ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για περιορισμό χρήσης όπλων – Ο Μπάιντεν «σχεδιάζει συζήτηση» με τον Σι Τζινπίνγκ

Γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων αποκάλυψαν χθες Τρίτη σχέδιο νόμου το οποίο έχει σκοπό να περιοριστούν τα εγκλήματα με τη χρήση πυροβόλων όπλων, έπειτα από σειρά σφαγών οι οποίες προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ, κείμενο που δεν αντέχει καμία σύγκριση με τα μέτρα που ζητούσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεν, αλλά, εάν εγκριθεί, θα είναι το πρώτο για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα αυτή έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η πλειοψηφία των γερουσιαστών τάχθηκε υπέρ του στην πρώτη, διαδικαστικής φύσης ψηφοφορία χθες βράδυ.

Στην πολιτικά βαθιά διχασμένη Αμερική, η επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους είναι σπάνια, ακόμη περισσότερο για ζητήματα όπως αυτό των όπλων.

Εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα πρόκειται «για το σημαντικότερο τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια», ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι. Το κείμενο, έκτασης 80 σελίδων, «θα σώσει εκατομμύρια ζωές», διαβεβαίωσε.

Η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ακολουθεί τις σφαγές στην Ουβάλντε (Τέξας), όπου έφηβος σφαγίασε 21 ανθρώπους μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο -19 παιδιά και δυο δασκάλες-, και στο Μπάφαλο (Νέα Υόρκη), όταν νεαρός ρατσιστής δολοφόνησε 10 μαύρους σε σούπερ μάρκετ. Τα δύο επεισόδια καταγράφηκαν τον Μάιο, μέσα σε χονδρικά μια εβδομάδα.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, μίλησε για «πρόοδο».

«Μολονότι δεν είναι διόλου αυτό που θα θέλαμε, το νομοσχέδιο αυτό είναι αναγκαίο, κατεπειγόντως», εξήγησε σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρεπουμπλικάνος ομόλογός του, ο Μιτς Μακόνελ, βλέπει ένα «πακέτο (μέτρων) κοινής λογικής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του με την οποία δεσμεύτηκε να το ψηφίσει.

Για τον Ρεπουμπλικάνο Τζον Κόρνιν, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Κρις Μέρφι στην κατάρτισή του, το κείμενο θα εγγυηθεί πως επιθέσεις όπως αυτή στην Ουβάλντε θα είναι λιγότερο πιθανό να διαπραχθούν, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί πως θα παραμείνει αλώβητη «η 2η τροπολογία» του Συντάγματος, η οποία εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή.

Δήλωσε μέσω Twitter «υπερήφανος» διότι το νομοσχέδιο, που επικεντρώνεται στην «ψυχική υγεία» και στην «ασφάλεια των σχολείων» δεν προβλέπει απολύτως «κανέναν νέο περιορισμό στους νομοταγείς κατόχους πυροβόλων όπλων», πληκτρολογώντας τις λέξεις «κανέναν νέο περιορισμό» με κεφαλαία γράμματα.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου απέχουν παρασάγγας από τα μέτρα που ζήταγε ο πρόεδρος Μπάιντεν, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου στρατιωτικού τύπου.

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται πάνω απ’ όλα στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία, σύμφωνα με τον κ. Μέρφι. Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.

Ο κ. Μπάιντεν έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του σε προτάσεις ακτιβιστών για την καταπολέμηση της βίας των όπλων, απαριθμώντας μέτρα που θα ήθελε να δει να προωθούνται: απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού όλων των επίδοξων αγοραστών όπλων -και όχι μόνο όσων είναι κάτω από 21 ετών-, τη θέσπιση της υποχρέωσης των κατόχων όπλων να τα κρατούν κλειδωμένα και ασφαλή…

Ο γερουσιαστής Μέρφι πιστεύει ότι το σχέδιο νόμου θα εγκριθεί «μέσα στην εβδομάδα».

Το ισχυρότερο λόμπι των όπλων, η NRA, ξεκαθάρισε μέσω Twitter ότι εναντιώνεται στο νομοσχέδιο. Η θέση της NRA ενδέχεται να μειώσει δραστικά τον αριθμό των Ρεπουμπλικάνων που θα ταχθούν υπέρ του κειμένου.

Ο Μπάιντεν «σχεδιάζει να κάνει μια συζήτηση» με τον Κινέζο ομόλογό του

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη πως «σχεδιάζει να κάνει μια συζήτηση» με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει πότε», πρόσθεσε.

Απαντούσε σε ερώτηση για την ενδεχόμενη άρση των τιμωρητικών δασμών σε πολλά εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα που είχαν επιβληθεί επί των ημερών του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, αντιμέτωπος με υψηλό πληθωρισμό που απελπίζει τους Αμερικανούς, δέχεται πιέσεις να άρει τους δασμούς, ώστε να αποκλιμακωθεί κάπως η χιονοστιβάδα της αύξησης των τιμών.

Τύποις, η ισχύς των δασμών αυτών εκπνέει την 6η Ιουλίου.

Οι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ έχουν συνομιλήσει τέσσερις φορές αφότου ο 79χρονος Δημοκρατικός ανέλαβε την προεδρία, για τελευταία φορά τη 18η Μαρτίου.

Οι συζητήσεις τους αντανακλούν τη βούλησή τους να διατηρήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ωστόσο ως αυτό το στάδιο δεν έχουν φέρει την παραμικρή ύφεση των εντάσεων στη σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων στον κόσμο.

Πέραν του εμπορίου, ΗΠΑ και Κίνα έχουν βγάλει μαχαίρια ειδικά για την Ταϊβάν.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο διαφωνούν επίσης ριζικά ως προς την αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί τέθηκαν επικεφαλής των αντιποίνων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας· οι Κινέζοι επιμένουν να διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Κίνα έχει αυξήσει θεαματικά ιδίως τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Η αντιπαλότητα με τον ασιατικό γίγαντα ήταν εξαρχής διακηρυγμένη στρατηγική προτεραιότητα για τον Τζο Μπάιντεν, που επιδιώκει να αντιταχθεί στις φιλοδοξίες της Κίνας στην Ασία, στον Ειρηνικό και ευρύτερα, σε παγκόσμια κλίμακα.