Γερμανία: Απαλλαγή από τον λογαριασμό 1 μήνα και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Συνδυασμό απαλλαγής από τον λογαριασμό ενός μήνα και εισαγωγής «φρένου» στην τιμή του φυσικού αερίου εισηγείται η Επιτροπή Φυσικού Αερίου και Θέρμανσης για την ελάφρυνση των πολιτών τον χειμώνα, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εξαγγείλει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται το έγγραφο που διαβίβασε η Επιτροπή στην κυβέρνηση, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε τα ξημερώματα τις εργασίες της και κατέληξε σε δέσμη προτάσεων, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν φέτος έκτακτη καταβολή του ποσού του λογαριασμού ενός μήνα έως το τέλος του έτους. Το κόστος θα καλύψει η πολιτεία, ενώ από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα τεθεί σε εφαρμογή το όριο στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου, με κάθε πελάτη να επιδοτείται για το 80% του λογαριασμού του. Η επιδότηση θα φθάσει τα 12 λεπτά /kWh και το υπόλοιπο 20% θα πληρώνεται με την τιμή της αγοράς, ενώ για τη βιομηχανία η αντίστοιχη τιμή θα είναι τα 7 λεπτά/kWh, επισημαίνει το Spiegel, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ποσό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η 21μελής Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες, εκπροσώπους των επιχειρήσεων και συνδικαλιστές, αλλά όχι εκπροσώπους της κυβέρνησης, αναμένεται αργότερα σήμερα να ανακοινώσει επισήμως τις προτάσεις της, οι οποίες θεωρείται ότι θα γίνουν δεκτές από το υπουργείο Οικονομίας.