Διεθνείς οίκοι για Χ.Α.: Το Ράλι των μετοχών έχει ακόμα δρόμο

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρά την κόπωση που σημειώνει στα υψηλά εννέα ετών, συνεχίζει να αποτελεί πρωταθλητή των αποδόσεων διεθνώς, με κέρδη σχεδόν 40% από τις αρχές του έτους. Εγχώριοι και ξένοι αναλυτές εκτιμούν πως το ράλι αυτό έχει πολύ δρόμο ακόμη χάρη στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η Ελλάδα: το πολύ ισχυρό story των ελληνικών τραπεζών, το ιδιαίτερα ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον, οι ακόμη χαμηλές τοποθετήσεις των επενδυτών και οι ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.

Η χρηματιστηριακή αγορά ανέκαμψε (+2,88%) την εβδομάδα που τελείωσε, μετά από τέσσερις πτωτικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 5,66%. Η αγορά αντέδρασε ανοδικά μετά τις ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις, βρίσκοντας αντίσταση στη ζώνη των 1.3000-1.310 μονάδων για να κινηθεί προς τα υψηλά των 1.350 μονάδων.

Πάντως οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» προς το ελληνικό χρηματιστήριο και για τις ελληνικές τράπεζες.

Η JP Morgan προβλέπει συνέχιση του ράλι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, λόγω της σταθερής δυναμικής στις τράπεζες, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και το ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό.

Οι αποτιμήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ακόμη ελκυστικές με το εκτιμώμενο P/E 12μήνου στο 6,0x, 49% φθηνότερο σε σχέση με αυτό των αναδυόμενων αγορών.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφαία θέση στο χαρτοφυλάκιο της για τις αναδυόμενες αγορές και παρά την υψηλή της απόδοση από τις αρχές του 2023 εξακολουθεί να είναι φθηνή καθώς διαπραγματεύεται με μόλις 7,5 φορές τα κέρδη της και με μερισματική απόδοση σχεδόν 4,7%.

Σύμφωνα με τη Citigroup τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 16%, ένα ποσοστό το οποίο παραμένει πολύ υψηλό σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανεπτυγμένες αγορές, ΗΠΑ αλλά και αναδυόμενες αγορές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Citigroup στα επίπεδα του 4,4% διαμορφώνεται η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η οποία είναι στο 3,6% και 1,5% αντίστοιχα. Στις παγκόσμιες αγορές, τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, τοποθετείται στο 2,2%, 2,1% και 2,9% αντίστοιχα.

Η HSBC διατηρεί την overweight στάση της στις ελληνικές μετοχές και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένα από τα πραγματικά καλά μεταρρυθμιστικά stories στον χώρο των αναδυόμενων αγορών. Παρά τις ισχυρές επιδόσεις φέτος, οι αποτιμήσεις φαίνονται περισσότερο λογικές. Το ελληνικό PE είναι μόλις 7,8x έναντι 13,2x για τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών και 12,6x για την Ευρώπη.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.299,76 μονάδες, έναντι 1.263,34 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 2,88%, από τις αρχές Αυγούστου υποχωρεί 2,67%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 39,79%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,79%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 39,87%. Ο δείκτης FTSE MID έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,43% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 52,15%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,28%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 64,09%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 400,727 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80,145 εκατ. ευρώ από 87,625 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 1,982 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 87,426 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 21,564 δισ. ευρώ.

Οι διεθνείς οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες

Μετά από ένα ράλι «πρωταθλητισμού» η χρηματιστηριακή αγορά, τον Αύγουστο δείχνει σημάδια κόπωσης. Όμως την ίδια ώρα οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» προς το ελληνικό χρηματιστήριο και για τις ελληνικές τράπεζες,

Η JP Morgan προβλέπει συνέχιση του ράλι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, λόγω της σταθερής δυναμικής στις τράπεζες, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και το ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό.

Η JP Morgan πιστεύει ότι το ισχυρό ράλι που σημειώνει το Χ.Α. από τις αρχές του έτους (40%) έχει πολύ δρόμο ακόμη. Οι αποτιμήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ακόμη ελκυστικές με το εκτιμώμενο P/E 12μήνου στο 6,0x, 49% φθηνότερο σε σχέση με αυτό των αναδυόμενων αγορών.

Ο δείκτης MSCI Greece διαπραγματεύεται σε ελκυστικά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο των 5 ετών και με βάση το δείκτη P/E* (6x) αλλά και το P/BV** (0,7x), με discount 49% και 45% έναντι των αναδυόμενων αγορών διεθνώς και έναντι της περιοχής των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και και Αφρικής.

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφαία θέση στο χαρτοφυλάκιο της για τις αναδυόμενες αγορές και παρά την υψηλή της απόδοση από τις αρχές του 2023 εξακολουθεί να είναι φθηνή καθώς διαπραγματεύεται με μόλις 7,5 φορές τα κέρδη της και με μερισματική απόδοση σχεδόν 4,7%.

Ο MSCI Greece εμφανίζει επίσης τις καλύτερες επιδόσεις από τα τέλη Οκτωβρίου πέρυσι και έχει ισχυρή απόδοση από τις αρχές του έτους αλλά τα τεχνικά στοιχεία βρίσκονται σε υπεραγορασμένη περιοχή, αλλά όχι σε ακραία επίπεδα. Τα κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές (GEM) έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα.

Σύμφωνα με τη Citigroup τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 16%, ένα ποσοστό το οποίο παραμένει πολύ υψηλό σε σχέση με τις εκτιμήσεις για ανεπτυγμένες αγορές, ΗΠΑ αλλά και αναδυόμενες αγορές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Citigroup στα επίπεδα του 4,4% διαμορφώνεται η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών, πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που είναι στο 3,6% και 1,5% αντίστοιχα. Στις παγκόσμιες αγορές, τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες, τοποθετείται στο 2,2%, 2,1% και 2,9% αντίστοιχα.

Διατηρεί την overweight στάση της στις ελληνικές μετοχές η HSBC και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει ως ένα από τα πραγματικά καλά μεταρρυθμιστικά stories στον χώρο των αναδυόμενων αγορών. Παρά τις ισχυρές επιδόσεις φέτος, οι αποτιμήσεις φαίνονται περισσότερο λογικές. Το ελληνικό PE είναι μόλις 7,8x έναντι 13,2x για τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών και 12,6x για την Ευρώπη.

Eντοπίζει επτά μετοχές που αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες και στις οποίες δίνει σύστασή “Buy”: Εθνική με τιμή στόχο τα 7,95 ευρώ, Eurobank τα 1,95 ευρώ, ΟΠΑΠ τα 20 ευρώ, Πειραιώς τα 4 ευρώ, Jumbo τα 33 ευρώ, Alpha Bank τα 2,2 ευρώ και Aegean Airlines τα 16,3 ευρώ.

Οι τράπεζες

Οι διεθνείς, αλλά και οι εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι στέκονται ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές και παρά τη σημαντική άνοδο του τραπεζικού δείκτη (πάνω από 60% από τις αρχές του 2023) προχωρούν σε αύξηση των τιμών- στόχων.

H Deutsche Bank δίνει για την Alpha Bank, τιμή – στόχο στα 2 ευρώ (από 1,90 ευρώ πριν), με σύσταση «αγορά», για την Eurobank στα 2,05 ευρώ (από 1,90 ευρώ), με σύσταση «αγορά», για την Εθνική στα 7,10 ευρώ (από 6,70 ευρώ ), με σύσταση «διακράτηση» και για την Πειραιώς στα 3,30 ευρώ (από 3 ευρώ ), με σύσταση «διακράτηση».

Συνολικά, ο οίκος εκτιμά ότι οι καλές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστούν, με τα έσοδα από τόκους πιθανότατα να κορυφώνουν το τρίτο τρίμηνο, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζαςJP Morgan αναφέρουν ότι τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το β’ τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες, ενισχύουν την επιλογή της να θεωρεί την Ελλάδα ως top επιλογή στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών.

Με εκτιμώμενο δείκτη P/BV 12μήνου στο 0,6x, οι ελληνικές τράπεζες συγκαταλέγονται στις φθηνότερες τράπεζες στην αναδυόμενη Ευρώπη.

Τα υψηλότερα βασικά έσοδα, ο έλεγχος του κόστους και το χαμηλότερο πιστωτικό κόστος υποστήριξαν τα αποτελέσματα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολογήσεων DBRS.

Έρχεται νέο ράλι για τις τράπεζες με περιθώριο ανόδου έως 52%, σύμφωνα με την Euroxx και παρά την άνοδο σχεδόν 60% των τραπεζών, διαθέτουν ακόμη εντυπωσιακά περιθώρια ανόδου, καθώς, πέραν όλων των άλλων, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, όπως τονίζει σε έκθεσή της η Euroxx.

Δίνει τις εξής τιμές – στόχους: Alpha Bank στα 2,10 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 40% ,Eurobank στα 2,30 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 52%, Εθνική στα 8,50 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 33%, Πειραιώς στα 4,60 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 38%.

Όπως τονίζει ο δείκτης P/E για το 2023 είναι κοντά στο 5x, ένα discount της τάξης του 10-20% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό αντίστοιχο κλάδο.

* P/E: Price/Earnings (Τιμή μετοχής ή κεφαλαιοποίηση προς κέρδη). Το P/E για μια μετοχή υπολογίζεται διαιρώντας την τιμή μιας μετοχής (το “P”) με τα ετήσια κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας (το “E”).

** P/BV: Price/Book Value (Τιμή μετοχής προς Λογιστική αξία μετοχής). Ο λόγος P/BV υπολογίζεται διαιρώντας την αγοραία τιμή της μετοχής μιας εταιρείας με τη λογιστική αξία ανά μετοχή. Η τιμή της αγοράς είναι απλώς η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο. Η λογιστική αξία ανά μετοχή είναι τα περιουσιακά στοιχεία μιας επιχείρησης μείον τις υποχρεώσεις της, διαιρούμενη με τον συνολικό αριθμό των μετοχών.