ΕΕ: Καταρχήν συμφωνία για τη χρήση των έκτακτων εσόδων από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν σήμερα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όσον αφορά τη χρήση των έκτακτων εσόδων από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, με σκοπό να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε η βελγική προεδρία του Συμβουλίοιυ της ΕΕ στο «Χ», «οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε μέτρα που αφορούν τα έκτακτα έσοδα που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας. Τα χρήματα θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτησε την επίτευξη της καταρχήν συμφωνίας. Μέσω του «Χ», η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημερινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζεις».