Βλάχος: Η ενημέρωση από Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου είναι το πρώτο βήμα – Φάμελλος: Εξελίσσεται σχέδιο συγκάλυψης

«Η ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον κ. Γεραπετρίτη είναι το πρώτο βήμα», ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, για την επικείμενη ενημέρωση σε σχέση με το δυστύχημα στα Τέμπη. Ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι, αν κριθεί αναγκαίο, στη συνέχεια, είτε η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής είτε και κάποια άλλη επιτροπή, μπορεί να καλέσει οποιοδήποτε πρόσωπο κρίνει ότι πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής γιατί νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι εξελίσσεται σχέδιο συγκάλυψης που προσβάλλει την αξιοπιστία και της Βουλής και της πολιτικής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ειδικότερα στην επικείμενη ενημέρωση που θα παράσχει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. «Η σημερινή συζήτηση να μην έρθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κύριος Καραμανλής και οι αρμόδιοι υφυπουργοί αλλά να έρθει, την ημέρα της απεργίας των δημοσιογράφων, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο κ.Γεραπετρίτης, προσβάλλει την ανάγκη για διαφάνεια. Δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητάει η κοινωνία. Οφείλω να το καταθέσω εδώ, με πολύ ήρεμους και δημοκρατικούς όρους. Αυτή η διαχείριση προσβάλλει, όχι μόνο αυτό που ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων αλλά και οι ίδια η κοινωνία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και προσέθεσε ότι πρέπει η Βουλή να συζητήσει για τους «πραγματικά υπεύθυνους». Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να συζητηθεί η «επάρκεια της κυβέρνησης», «γιατί αυτή είναι που έχει την ευθύνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια», και να δώσει απαντήσεις πώς δεν θα ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. «Για μένα είναι χωρίς απάντηση, για ποιο λόγο, ημέρα απεργίας, έρχεται ο κ. Γεραπετρίτης και όχι ο υπουργός που ήταν σε αυτή τη θέση και οι υφυπουργοί που έχουν κρυφτεί, να μιλήσουν στη Βουλή. Με προβληματίζει ιδιαίτερα και η τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, ο οποίος ξέχασε ότι ήταν τέσσερα υπουργός και σε μια αναδημοσίευση δηλώσεων του, που δεν τις έχει διαψεύσει, λέει ότι δεν θα αναλάβει αυτός τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ ο ίδιος, από το βήμα της Βουλής, μας έλεγε ότι είναι ντροπή μας να βάζουμε θέματα ασφάλειας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος. «Δεν είναι αυτή η κουβέντα που έγινε στη Διάσκεψη των Προέδρων», είπε ο κ. Βλάχος και προσέθεσε: «Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τη Διάσκεψη για το αίτημα του υπουργού του κ. Γεραπετρίτη να ενημερώσει την καθ΄ύλην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο υπουργείο, για τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Είπαμε όλοι, και προσωπικά εγώ αυτό είπα, ότι όπως γίνονται ενημερώσεις των υπουργών στις καθ΄ύλην αρμόδιες επιτροπές, έτσι θα γίνει και αυτή η ενημέρωση. Εάν χρειαστεί να επαναληφθεί η συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής, καλώντας και άλλους, ή σε μια άλλη επιτροπή της Βουλής, αυτό είναι ζήτημα ανοιχτό. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Είναι το πρώτο βήμα. Αυτό το άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος της Βουλής. Δεν έχω την αρμοδιότητα να μεταφέρω τα λεγόμενα του. Έχω όμως την αρμοδιότητα να σας πω ότι το αίτημα του υπουργού κ. Γεραπετρίτη, για ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, έγινε δεκτό και προσδιόρισε ο πρόεδρος τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Τώρα, αν τυχαίνει την Τετάρτη να υπάρχει απεργία, έχω πει και άλλη φορά, ότι οι βουλευτές δεν απεργούν. Εμείς είμαστε εδώ. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει αποκλειστεί οτιδήποτε για το επόμενο διάστημα. Είναι το πρώτο βήμα».

Ο Σωκράτης Φάμελλος επέμεινε πάντως ότι «αυτή την περίοδο, το σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη και γενικότερα του Μαξίμου και των συμφερόντων που τον στηρίζουν, προσπαθεί να διαμορφώσει μια εικόνα ότι τάχατες ο κ. Μητσοτάκης θα τα βάλει με το βαθύ αναχρονιστικό κράτος που οδηγεί την Ελλάδα σε καθυστέρηση και αμφισβητεί την ασφάλεια και δημόσιες πολιτικές». Όπως όμως τόνισε, «η σημερινή Νέα Δημοκρατία και το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελούν την πραγματικότητα και την εικόνα του βαθέως αναχρονιστικού κράτους», γιατί «μόνο βαθύ και αναχρονιστικό κράτος είναι τα ρουσφέτια, είναι οι φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις, είναι οι παραβιάσεις του Συντάγματος, ο αυταρχισμός, το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια».

«Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν να συζητάμε για αριστεία και ψηφιακό κράτος, όταν έχει παραδοθεί, έχει ολοκληρωθεί και έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό του ΟΣΕ στο σύστημα GSMR, για την τηλεφωνία μηχανοδηγών, σταθμαρχών, κλειδούχων και είναι τέσσερα χρόνια ανεφάρμοστο και δεν μπορούν καν να επικοινωνήσουν με κινητή τηλεφωνία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι «το καθεστώς Μητσοτάκη θέλει να ξεπουλήσει τα πάντα και σε αυτή τη λογική υποβαθμίζει και τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα».