Εκλογές ΗΠΑ 2020 – Δημοσκοπήσεις: Μπροστά ο Μπάιντεν σε εθνικό επίπεδο και πολιτείες “κλειδιά” (upd2)

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ηγείται του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν χθες Κυριακή, δύο ημέρες πριν τις εκλογές της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020, παραμένοντας μπροστά τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο πολιτειών, αν και σε ορισμένες πολιτείες τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι εξαιρετικά κοντινά.

Αρχική δημοσίευση: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, 02:32
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, 18:38

Οι δημοσκοπήσεις των New York Times / Siena College έδειξαν ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται μπροστά στην Πενσυλβάνια, τη Φλόριντα, την Αριζόνα και το Ουισκόνσιν, όλες τις βασικές πολιτείες που κέρδισε ο Τραμπ το 2016.

Μια δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι ο Μπάιντεν ανέβηκε στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και τη Βόρεια Καρολίνα, στις οποίες ο Τραμπ κέρδισε το 2016. Και στις τέσσερις πολιτείες, ο Μπάιντεν θεωρήθηκε ως ο πιο συμπαθητικός υποψήφιος και ως ο περισσότερο ικανός να ενώσει τη χώρα.

Μια δημοσκόπηση της ABC / Washington Post είχε λιγότερα καλά νέα για τον Μπάιντεν, δείχνοντας ότι ο Τραμπ βρίσκεται μπροστά στη Φλόριντα, 50% – 48%. Η ίδια δημοσκόπηση είχε τον Μπάιντεν πολύ μπροστά, το 51% – 44% στην Πενσυλβάνια.

Το Emerson College δημοσίευσε δημοσκοπήσεις που έδειξαν νίκη του Μπάιντεν στο Μίσιγκαν, αλλά το αποτέλεσμα στο Οχάιο και την Αϊόβα ήταν εντός περιθωρίου σφάλματος και ουσιαστικά ισόπαλος.

Ενώ αυτές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν τα πάει καλύτερα από ό, τι έκανε η Χίλαρι Κλίντον πριν από τέσσερα χρόνια, οι αναλυτές λένε ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να έχει μια στενή αλλά βιώσιμη πορεία για μια νίκη στις εκλογές μέσω των πολιτειών που θεωρούνται ικανές για «ανατροπές» από μη κομματικούς εκλογείς.

Οι εθνικές δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να δείξουν νικητή, καθώς οι πρόεδροι επιλέγονται από τις πολιτείες, αλλά μπορούν να προτείνουν τάσεις. Μια δημοσκόπηση του NBC / Wall Street Journal έδειξε ότι ο Μπάιντεν εμφάνιζε προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων, 52% με 42% για τον Τραμπ. Το προβάδισμά του χτίστηκε από την υποστήριξη των Μαύρων ψηφοφόρων, 87% – 5%, νέοι ψηφοφόροι, 60%-32% για τον Τραμπ, ηλικιωμένοι, 58%-35%, γυναίκες 57% έως 37% Λευκοί ψηφοφόροι με πτυχία κολεγίου, 56% έως 41%. και ανεξάρτητοι, 51% έως 36%.

Μια δημοσκόπηση της CBS News έδειξε ότι ο Μπάιντεν έχει υποστήριξη από το 66% εκείνων που έχουν ήδη ψηφίσει ενώ το 32% υποστήριξαν τον Τραμπ. Η ανάλυση της πρόωρης ψηφοφορίας αυτοπροσώπως έναντι του ταχυδρομείου δεν αναφέρθηκε.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της Κυριακής:

New York Times / Siena College:
Αριζόνα: Μπάιντεν 49% – Τραμπ 43%
Φλόριντα: Μπάιντεν 47% -Τραμπ 44%
Πενσυλβάνια: Μπάιντεν 49% -Τραμπ 43%
Ουισκόνσιν: Μπάιντεν 52% -Τραμπ 41%

ABC / Washington Post:
Φλόριντα: Τραμπ 50% – Μπάιντεν 48%
Πενσυλβάνια: Μπάιντεν 51% -Τραμπ 44%

Κολλέγιο Emerson:
Μίσιγκαν: Μπάιντεν 52% -Τραμπ 45%
Οχάιο: Μπάιντεν 49% – Τραμπ 48%
Αϊόβα: Μπάιντεν 47% – Τραμπ 46%
Φλόριντα: Μπάιντεν 51% – Τραμπ 45%
Γεωργία: Τραμπ 49% -Μπάιντεν 48%
Βόρεια Καρολίνα: Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ ισοδυναμούν με 47%
Τέξας: Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ ισοδυναμούν με 49%
Πενσυλβάνια: Μπάιντεν 50%, Τραμπ 46%

CNN:
Αριζόνα: Μπάιντεν 50% – Τραμπ 46%
Μίσιγκαν: Μπάιντεν 53% -Τραμπ 41%
Βόρεια Καρολίνα: Μπάιντεν 51% – Τραμπ 45%
Ουισκόνσιν: Μπάιντεν 52% -Τραμπ 44%

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αναμένεται να κριθεί σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ, τις λεγόμενες αμφίρροπες, λόγω της ταλάντευσής τους ανάμεσα στις δύο πλευρές στις εθνικές εκλογές, στις οποίες αναμένεται ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν εντείνουν τις περιοδείες τους έως τις 3 Νοεμβρίου για να εξασφαλίσουν τις 270 ψήφους του Σώματος των Εκλεκτόρων που απαιτούνται για να εκλεγούν.

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις έξι από τις κρίσιμης σημασίας πολιτείες των ΗΠΑ: τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα, το Ουισκόνσιν και την Αριζόνα.

Προβάδισμα Μπάιντεν σε κρίσιμες Πολιτείες

Εδώ και μήνες, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στη θέση του φαβορί για τις αυριανές προεδρικές εκλογές τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνει ότι θα τις διαψεύσει, όπως έκανε και το 2016.

Σε πανεθνική κλίμακα, με βάση τον ιστότοπο RealClearPolitics που αναλύει τις διάφορες δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν προηγείται κατά 6,7 μονάδες του Τραμπ: συγκεντρώνει ποσοστό 51% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 44,3% για τον Τραμπ. Αυτό το προβάδισμα παραμένει σταθερό εδώ και μήνες, αν και σε κάποιες περιόδους έφτασε ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό.

Το προβάδισμα του Μπάιντεν είναι υπερδιπλάσιο εκείνου που είχε η Χίλαρι Κλίντον την παραμονή των εκλογών του 2016. Τότε, οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα σε ό,τι αφορά τη λαϊκή ψήφο, την οποία κέρδισε η υποψήφια των Δημοκρατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι αμφίρροπες Πολιτείες: πλεονέκτημα Μπάιντεν, ερωτηματικό η Φλόριντα

Για να φτάσει ένας υποψήφιος στον Λευκό Οίκο ωστόσο δεν αρκεί να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, αλλά την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που αναδεικνύονται σε κάθε Πολιτεία ξεχωριστά. Για τον λόγο αυτό όλη η προσοχή είναι στραμμένη σε μια χούφτα Πολιτείες, οι οποίες μπορεί αυτή τη φορά να αλλάξουν «χρώμα» και να περάσουν από το ένα κόμμα στο άλλο.

Ο Μπάιντεν προηγείται άνετα στο Μίσιγκαν (+5,1 μονάδες από τον Τραμπ) και το Ουισκόνσιν (+6,6), δύο Πολιτείες των βόρειων ΗΠΑ τις οποίες είχαν κερδίσει οι Ρεπουμπλικάνοι πριν από τέσσερα χρόνια και συνέβαλαν στη νίκη του Τραμπ. Στην Πενσιλβάνια, άλλη μια Πολιτεία την οποία παρακολουθούν στενά τα εκλογικά επιτελεία, το προβάδισμά του είναι μικρότερο, στις 4,3 μονάδες, πολύ κοντά δηλαδή στο στατιστικό περιθώριο λάθους των δημοσκοπήσεων.

Στις νότιες Πολιτείες, οι δύο υποψήφιοι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.

Στη Φλόριντα, την οποία θα πρέπει να κρατήσει με κάθε τρόπο ο Τραμπ αν θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες του για μια δεύτερη θητεία, κανείς δεν έχει σαφές προβάδισμα: σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της New York Times/Siena, ο Μπάιντεν προηγείται με 3 μονάδες, όμως εκείνη της Washington Post/ABC News φέρνει μπροστά τον Τραμπ, με 2 μονάδες.

Το ίδιο ισχύει και στην Αριζόνα, όπου φέρεται να προηγείται ο Μπάιντεν, αλλά μόλις με 1 μονάδα διαφορά (κατά μέσο όρο).

Στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ δείχνει να ανατρέπει την κατάσταση και προηγείται οριακά, με 0,6 της μονάδας.

Άλλοι εξειδικευμένοι ιστότοποι, όπως ο FiveThirtyEight, υπολογίζουν διαφορετικά τους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων και δίνουν διαφορετικά στοιχεία, συνήθως πιο ευνοϊκά για τους Δημοκρατικούς. Στις Πολιτείες-κλειδιά όμως, ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα δίνουν το πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο. Κάποια από αυτά, όπως το Trafalgar, κατηγορούνται ότι είναι κομματικά όργανα και χρησιμοποιούν μια μεθοδολογία που αμφισβητείται από πολλούς άλλους παρατηρητές και δημοσκόπους, ωστόσο τα ίδια σημειώνουν ότι είχαν προβλέψει τη νίκη του Τραμπ το 2016.