Βουλή: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες φύλαξης και πυροπροστασίας σε εγκαταστάσεις πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών

Οι συνθήκες φύλαξης και πυροπροστασίας σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, αλλά και οι συνθήκες σε κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, είναι το αντικείμενο ερώτησης που απευθύνουν στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη Συμεών Κεδίκογλου.

Οι βουλευτές αναφέρονται στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθηκευτικό χώρο εντός του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Πάνακτο Βοιωτίας, στις 10 Ιουνίου. Όπως σημειώνουν, προηγήθηκε έκρηξη σε αποθήκη όπου βρίσκεται επιχωματωμένη πυρίτιδα και χημικά, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά που μεταδόθηκε και στον εξωτερικό χώρο της αποθήκης, σε χαμηλή βλάστηση. Εξωτερικά της αποθήκης βρισκόταν μόνο ο φύλακας, ο οποίος ειδοποίησε την Πυροσβεστική, χωρίς, ευτυχώς, να κινδυνεύσει ο ίδιος. Μολονότι για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς εντός της αποθήκης και στον εξωτερικό χώρο της χρειάστηκε να κινητοποιηθούν και να επιχειρήσουν 32 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι το συγκεκριμένο συμβάν εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τις συνθήκες φύλαξης και πυροπροστασίας σε εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες βρίσκονται αποθηκευμένα πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες.

«Αναπόφευκτα θυμόμαστε τα πρωτοφανή φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού, κατά τα οποία σημειώθηκαν καταστροφές από πυρκαγιά ακόμη και σε κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, όπου σημειώθηκαν ζημιές και σε οικίες από το ωστικό κύμα, στον Έβρο, αλλά και στην Αττική (Πάρνηθα). Θυμόμαστε ακόμη τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως είναι οι καθαρισμοί περιμετρικά των εγκαταστάσεων αυτών», τονίζουν οι βουλευτές και ζητούν από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να ενημερώσει τη Βουλή:

– Ποια αίτια καταδεικνύει η διαδικασία διερεύνησης της έκρηξης και της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο επικίνδυνο περιστατικό.

– Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί το ανώτατο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και πυροπροστασίας σε αποθηκευτικούς χώρους πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών και γενικότερα σε κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.