Εξαπλώνεται στην Αυστραλία η παραλλαγή Όμικρον

Η παραλλαγή του νέου κορονοϊού Όμικρον εξαπλώνεται στην Αυστραλία, θέτοντας σε δοκιμασία τα σχέδια για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας της, καθώς τα κρούσματα εστίας στο Σίδνεϊ αυξήθηκαν σε 13 και εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα στην πολιτεία Κουίνσλαντ.

Οι ομοσπονδιακές αρχές εμμένουν στο σχέδιο για εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας με την ελπίδα ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού θα αποδειχθεί ηπιότερο από προηγούμενα, αλλά οι κυβερνήσεις κάποιων πολιτειών και εδαφών προχώρησαν στην ενίσχυση των ελέγχων στα εσωτερικά τους σύνορα.

Η Αυστραλία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης της Όμικρον χθες, Παρασκευή, σε σχολείο στο Σίδνεϊ. Οι αρχές ερευνούν την προέλευσή του και σημειώνουν ότι αναμένεται πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα.

Οι αρχές του Κουίνσλαντ παράλληλα ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα της Όμικρον στην πολιτεία, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το παραλλαγμένο στέλεχος.

“Η μονάδα δημόσιας υγείας απέκλεισε την πιθανότητα να πρόκειται για την παραλλαγή Δέλτα, αλλά δεν έχουμε μπορέσει να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για την Όμικρον”, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ιβέτ Ντ’Αθ. “Ωστόσο το μεταχειριζόμαστε σαν να είναι”, πρόσθεσε.

Οι αρχές της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι όσοι φτάνουν στην πολιτεία αυτή από την Νέα Νότια Ουαλία, την Βικτόρια και την Καμπέρα θα υποβάλονται σε διαγνωστικά τεστ. Η Νότια Αυστραλία ξανάνοιξε τα πολιτειακά της σύνορα μόνον πριν από κάποιες μέρες για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Μελβούρνη, με τις διαδηλώσεις αυτές να αποτελούν πλέον εβδομαδιαίο φαινόμενο που προσελκύει ομάδες απλών πολιτών, καθώς και υποστηρικτές της ακροδεξιάς και θεωριών συνωμοσίας.

Μικρότερη αντιδιαδήλωση πραγματοποιήθηκε παράλληλα κατά την οποία οι μετέχοντες ζητούσαν να σταματήσει το ακροδεξιό κίνημα και να υποστηριχθούν οι εμβολιασμοί.

Η πολιτεία της Βικτόρια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη, αξιώνει από τους πολίτες να έχουν εμβολιαστεί πλήρως για να έχουν πρόσβαση στις περισσότερες υπηρεσίες εστίασης και τα καταστήματα λιανικής μη απαραίτητων ειδών, όπως και για να μπορεί κάποιος να εργαστεί στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πολλές άλλες βιομηχανίες.

Σχεδόν το 88% των Αυστραλών ηλικίας άνω των 16 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι αντιεμβολιαστές ανέρχονται σε μονοψήφιο αριθμό στην Αυστραλία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο οι ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία αυτών που νοσηλεύονται με COVID-19. Στην Βικτόρια, το 90% των 44 ανθρώπων που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών υπηρεσιών.

Παρά την μάχη που έδωσε για την αναχαίτιση πολλών ξεσπασμάτων του νέου κορονοϊού φέτος, που οδήγησαν σε μήνες λοκντάουν στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη –τις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας– η χώρα έχει μόνον περίπου 834 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 7,9 θανάτους από COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αριθμούς που απέχουν πολύ από αυτούς πολλών άλλων ανεπτυγμένων κρατών.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει συνολικά λίγο λιγότερα από 215.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία και 2.042 θανάτους από την COVID-19.