www.efka.gov.gr: Εκτύπωση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών

Αναρτήθηκαν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου 2018, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (www.efka.gov.gr). Η προθεσμία πληρωμής για τις ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου 2018 προς τον ΕΦΚΑ λήγει την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018. Να σημειωθεί ότι πλέον δεν γίνεται ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων. Τα ποσά στα νέα ειδοποιητήρια είναι σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικά αυξημένα ενώ έχουν υπολογιστεί επί του 85% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2016 στο οποίο προστίθεται και οι ασφαλιστικές εισφορές που πλήρωσε κάποιος το έτος 2016. [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου]. εφκα πληρωμη.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, 15:50

Οι εισφορές που αναγράφονται στα ειδοποιητήρια θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος κάθε μήνα, αλλιώς θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Εάν καταβληθεί μόνο μέρος της εισφοράς, το υπόλοιπο επιβαρύνεται με επιτόκιο 8%.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 21-2-2018 το υπουργείο Εργασίας, παρά τις αλλαγές στη βάση υπολογισμού των εισφορών, η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών (81%) και των αγροτών (82,6%) συνεχίζουν και το 2018 να καταβάλλουν τις κατώτατες εισφορές. Όμως, αυτή η εικόνα θα αλλάξει προς το χειρότερο καθώς το 2019 θα καταργηθεί η έκπτωση 15% στο φορολογητέο εισόδημα βάση του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές κύριας , επικουρικής ασφάλισης, υγείας και εφάπαξ.

Εγκύκλιος για υπολογισμό νέων ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2018

Επίσης, η βάση υπολογισμού των νέων ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για κάθε επόμενο έτος, προσδιορίζεται σύμφωνα με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε την Παρασκευή 16-2-2018 η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Διαβάστε περισσότερα εδώ: ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος για υπολογισμό νέων ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2018

Eκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2017 μη μισθωτών

Εξάλλου, τη διαδικασία εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 που καταβάλλουν πρόσωπα τα οποία ασκούν μη μισθωτή δραστηριότητα, περιγράφει απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη 14-2-2018 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Μετά τη λήψη από την ΑΑΔΕ των στοιχείων που αφορούν στο εισόδημα του φορολογικού έτους 2016, η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου του 2018.

Έτσι, από τον Μάιο 2018 και σε  πέντε δόσεις θα πρέπει να καταβάλουν τις επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές που προκύπτουν από την εκκαθάριση του 2017, οι ασφαλισμένοι που κατέβαλαν τον προηγούμενο χρόνο χαμηλότερα ποσά από αυτά που αναλογούσαν στο εισόδημα του 2016, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής μικρότερων ποσών εισφορών το 1ο εξάμηνο κάθε έτους, χωρίς προσαυξήσεις, μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, το 2ο εξαμήνου κάθε έτους. Διαβάστε περισσότερα εδώ:Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Πως θα γίνει η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2017 μη μισθωτών (Παραδείγματα)

Αλλαγές στην ασφάλιση μηχανικών και δικηγόρων

Διευκρινίσεις για τις μεταβολές που επέρχονται στο καθεστώς ασφάλισης των μηχανικών και των δικηγόρων στον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), αναδρομικά από 1/1/2017, παρέχει νέα απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου. Περισσότερα εδώ: ΕΦΚΑ: Οι αλλαγές στην ασφάλιση μηχανικών και δικηγόρων

Ακόμη, εγκύκλιο για τη χορήγηση σύνταξης, λόγω θανάτου, εξέδωσε την Τρίτη 6-2-2018 ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στην οποία περιγράφονται οι αλλαγές που επήλθαν από την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου και μετά. Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ.

Με το εισόδημα 2016 θα υπολογιστούν οι εισφορές 1ου εξαμήνου 2018

Σε πλήρη σύγχυση εξακολουθούν να βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι συμψηφισμοί των εισφορών που έχουν καταβάλει. Ο ΕΦΚΑ θα υπολογίζει τις εισφορές επί του τζίρου, δηλαδή με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα + τις εισφορές που έχουν ήδη καταβληθεί και θα υπάρξει μια έκπτωση 15%  (δηλαδή το 85% των εισφορών). Περισσότερα εδώ: Σύγχυση για τις εισφορές 2018 ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ

Νέα παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών 2016

Εξάλλου, νέα παράταση έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 της προθεσμίας καταβολής εισφορών του 2016 για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, του β’ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, καθώς και του β’ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών), ανακοίνωσε τελικά το μεσημέρι της Παρασκευής 26-1-2018 ο ΕΦΚΑ, όπως ενημέρωσε δύο ημέρες νωρίτερα το TheReport.gr.

Η παράταση χορηγείται, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξης των οφειλών αυτών στο νέο καθεστώς ρύθμισης, ν. 4469/2017 περί «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών». Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών, παραμένουν ενεργά, μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Η παράταση αφορά 650.000 αγρότες, 160.000 μηχανικούς, γιατρούς και φαρμακοποιούς και 80.000 δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές. Τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν κυμαίνονται από 535 ευρώ μέχρι 3.200 ευρώ.

Η παράταση συνδέεται με την λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις που θα τεθεί σε λειτουργία αρχές Φεβρουαρίου.

Η προηγούμενη παράταση λήγει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 30-10-2017 ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ, δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι αυτήν την ημερομηνία (π.χ. ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα, παροχές αγροτικής εστίας).

Αρχικά, η προθεσμία πληρωμής έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2017. Όσοι δεν πληρώσουν κινδυνεύουν να χάσουν την ασφαλιστική ενημερότητα και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Μετά όμως από πολλές αντιδράσεις ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος υπέγραψε απόφαση για μετάθεση της πληρωμής  στις 31 Ιανουαρίου 2018 και όπως όλα δείχνουν πλέον πάμε για τις 28-2-2018.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση για ρύθμιση σε 120 δόσεις οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, υπεγράφη την Πέμπτη 28-12-2017. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενώ η ρύθμιση αφορά:

– Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ ή (β) οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

– Φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.

Επίσης, την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης για όποιες κατηγορίες των ασφαλισμένων το επιθυμούν, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ με ημερομηνία 22-1-2018. Ως ελάχιστη βάση υπολογισμού της μηνιαίας εισφοράς καθορίζονται τα 586 ευρώ για όλους εκτός από τους αγρότες, για τους οποίους ως βάση είναι τα 410 ευρώ. Περισσότερα εδώ:ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης (Παραδείγματα)

Εξάλλου, αποκαταστάθηκε την Πέμπτη 11-1-2018 η λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Αθήνας, όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Οι ασφαλισμένοι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Δείτε εδώ: www.atlas.gov.gr: Δείτε τα ένσημά σας σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Επίσης, την υπαγωγή στην ασφάλιση των προσώπων που απασχολούνται ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, αμειβόμενοι με τίτλους κτήσης – πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, «διασφαλίζει» τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή. Περισσότερα εδώ:Τροπολογία Υπ. Εργασίας: Εισφορά 26,95% υπέρ ΕΦΚΑ για αποδείξεις δαπάνης

Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 έληξε η προθεσμία πληρωμής για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου 2017 προς τον ΕΦΚΑ. Τα ειδοποιητήρια εισφορών Νοεμβρίου 2017 είχαν αναρτηθεί από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (www.efka.gov.gr).

Το 2018 ο συμψηφισμός εισφορών

Όπως όλα δείχνουν, από το 2018 θα γίνει τελικά ο επανυπολογισμός των εισφορών 1,4 εκατομμυρίων αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων με βάση τα εισοδήματα του 2016 αντί του 2015, επί των οποίων υπολογίζονταν μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι στα ειδοποιητήρια Δεκεμβρίου 2017 δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που αντιστοιχούν στις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016, ούτε το αποτέλεσμα των συμψηφισμών. Στα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2017  δεν περιλαμβάνονται και οι εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), για περίπου 200.000 ασφαλισμένους. Και αυτές οι πληρωμές παραπέμπονται για το 2018.

Επίσης, τα δώρα των εργαζομένων στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τα 40.000 «μπλοκάκια» θα είναι και αυτά με επιδότηση, ενημερώνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πατήστε εδώ για χρηστικές πληροφορίες και σύνδεσμους (links) που αφορούν τον ΕΦΚΑ (ενημέρωση 21-2-2018).

Ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, οι ασφαλισμένοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης στης ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού. Για την είσοδο απαιτείται πιστοποίηση του ασφαλισμένου με τη χρήση των κωδικών taxis net και του ΑΜΚΑ.

Μετά την είσοδο, παρέχονται σύντομες πληροφορίες, με το γενικό τίτλο «με μια ματιά…», για την ασφαλιστική ικανότητα και τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί από 01-01-2017. Από το μενού εργασιών που τιτλοφορείται «Ηλ. Υπηρεσίες», παρέχεται λίστα με τις υπηρεσίες. [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

  • Η πληρωμή των εισφορών πραγματοποιείται σε Τράπεζες και ΕΛΤΑ με την χρήση του κωδικού εντολής πληρωμής, ο οποίος είναι ατομικός και χρησιμοποιείται για όσο χρονικό διάστημα ο ασφαλισμένος είναι υπόχρεος καταβολής εισφορών.
  • Ο ίδιος κωδικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάθεση πάγιας εντολής χρέωσης λογαριασμού σε Τράπεζα της επιλογής σας.
  • Η πάγια εντολή δεν εκτελείται όταν το ανώτατο όριο ποσού που έχετε ορίσει είναι μικρότερο από το πληρωτέο ποσό ή όταν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον λογαριασμό σας κατά την ημερομηνία εξόφλησης.
    Προσοχή!
    Ενημερωθείτε για τον ακριβή χρόνο ροής παγίων εντολών, κατά την ημερομηνία εξόφλησης, ώστε να εξασφαλίζετε την έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού σας.
  • Μπορείτε να πληροφορηθείτε τα διαθέσιμα προϊόντα καταβολής εισφορών καθώς και ενδεχόμενες χρεώσεις για την χρήση τους από τις Τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

Επισήμανση

Η εντολή άμεσης χρέωσης λογαριασμού ενεργοποιείται εφόσον η σύμβαση με την Τράπεζα της επιλογής σας έχει πραγματοποιηθεί πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής. [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

Νέα εγκύκλιος για τη διαδοχική ασφάλιση

Νέα εγκύκλιο που αφορά θέματα διαδοχικής ασφάλισης εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για τους χρόνους που έχουν πραγματοποιηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2016. Περισσότερα εδώ:Νέα εγκύκλιος για τη διαδοχική ασφάλιση – Παραδείγματα

Θυμίζουμε ότι έληξε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 η προθεσμία πληρωμής για τις ασφαλιστικές εισφορές Σεπτεμβρίου 2017 προς τον ΕΦΚΑ. Τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών Αυγούστου 2017, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, αναρτήθηκαν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (www.efka.gov.gr). Να σημειωθεί ότι δεν έγινε ταχυδρομική αποστολή των ειδοποιητηρίων.

Σύντομα οι 120 δόσεις για οφειλές σε ΕΦΚΑ

Επίσης, σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων προς τον ΕΦΚΑ. Περισσότερα εδώ.

Εν τω μεταξύ, περίπου το 40% των ελευθέρων επαγγελματικών αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι ασφαλιστικές εισφορές εξακολουθούν και υπολογίζονται βάσει των εισοδημάτων του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπολογισμός με τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει το τελευταίο δίμηνο του έτους. Τότε θα γίνει και ο συμψηφισμός των εισφορών (από τον Σεπτέμβριο του 2017 που είχε αρχικά ανακοινωθεί) και θα «αντιλογισθούν» ποσά για περίπου 300.000 ασφαλισμένους.

Εγκύκλιος για τη διαδοχική ασφάλιση

Εγκύκλιο (Αρ. πρ.: Φ.1500/οικ.1681/119) για τον υπολογισμό και την απονομή των συνταξιοδοτικών παροχών ασφαλισμένων με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης υπέγραψε την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε εφαρμογή του άρθρου 19 του Ν. 4387/2016. Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο.

Εξάλλου, με αφορμή δημοσιεύματα «σχετικά με  την επιβολή «νέου» χαρατσιού στους αυτοαπασχολούμενους» το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει ότι «οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εγκύκλιος: Οδηγίες για εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης μη μισθωτών

Οδηγίες για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο εξαγοράς πλασματικών χρόνων ασφάλισης μη μισθωτών, παρέχει με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017 η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο.

Επίσης, πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις εργασίας εξήγγειλε τη Δευτέρα 17/7/2017 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μπλοκάκια εξήγγειλε ο Τσίπρας

Θυμίζουμε ότι όπως έκανε και με τους αγρότες, ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε νέα παράταση προθεσμίας καταβολής των εισφορών του 2016 για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές που πρέπει να καταβάλουν γιατροί (ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ), μηχανικοί (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ), δικηγόροι (ΕΤΑΑ-ΤΑΝ) και αγρότες (ΟΓΑ) ανά μήνα, καλούνται να καταβάλουν και τις εισφορές του προηγούμενου έτους (του β΄ εξαμήνου 2016) μέχρι τις 30/11/2017.

Εγκύκλιος για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των δικηγόρων με έμμισθη εντολή

Εγκύκλιο, με θέμα «Ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα με έμμισθη εντολή δικηγόρων ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-Τομέα ΤΑΝ», εξέδωσε την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 ο ΕΦΚΑ. Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο και δείτε τους σχετικούς πίνακες.

Εγκύκλιος: Οδηγίες για την παράλληλη ασφάλιση

Αναλυτικές οδηγίες για τον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού εισφορών και την εισφοροδότηση στις περιπτώσεις άσκησης πολλαπλών/παράλληλων ασφαλιστέων δραστηριοτήτων/ιδιοτήτων Μη Μισθωτών ή Μισθωτών – Μη Μισθωτών, μαζί με παραδείγματα, παρέχει ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιο που εξέδωσε την Πέμπτη 15/6/2017. Διαβάστε εδώ της εγκύκλιο:Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Οδηγίες για την παράλληλη ασφάλιση, εισφορές, παραδείγματα

εφκα πληρωμη

Μπορείτε να δείτε το ειδοποιητήριο με τις ασφαλιστικές εισφορές, εισάγοντας στα κατάλληλα πεδία τους κωδικούς του Taxisnet, μαζί με τον ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που δεν θυμάστε τον ΑΜΚΑ, μπορείτε να τον βρείτε στη σελίδα https://www.amka.gr/AMKAGR/ Δείτε εδώ αν έχετε ΑΜΚΑ. [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

Όσοι εντοπίζουν προβλήματα / λάθη  στα ειδοποιητήρια που έχουν παραλάβει, θα πρέπει να προσέρχονται στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για την επίλυση των όποιων προβλημάτων ή διόρθωση όποιων λαθών, ενώ σύντομα θα υπάρξει και δυνατότητα ένστασης – προσφυγής, από πλευράς ασφαλισμένων.

Βεβαιώσεις εισφορών έτους 2016 για φορολογική δήλωση 2017

Επίσης, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει τους Αγρότες, Αυτοαπασχολουμενους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, ότι έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στον ιστότοπο www.efka.gov.gr οι βεβαιώσεις εισφορών έτους 2016 για φορολογική χρήση.

Συγκεκριμένα, ασφαλισμένοι που προέρχονται από τους εντασσόμενους Φορείς π. ΟΑΕΕ, π. ΟΓΑ και π. ΤΣΜΕΔΕ μπορούν να τις εκδώσουν από την επιλογή «Βεβαιώσεις εισφορών έτους 2016 για φορολογική χρήση», καθώς και από τις ιστοσελίδες των προϋφιστάμενων Φορέων.

Βεβαίωση Συντάξεων Για Φορολογική Χρήση

Ασφαλισμένοι των υπολοίπων πρώην Φορέων, για την έκδοσή τους θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες.

Επίσης, ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης ανέφερε το πρωί της Τετάρτης 26 Απριλίου ότι στις «στις ασφαλιστικές εισφορές Μαρτίου 2017 δεν περιέχονται ειδοποιητήρια με ΑΠΔ» και συνέχισε ότι «στα νέα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν, 6.400 άνθρωποι που ήταν με μπλοκάκια δεν θα περιλαμβάνονται  και θα σβηστούν και αυτά που ζητούσαμε τους προηγούμενους μήνες» ενώ τόνισε ότι «φορτώνονται 29.000 γραμμάτια προείσπραξης των νομικών και γίνεται λήξη για 1000 περιπτώσεις νομικών που πήραν ειδοποιητήρια που δεν έπρεπε να πάρουν, όπως για 450 περιπτώσεις συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ».

Τα ειδοποιητήρια μόνο θα αναρτώνται

O διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης ανέφερε το πρωί της Τετάρτης 26 Απριλίου «ότι υπήρξαν κάποιοι συμπολίτες μας και κυρίως αγρότες, που περίμενα να πάρουν ειδοποιητήριο για να πληρώσουν τον Φλεβάρη. Από εδώ και πέρα τα ειδοποιητήρια θα αναρτώνται».

Επίσης, σε νέες διευκρινίσεις για τα «μπλοκάκια», προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Απριλίου 2017, με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. ΕΦΚΑ: Και νέες διευκρινίσεις για τα «μπλοκάκια»

Η Εγκύκλιος για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων 2017

Οδηγίες υπολογισμού συντάξιμων αποδοχών βάσει της μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., δίνει με την εγκύκλιο 15726/605/5-4-2017, το Υπουργείο Εργασίας. Η εγκύκλιος ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών που θα χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν το τελικό ύψος του ποσού, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι αυτές υπολογίζονται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή. Διαβάστε την εγκύκλιο εδώ: Η Εγκύκλιος για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (2016-2017) παραδείγματα

Τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που έχουν δικαίωμα ασφαλιστικής κάλυψης, από την 1η Μαρτίου 2017 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, αναφέρει εγκύκλιος που εξέδωσε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Διαβάστε περισσότερα εδώ: ΕΦΚΑ: Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη

Επίσης, περαιτέρω οδηγίες παρέχονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) που εκδόθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που για την ίδια απασχόληση υπάγονταν στην υποχρεωτική ασφάλιση δύο φορέων κύριας ασφάλισης ή ενός φορέα κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου (π.χ. μηχανικός του Δημοσίου που υπαγόταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Δημοσίου και του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ή ιατρός του ΕΣΥ που υπαγόταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Δημοσίου και του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ). Διαβάστε περισσότερα εδώ:KYA: Οι νέες εισφορές για μηχανικούς, δικηγόρους και υγειονομικούς του Δημοσίου (Παραδείγματα)

Να σημειωθεί ότι, όσοι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια και έχουν εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα πρέπει να πάνε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ να το δηλώσουν.

Πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για εργαζόμενους με μπλοκάκι

Επίσης, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, στην ενότητα «ηλεκτρονικές υπηρεσίες», η πλατφόρμα για τη δήλωση των εργαζόμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν ή δυο εργοδότες, τα γνωστά «μπλοκάκια», προκειμένου να επιμεριστούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Διαβάστε εδώ την ολόκληρη την εγκύκλιο, δείτε τις οδηγίες χρήσης και κάντε εισαγωγή στις σχετικές εφαρμογές διαχείρισης συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δ.Π.Υ. (Παρ. 9 Αρθρ. 39 Ν.4387/2016) εδώ: ΕΦΚΑ: Εφαρμογή για δήλωση εργαζόμενων με ΔΠΥ (μπλοκάκια) ώστε να επιμεριστούν οι εισφορές

Εγκύκλιος για τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Να σημειωθεί, ότι την ένταξη από 1-1-2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των μισθωτών του τέως ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017, το Υπουργείο Εργασίας. Δείτε εδώ την εγκύκλιο και τους πίνακες με τα νέα ποσοστά ασφαλίστρων: ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος για τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι στο τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Υποχρέωση πολλαπλής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ από 01/01/2017

Σύμφωνα με την παρ. 1, οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως εάν υπήχθησαν στην κοινωνική ασφάλιση, πριν ή μετά την 01/01/1993 (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι), εφόσον ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία είχαν υποχρέωση ασφάλισης σε περισσότερους του ενός από τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, καταβάλλουν, από 01/01/2017, ασφαλιστικές εισφορές 6,67% για τη μισθωτή εργασία (13,33% οι εργοδότες – άρθρο 38 ν.4387/2016), αλλά και 20% για άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (άρθρο 39 ν. 4387/2016). Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο και δείτε και σχετικά παραδείγματα: Εγκύκλιος ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για την παράλληλη απασχόληση (παραδείγματα)

Εξάλλου, σε νέες διευκρινίσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών-ΔΠΥ («μπλοκάκι»), προχώρησε το βράδυ της Τρίτης 7 Μαρτίου 2017, η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Διαβάστε εδώ: ΕΦΚΑ: Νέες διευκρινίσεις για τα μπλοκάκια

Εγκύκλιο για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) κατά το έτος 2017 εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στην οποία επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι περιπτώσεις που αναζητούνται στο διπλάσιο τα ποσά του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως. Δείτε την εγκύκλιο εδώ:Χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) κατά το έτος 2017

Επίσης, σταδιακή αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου σύνταξης μισθωτών, από 01/01/2017 έως 01/01/2020, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Δείτε την εγκύκλιο εδώ: Αναπροσαρμογή ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών, από 01/01/2017 έως 01/01/2020

Θυμίζουμε ότι σε λειτουργία τέθηκε από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, η εφαρμογή για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ, του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που το 2015 είχαν δηλώσει στην εφορία εισόδημα από μία μόνο δραστηριότητα. Οι εισφορές των 2 πρώτων μηνών έπρεπε να πληρωθούν έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017. [Για την εκτύπωση του ειδοποιητηρίου, επιλέξτε το link στο τέλος του άρθρου].

Εκτύπωση ειδοποιητηρίου για ασφαλιστικές εισφορέςΠ

Τα πρώτα ειδοποιητήρια αποστάλθηκαν και ταχυδρομικώς στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας αυτό θα συμβεί και για τις εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου, ενώ από τον Μάρτιο τα ειδοποιητήρια δεν θα αποστέλλονται. Η ενημέρωση θα γίνεται μόνο από το site του ΕΦΚΑ και η πληρωμή θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή άμεση χρέωση λογαριασμού, με έναν διακριτό κωδικό εντολής 25 ψηφίων. Οι εισφορές που θα αναγράφονται στα ειδοποιητήρια θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, αλλιώς θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Εάν καταβληθεί μόνο μέρος της εισφοράς, το υπόλοιπο επιβαρύνεται με επιτόκιο 8%!

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τα μπλοκάκια

Εν τω μεταξύ, σε διορθωτικές κινήσεις προχωρά με εγκύκλιο εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών-ΔΠΥ («μπλοκάκι»).Διαβάστε εδώ περισσότερα: Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τα μπλοκάκια – Παραδείγματα

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του τέως ΟΓΑ

Επίσης, την ένταξη των μισθωτών του πρώην ΟΓΑ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προβλέπει σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε την Πέμπτη 9/2/2017, στην οποία καθορίζεται και το ύψος των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλουν οι ίδιοι και οι εργοδότες τους.  Διαβάστε αναλυτικά εδώ: Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του πρώην ΟΓΑ

Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώσουν οι μισθωτοί μηχανικοί

Σε άλλη εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ την Τρίτη 14-2-2017, ορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλουν οι μισθωτοί μηχανικοί του τέως ΕΤΑΑ – τομέας ΤΣΜΕΔΕ – απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η εγκύκλιος αφορά τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων: Διαβάστε εδώ αναλυτικά: Οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώσουν οι μισθωτοί μηχανικοί

Δείτε παλαιότερες εγκυκλίους, άρθρα και χρήσιμες πληροφορίες για την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, επιλέγοντας το παρακάτω link (σύνδεσμο): Χρήσιμες πληροφορίες για τον ΕΦΚΑ

Τέλος, καθορίστηκαν οι διαδικασίες είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Η κοινοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών, λοιπόν, θα πραγματοποιείται:

Με ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών
Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr

Μπορείτε να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο ασφαλιστικών εισφορών επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο (link):