Αρχηγικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να είναι ο 27χρονος που συνελήφθη στα Προσφυγικά

Αρχηγικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης με την ονομασία «Χιλιάδες ήλιοι της νύχτας», φέρεται να είναι ο 27χρονος που συνελήφθη κατά την διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης της ΕΛΑΣ, χθες, Τρίτη 22 Νοεμβρίου, στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο συλληφθείς, που κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Real News, τον περασμένο Ιούλιο, ταυτοποιήθηκε μετά από έρευνες της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο προανάκρισης, με την συμβολή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπρησμό με κίνδυνο για άνθρωπο, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας που έγινε με φωτιά και εκρηκτικές ύλες-μηχανισμό, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και άρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της διαρκούς δράσης της, σχεδίασε και πραγματοποίησε σε χρονικό διάστημα δύο ετών (από 16 Ιουλίου 2020 έως 13 Ιουλίου 2022) τις ακόλουθες κατά χρονική σειρά επιθέσεις:

– Τοποθέτηση και ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού σε ATM, πρώτες πρωινές ώρες της 16-7-2020 σε υποκατάστημα τράπεζας στο Μαρούσι, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του και πρόκληση φθορών στο κατάστημα.

– Εμπρησμό με χρήση φακέλων με εύφλεκτο υγρό σε δύο ATM , πρώτες πρωινές ώρες της 11-8-2020 σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πεύκη, με επακόλουθο την πλήρη καταστροφή τους.

– Τοποθέτηση και ενεργοποίηση τριών αυτοσχέδιων εμπρηστικών εκρηκτικών μηχανισμών, πρώτες πρωινές ώρες της 15-10-2020 σε υποκατάστημα τράπεζας στο Γαλάτσι, συνέπεια του οποίου ήταν η πρόκληση εκτεταμένων φθορών τόσο στο κατάστημα, όσο και σε παρακείμενη πολυκατοικία.

– Τοποθέτηση και ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού, πρώτες πρωινές ώρες της 2-7-2021 σε είσοδο αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στην Αθήνα, καθώς και εμπρησμό δύο σταθμευμένων οχημάτων μπροστά από το κατάστημα με αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων φθορών.

– Τοποθέτηση και ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού και αποτυχημένη ενεργοποίηση άλλου όμοιου μηχανισμού, πρώτες πρωινές ώρες της 27-4-2022 σε γραφεία κόμματος στην Πεύκη, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στα γραφεία και σε διπλανό κατάστημα.

– Τοποθέτηση και ενεργοποίηση αυτοσχέδιου εμπρηστικού εκρηκτικού μηχανισμού, πρώτες πρωινές ώρες της 13-7-2022 σε κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της Real News, στο Μαρούσι, με επακόλουθο την πρόκληση εκτεταμένων φθορών τόσο στα γραφεία, όσο και σε χώρους εταιρείας που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο. Επισημαίνεται, ότι η πυρκαγιά που προκλήθηκε και επεκτάθηκε έως τον τρίτο όροφο, έθεσε σε κίνδυνο υπάλληλο που εγκλωβίστηκε στο χώρο εργασίας της στον δεύτερο όροφο, έως ότου απεγκλωβίστηκε από πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο.

Στην συγκεκριμένη επίθεση ο 27χρονος ταυτοποιήθηκε ως φυσικός αυτουργός, μαζί με άλλο μέλος της οργάνωσης στο σημείο, τοποθετώντας και πυροδοτώντας τον μηχανισμό.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε τρία σπίτια σε Προσφυγικά, Πεύκη και Αγία Παρασκευή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ: Αεροβόλο πιστόλι, 3 μαχαίρια, σπρέϊ πιπεριού, συσκευή ανίχνευσης συσκευών εντοπισμού θέσης, σακούλα που περιείχε μονωτικές ταινίες, ελαστικά γάντια καθαρισμού, απορροφητικό πανί καθαρισμού και κεράκια, 5 ασύρματοι, σημαία, ταυτότητα για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, μπιτόνι με άγνωστης σύστασης υγρό, ρούχα που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την τέλεση των εγκληματικών πράξεων και πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και καρτών SIM.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης.