Αναθεωρείται προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά στη Χαβάη

Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων των πυρκαγιών οι οποίες σάρωσαν τον περασμένο μήνα το νησί Μάουι αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στους 97 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων έχει επίσης πλέον μειωθεί στους 31, δήλωσε ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας της Χαβάης, ο Τζος Γκριν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Παρασκευή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Γκριν έκανε λόγο για 115 νεκρούς και 66 αγνοούμενους.

«Ο απολογισμός των νεκρών μειώθηκε επειδή έχουμε μαζί μας ανθρωπολόγους του υπουργείου Άμυνας, που είναι σε θέση να κάνουν πιο προχωρημένες αναλύσεις γενετικού υλικού. Μπόρεσαν να εξασφαλίσουν πως δεν θα μπερδέψουμε με τραγικό τρόπο [σ.σ. τα λείψανα] των ανθρώπων που χάσαμε», ανέφερε ο κυβερνήτης.

Την 8η Αυγούστου, πυρκαγιά εξαπλώθηκε αστραπιαία από τους πρόποδες ηφαιστείου στην πόλη Λαχάινα, τουριστικό μαγνήτη, καταστρέφοντας ολοσχερώς ή προκαλώντας ζημιές σε κάπου 2.200 κτίρια.

Σε βίντεο που ανάρτησε ο κ. Γκριν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε «δόξα τω θεώ, πέθαναν λιγότεροι άνθρωποι».

Ο Δημοκρατικός, που ήταν γιατρός -εντατικολόγος- προτού κατέβει στην πολιτική, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες που να εξηγούν πώς μειώθηκε ο απολογισμός.

Μέχρι τώρα, μόλις 74 άνθρωποι έχουν αναγνωριστεί από τα 97 πτώματα.

Αφού η πυρκαγιά σχεδόν έσβησε από τον χάρτη τη Λαχάινα, η αναζήτηση πτωμάτων αποδείχθηκε εξαιρετικά επίπονη. Οι φλόγες μετέτρεψαν χιλιάδες ακίνητα σε σωρούς από αποκαΐδια και συχνά τα ανθρώπινα λείψανα είναι αδύνατο να αναγνωριστούν οπτικά. Οι αρχές κάλεσαν επανειλημμένα τους συγγενείς αγνοούμενων να δώσουν δείγματα DNA, με την ελπίδα πως έτσι θα μπορέσουν να ταυτοποιήσουν τους νεκρούς.

Το πραγματικό εύρος της τραγωδίας μένει να αποκαλυφθεί.

Η διαχείριση της καταστροφής από τις αρχές -για την οποία διενεργείται έρευνα-, επικρίθηκε, ειδικά το γεγονός πως δεν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες συναγερμού που προειδοποιούν σε περιπτώσεις τσουνάμι, ηφαιστειακών εκρήξεων ή πυρκαγιών.

Όταν βρέθηκαν ζωσμένοι από τις φλόγες απροειδοποίητα, δεκάδες κάτοικοι στη Λαχάινα έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Εξάλλου, δεκάδες από τους πυροσβεστικούς κρουνούς που θα μπορούσαν να είχαν σώσει ζωές δεν είχαν νερό ή πίεση.

Η εταιρεία Hawaiian Electric, ο βασικός προμηθευτής ηλεκτρικού ρεύματος στο Μάουι, είναι αντιμέτωπη με μηνύσεις για αμέλεια, καθώς δεν διέκοψε την ηλεκτροδότηση όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές, κάτι που επιδείνωσε τα πράγματα, παρά τις προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Προτού οι φλόγες καταβροχθίσουν την άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, είχε κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός στο αρχιπέλαγος εξαιτίας του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, ιδίως λόγω των ισχυρών ανέμων του τυφώνα Ντόρα, ο οποίος βρισκόταν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στα ανοικτά.