιπτώσεις  και αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η επιστροφή στις αγορές όμως είναι εύθραυστη  και η διατήρηση της εμπιστοσύνης  απαιτεί πλήρη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις .

Μιλώντας για την τελευταία αξιολόγηση είπε ότι για να κλείσει απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως τα φορολογικά, τα δημόσια έσοδα, την ενέργεια, τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την δικαιοσύνη.

Για το χρέος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία διότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης τους  χρέους,

Ο επικεφαλής του ESM, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελαφρύνσης στο Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

Για την περίοδο μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος είπε ότι η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη  σε σχέση με άλλες χώρες που ήταν στο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην συνεργασία του ESM  με την Ελληνική ΕΈνωση Τραπεζών τόνισε ότι ήταν πολύ υποβοηθητική στον σχεδιασμό του νομοθετικού πλαισίου  για την πρόοδο του τραπεζικού συστήματος  και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις  στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (πρόσφατες πωλήσεις), επισημαίνοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες .

Π.Παυλόπουλος: Πολύτιμη η συμβολή της ΕΕΤ στην εθνική προσπάθεια οριστικής εξόδου από την κρίση

Την πολύτιμη συμβολή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην εθνική προσπάθεια οριστικής εξόδου από την κρίση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό του, κατά την επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 90 ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών πρέπει να συνεχίσει τη δημιουργική της πορεία στο πλαίσιο τόσο του τραπεζικού μας συστήματος όσο και της οικονομίας μας εν γένει, προσθέτοντας την δική της πολύτιμη συμβολή και στην εθνική, κυριολεκτικώς, προσπάθεια οριστικής εξόδου από τη βαθιά και επώδυνη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών. Συνακόλουθα δε και στην θωράκιση από τη μια πλευρά της οικονομικής προόδου της χώρας και, από την άλλη πλευρά, της κοινωνικής συνοχής.

Υπενθύμισε ότι το φθινόπωρο του 1928, ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ως επιβοηθητική ανταπόκριση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος στην αντίστοιχη ίδρυση, μερικούς μήνες νωρίτερα, της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι έκτοτε, υπήρξε αδιάλειπτη και αμείωτη η συμβολή της, ιδίως στην ομαλή λειτουργία του νομισματικού και συναλλαγματικού μας συστήματος. «Συμβολή, η οποία εντάθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την ένταξη της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως δε μετά την δημιουργία του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε και διαδραματίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των ελληνικών και αλλοδαπών εμπορικών τραπεζών που ασκούσαν και ασκούν δραστηριότητα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι:

Πρώτον, υπήρξε αξιόπιστος συνομιλητής των κυβερνήσεων και των εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα (Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς), αναφορικά με όλα τα μείζονα ζητήματα που άπτονται της πολυδιάστατης συμβολής του τραπεζικού συστήματος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με σεβασμό στους κανόνες που διέπουν τη διασφάλιση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών-μελών της.

Δεύτερον, συνέβαλε καθοριστικά -μέσω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας των στελεχών των τραπεζών μελών της και λόγω της ενεργού συμμετοχής της στα ευρωπαϊκά δρώμενα- στην άρτια διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία, την ρύθμιση και την εποπτεία των τραπεζών, τους μηχανισμούς διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων, καθώς και την λειτουργία της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Και, τρίτον, κατά τη διάρκεια των δύο πρόσφατων κρίσεων, συνέδραμε αποφασιστικά, στο βαθμό που της αναλογούσε, τις ενέργειες των κυβερνήσεων και της Τράπεζας της Ελλάδος για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων από την επέλευση αυτών των κρίσεων και, τελικά, για την διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ήταν -και αναμένεται να συνεχίσει να είναι- ουσιαστικός στο νέο ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά το 2014, όταν στην αρχή η εποπτεία και στη συνέχεια η εξυγίανση των καλούμενων «σημαντικών τραπεζών» πέρασε από την απόλυτη αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος στα καθήκοντα ευρωπαϊκών θεσμών με την συμμετοχή και της Τράπεζας της Ελλάδος -συνθέτοντας την πιο σημαντική, ίσως, θεσμική αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως προέκυψε ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης, με την δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα συνεχίσει να συμβάλλει θετικά, με τις τεκμηριωμένες θέσεις της, στην κατάλληλη προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος -προς όφελος της ελληνικής οικονομίας- στις μεγάλες διεθνείς και ευρωπαϊκές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

– την επερχόμενη θεσμική αναδιάρθρωση της ΟΝΕ, με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την εγκαθίδρυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών,

– την περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου, που διέπει την πρόληψη και διαχείριση των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται οι τράπεζες. Βεβαίως τούτο μπορεί να επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των τραπεζών, εφόσον όμως σχεδιασθεί κατάλληλα, αυξάνει την σταθερότητα του συστήματος και την προστασία των συναλλασσομένων, δύο εξαιρετικά σημαντικά αιτήματα δημόσιου συμφέροντος. Και

– την όλο και ταχύτερη μετάβαση στην εποχή των ψηφιακών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που επιτρέπει την είσοδο στην αγορά νέων χρηματοπιστωτικών φορέων, μεταβάλλει σταδιακά τις παραδοσιακές στρατηγικές προσέλκυσης πελατείας και ανταποκρίνεται στις τάσεις που επικρατούν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς.