Έντονο το διεθνές ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών

Με κεντρική διαπίστωση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, ο σημερινός γαλλικός Τύπος ασχολείται εκτενώς με τα χθεσινά αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προκηρυχθούν νέες εκλογές στην χώρα οι οποίες θα δώσουν στον πρόεδρο της ΝΔ το δικαίωμα να σχηματίσει εκ νέου αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η εφημερίδα Figaro σε ανταπόκριση της από την Αθήνα με τίτλο «Νίκη του συντηρητικού κόμματος, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία» αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μεγάλο βαθμό ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα, θα πρέπει να καταφύγει σε δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ακόμη και οι δημοσκόποι δεν είχαν προβλέψει τέτοια διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και την αριστερή αντιπολίτευση, ότι οι Έλληνες ψήφισαν ξεκάθαρα υπέρ της σταθερότητας και ότι η ισχυρή οικονομική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι κέρδισε την πλειοψηφία των ψηφοφόρων.

Σημειώνεται ακόμη, πως τα αποτελέσματα των εκλογών αποτέλεσαν πλήγμα για την ριζοσπαστική αριστερή αντιπολίτευση. «Οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη χωνέψει την στροφή του Αλέξη Τσίπρα το 2015. Ενώ ορκίστηκε ότι θα εναντιωθεί στη λιτότητα, τελικά την αποδέχθηκε», δηλώνει στην γαλλική εφημερίδα ο Νίκος Δήμου, σημειώνοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του Τσίπρα δεν ήταν και η καλύτερη, «ειδικά όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα κλείσει την πόρτα στις ψήφους του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή ή όταν ο πρώην υπουργός Εργασίας του, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αυξήσει τη φορολογία στα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 20%».

«Οι Έλληνες δεν θέλουν άλλους φόρους, αφού υπέστησαν πολλούς κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει την καλή οικονομική της διακυβέρνηση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid ή με τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα Le Monde, δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η δεξιά πετυχαίνει μια καθαρή νίκη, όχι όμως αρκετή για να σχηματίσει κυβέρνηση» και υπότιτλο «Το συντηρητικό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν εξετάζει το ενδεχόμενο συνασπισμού. Νέες βουλευτικές εκλογές, με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, θα πρέπει να γίνουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο».

Αρχικά, προβάλλεται η δήλωση του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι «είναι ένας πολιτικός σεισμός, μια αδιαμφισβήτητη νίκη», ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατάφερε να κερδίσει σχεδόν το 41% των ψήφων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, αυξάνοντας το ποσοστό του σε σχέση με το 2019. Κατά την γαλλική εφημερίδα αυτό οφείλεται στις πρόσφατες οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, η οποία βγήκε από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, όπως επίσης και στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε οικονομική ή γεωπολιτική αβεβαιότητα. «Για να αντιμετωπίσει τον Τούρκο γείτονα, ο οποίος αμφισβητεί διαρκώς την εδαφική ακεραιότητα της χώρας στέλνοντας αεροπλάνα και πλοία κοντά στα νησιά της», οι ψηφοφόροι «επέλεξαν ένα έμπειρο χέρι να κρατήσει το πηδάλιο» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, γνωρίζοντας τις οξείες κοινωνικές ανισότητες, τη λαίλαπα του πληθωρισμού για τα φτωχότερα νοικοκυριά και τους χαμηλούς μισθούς, υποσχέθηκε να ακολουθήσει τον «δρόμο της προόδου», να αυξήσει τους μισθούς και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Μάνο Παπάζογλου, «η λογική της σταθερότητας κέρδισε τους Έλληνες που τραυματίστηκαν από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης». Ο ίδιος αναφέρει επίσης στην γαλλική εφημερίδα, ότι οι ψηφοφόροι δεν πίστεψαν «στη δυνατότητα μιας κυβέρνησης συνασπισμού, κάτι που δεν είναι στην ελληνική κουλτούρα».

Από την πλευρά της, η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών» αναφέρει ότι ένα γαλάζιο κύμα σάρωσε την Ελλάδα και ότι Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολιτικό σεισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το μεγάλο φαβορί για τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, αναφέρει στη συνέχεια η οικονομική εφημερίδα, τονίζοντας πως το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βγαίνει πολύ αποδυναμωμένο από τις εκλογές, κερδίζοντας τελικά μόνο το 20% των ψήφων, μπροστά από το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ (11,6%). Οι υποσχέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για «αλλαγή» δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους πολίτες, ενώ κανείς στην Ελλάδα δεν έχει ξεχάσει ότι είχε τελικά υποχωρήσει στις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας, παρά το «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015, επισημαίνει η εφημερίδα. Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε προεκλογική εκστρατεία επικαλούμενος το ελληνικό «οικονομικό θαύμα», με βάση την ανάκαμψη πολλών μακροοικονομικών δεικτών κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του.

«Μεγάλη νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα» τιτλοφορείται, τέλος, δημοσίευμα στη La Tribune.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε μια σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει το όριο για να σχηματίσει μόνο του νέα κυβέρνηση και θα χρειαστεί μια δεύτερη ψηφοφορία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση, επισημαίνει η εφημερίδα, προβάλλοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχολιάζεται ότι η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν μια σαφής νίκη για τον πρωθυπουργό, ενώ αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνεται ότι οι Έλληνες δεν του συγχώρεσαν ποτέ το γεγονός ότι διασταύρωσε τα ξίφη του με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των θυελλωδών διαπραγματεύσεων για τη χορήγηση ενός σχεδίου διάσωσης το 2015, σε τόσο μεγάλο βαθμό που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ.

 

Σύσσωμα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται σήμερα με τις ελληνικές εκλογές

Σύσσωμα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται σήμερα με τις ελληνικές εκλογές, εστιάζοντας στην «συντριπτική», όπως την χαρακτηρίζουν νίκη της ΝΔ. Παράλληλα, επισημαίνουν το «βαθιά απογοητευτικό» αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλα προεξοφλούν την προσφυγή στις κάλπες για δεύτερη φορά σε μια προσπάθεια «να εδραιωθεί η νίκη της ΝΔ χωρίς την ανάγκη κυβερνητικού εταίρου», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

Πιο συγκεκριμένα:

* Η Times εκτιμά ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις και τις ξένες επενδύσεις που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα από πονοκέφαλος της Ευρώπης έχει γίνει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ. Παράλληλα σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει τα εύσημα της Δύσης για τις προσπάθειες που έκανε να κατευνάσει τις εντάσεις και να «αποφύγει τον πόλεμο» με την Τουρκία.

* Το BBC κάνει λόγο για «πολιτικό σεισμό». Στέκεται στο γεγονός ότι ο χάρτης της επικράτειας έχει βαφτεί μπλε, με εξαίρεση τη Ροδόπη, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί «τεράστιο πισωγύρισμα» για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Οι Έλληνες φαίνεται πως αντέδρασαν θετικά, περισσότερο από όσο αναμενόταν, υπογραμμίζει το βρετανικό δίκτυο. Σημειώνει επίσης πως η κεντροδεξιά κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει καταφέρει ανάπτυξη κοντά στο 6%, ενώ τονίζει πως η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προς τους πολίτες ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία προς τα εμπρός και να εδραιώσει την πρόσφατη ανάπτυξη, είχε αποτέλεσμα.

* Η Guardian επισημαίνει πως η διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων είναι ένα «σπάνιο» γεγονός για την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει πως ακόμη και στο «σοσιαλιστικό προπύργιο» της Κρήτης η ΝΔ τα πήγε απρόσμενα καλά. Αναφέρεται επίσης στην καλή επίδοση του ΚΚΕ αλλά και στην αποτυχία του κόμματος Βαρουφάκη να μπει στην Βουλή. Οι Έλληνες φαίνεται πως ψήφισαν με γνώμονα τη σταθερότητα, τονίζει η εφημερίδα.

* H Financial Times εκτιμούν πως το αποτέλεσμα δυνητικά απειλεί την πολιτική καριέρα του κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τους «ριψοκίνδυνους» χειρισμούς για την συμμετοχή της Ελλάδος στο ευρώ.

* Το περιοδικό Economist αναλύει την δημογραφική εικόνα των ψηφοφόρων, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους πάνω από 400.000 νέους ψηφοφόρους ηλικίας μεταξύ 16 και 21 ετών, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των δημοσκόπων. Ενώ η ΝΔ που παραδοσιακά έχει σαφή απήχηση στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους εξακολουθεί να έχει την ισχυρή τους στήριξη.

* H Daily Telegraph χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «εκπληκτικό μπουστάρισμα» για τον κ. Μητσοτάκη και «καταστροφή» για τον κ. Τσίπρα.