Δημοσκοπήσεις Metron Alanylis και Pulse: Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μειωμένο αλλά σημαντικό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις των εταιριών Metron Alanylis και Pulse, που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης 16/3/2023.

Δημοσκόπηση Metron Analysis για το Mega

Στις 5,8 μονάδες (από 7,7) η μειώθηκε η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ενώ στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά ανέρχεται στις 7,4 μονάδες.

Στη δημοσκόπηση και τα τρία μεγαλύτερα (συστημικά) κόμματα εμφανίζουν απώλειες (σχεδόν 10% από τα προηγούμενα ποσοστά τους 1 μήνα πριν), χωρίς όμως σημαντική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Αναλυτικά, στην εκτίμηση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν (σε παρένθεση η πρόθεση ψήφου):

Νέα Δημοκρατία 33,7% (26,3%)
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 26,3% (20,5%)
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,8% (9,2%)
ΚΚΕ 7,5% (5,9%)
Ελληνική Λύση 5,2% (4,0%)
ΜέΡΑ25 4,5% (3,5%)
Κόμμα Κασιδιάρη (“Εθνικό Κόμμα Έλληνες”) 4,6% (3,6%)

Το προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο 2023) σε ανάλογη δημοσκόπηση της εταιρίας στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ είχε 30,2% ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5%, το ΠΑΣΟΚ 10%, το ΚΚΕ 5,9%, η Ελληνική Λύση 2,9%, το ΜέΡΑ25 2,9% και οι ΕΛΛΗΝΕΣ 1,8%.

https://uploads.disquscdn.com/images/c3c557e4c030222edd71c7a65e61593b1d8648ffb3ee35d7695b28e97a99ad0b.png

Οι πολίτες εμφανίζονται να είναι υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας παρά μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ειδικότερα, στην ερώτηση «Είστε υπέρ των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων ή υπέρ των Κυβερνήσεων συνεργασίας», το 51% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας, ενώ υπέρ των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων το 46%, που όμως αφορά κυβέρνηση της ΝΔ και μόνο.

Στην ερώτηση «Στην τραγωδία των Τεμπών πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ή όχι», η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι το 94% απαντάει «ναι», ενώ στην ερώτηση «Και ποιοι θα λέγατε ότι έχουν τις ευθύνες αυτές», το 80% απαντάει «όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα».

Θετική είναι η αξιολόγηση για την κυβέρνηση, με 32%, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση μόλις 16%, με αρνητική κρίση να εκφράζουν για τη μεν κυβέρνηση το 61%, για τη δε αξιωματική αντιπολίτευση το 77%.

Στην ερώτηση περί καταλληλότερου για τη θέση του Πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 32%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας 16%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης 3%.

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει στις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 60%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 22% και το ΠΑΣΟΚ 3%.

Δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΙ

Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) με 4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, από 7,5 μονάδες στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου 2023. Η ΝΔ εμφανίζει σημαντικές απώλειες που όμως δεν τις καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα. Το ποσοστό που χάνει η ΝΔ πάει στην “γκρίζα” ζώνη (17,5% αναποφάσιστοι κ.α.)

Ειδικότερα, στις κυβερνήσεις διαχρονικά αποδίδει την ευθύνη για την κατάσταση των σιδηροδρόμων ο ένας στους δύο Έλληνες όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Pulse, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Στα ευρήματα αποτυπώνεται η οργή των πολιτών για τα όσα συνέβησαν, αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια για την κατάσταση των σιδηροδρόμων.

Έτσι, η ΝΔ καταγράφει απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση τόσο στην πρόθεση ψήφου (4 μονάδες), όσο και στην παράσταση νίκης, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά σταθερά την πρωτιά στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα, αλλά με 35 μονάδες έναντι 38 στην προηγούμενη δημοσκόπηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να παραμένει σταθερός στο 27%, χωρίς να καταγράφει άνοδο, αλλά ούτε και απώλειες.

Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) με 4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (από 7,5 μονάδες στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου 2023): η ΝΔ είναι πρώτη με ποσοστό 30%, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4, το ΜέΡΑ25 με 3,5%, η Εθνική Δημιουργία με 1%, το κόμμα Κασιδιάρη (“Εθνικό Κόμμα Έλληνες”) με 3,5%, ενώ στο 13% βρίσκεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

https://www.skai.gr/sites/default/files/styles/inline_image/public/prothessi-egkira.png?itok=1pGVoyv1

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν, σε ποσοστό 37% μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ (ποσοστά 27% και 10%, αντίστοιχα). Αντίστοιχα, το 30% των πολιτών προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστά 14% και 16%, αντίστοιχα). Μόλις των 6% θα προτιμούσε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων).

Το 51% των πολιτών που ερωτήθηκαν στη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι η πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους βαρύνει διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ειδικότερα, στην ερώτηση ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων, το 28% απαντά η ΝΔ, το 4% η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 12% απαντά και η δύο. Το 5% επιλέγει το “δεν ξέρω/δεν απαντώ”.

Ερωτηθέντες εάν θα πάνε να ψηφίσουν, το 91% απάντησε ΝΑΙ (14%) και ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ (77%).

Πηγές: MEGA, ΣΚΑΙ