Γαλλία: Αντιμέτωπη με 3προτάσεις μομφής η κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με τρεις προτάσεις μομφής, εκ των οποίων καμιά δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί, θα βρεθεί σήμερα η γαλλική κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν (φωτογραφία) να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013, όχι διά της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ως είθισται, αλλά με βάση το άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να παρακάμψει, υπό προϋποθέσεις, την Εθνοσυνέλευση.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση διαπιστώνοντας την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν ήταν εφικτή η συγκέντρωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την έγκριση του προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους. Η μία πρόταση μομφής έχει υποβληθεί από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ενώ άλλες δύο προτάσεις μομφής έχουν υποβληθεί από την αριστερή αντιπολίτευση.

Ωστόσο η Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει τις προτάσεις της αριστεράς, ενώ τα κόμματα της αριστεράς έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύουν να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής της άκρας δεξιάς. Είναι πάντως η πρώτη φορά που γαλλική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη την ίδια μέρα με τρεις προτάσεις μομφής εις βάρος της.