Άντεξε ο τουρισμός της Κρήτης

Ελαφονήσι, Κρήτη

Αν και σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί να θεωρεί «κερδισμένη», εντούτοις η Κρήτη φαίνεται να είναι η «λιγότερο χαμένη» από άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, τη φετινή σεζόν. Τηρουμένων των αναλογιών, η τουριστική κίνηση στην Κρήτη ήταν καλή, αν και με αρκετές διακυμάνσεις ανά νομό και ανά περιοχή. Το Ηράκλειο σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, με τις πληρότητες να ανέρχονται στο 50% και σε κάποιες περιπτώσεις τον Αύγουστο ακόμα και το 70%.

Τα Χανιά και το Ρέθυμνο σημείωσαν χαμηλότερες επιδόσεις καθώς έλειπε η Σκανδιναβική αγορά, η οποία παραδοσιακά στηρίζει αυτούς τους προορισμούς. Το νότιο Ρέθυμνο, πάντως, κινήθηκε με τον εσωτερικό τουρισμό.

Οι αεροπορικές αφίξεις

Τα νούμερα επιβεβαιώνονται και από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης». Μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Πατρίς», ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλακιάς ανέφερε ότι από 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν ταξιδέψει 560.000 τουρίστες. Πρόκειται για κίνηση που φτάνει το 40% της περσινής, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 25%-30%.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα ο αριθμός των ταξιδιωτών ήταν 1.300.000.

Φέτος τον Αύγουστο η κίνηση έφθασε το 49% της περυσινής και τον Σεπτέμβριο έως τώρα επίσης το 49%.

Μπάλος, Κρήτη

Οι φθινοπωρινοί μήνες

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι ταξιδιωτικές οδηγίες από Βρετανία και Ολλανδία δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς. Τα κρούσματα σε τουρίστες και εργαζόμενους σε ξενοδοχεία γύρω από τα Μάλια, οδήγησαν την κυβέρνηση της Βρετανίας σημαντική δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας- να βάλουν ολόκληρη την Κρήτη στην «κόκκινη» λίστα, επιβάλλοντας καραντίνα στους τουρίστες που επιστρέφουν σε βρετανικό έδαφος.

Η όποια επιπλέον κίνηση πλέον, αναμένεται από μετακινήσεις προορισμών, πτήσεις δηλαδή που είχαν αρχικό προορισμό την Ισπανία και φαίνεται πως μετακινούνται προς το Ηράκλειο ή την Κω.

«Τη φετινή τουριστική σεζόν φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο ιός έκανε κουμάντο και φυσικά οι ειδικοί, οι γιατροί τους οποίους ακούμε πάντα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Creta tv ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος που βρέθηκε στην Κρήτη.

Elounda Peninsula: Αύξηση τζίρου τον Αύγουστο

Το Elounda Peninsula All Suite Hotel, συμφερόντων της οικογένειας Σπύρου Κοκοτού, σημείωσε τον Αύγουστο του 2020 αύξηση τζίρου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ οι επιδόσεις του ήταν κι από τις καλύτερες την τελευταία δεκαετία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Με μέση πληρότητα 84% το Elounda Peninsula είναι το μοναδικό ίσως ξενοδοχείο της Ευρώπης που εν μέσω της πανδημίας είδε τα έσοδα του να αυξάνονται αντί να μειώνονται.
«Όταν τον Μάρτιο του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την
πανδημία, πήραμε τη στρατηγική απόφαση να στοχεύσουμε στα πολύ υψηλά εισοδήματα», λέει ο Ηλίας Κοκοτός. «Δεν προχωρήσαμε σε προσφορές και εκπτώσεις, αλλά αντίθετα προσελκύσαμε τους επισκέπτες αυτούς που είχαν μεν προτεραιότητα την ασφάλεια αλλά και την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιούν ιδιωτικά αεροσκάφη για τις μετακινήσεις τους».
«Χαρακτηριστικό είναι πως, τόσο στο Elounda Peninsula, όσο και στο άλλο μας ξενοδοχείο Elounda Mare, όλες οι ακριβές σουίτες και βίλες σημείωσαν εξαιρετικά υψηλές πληρότητες τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο», καταλήγει.

Το 2020 το Elounda Peninsula All Suite Hotel, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της πλήρους ανακαίνισής του (ύψους 7εκ ευρώ), ενώ η οικογένεια Κοκοτού σχεδιάζει μεθοδικά τη συνέχεια του επενδυτικού της σχεδίου τόσο στο ίδιο ξενοδοχείο όσο και στα άλλα δύο καταλύματα συμφερόντων της, του Elounda Mare Hotel, Relais & Châteaux και του Porto Elounda Golf & Spa Resort.

Πηγή: Hotel & Restaurant Daily