ΗΠΑ: 5η αποτυχία εκλογής προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Άκαρπη αποδείχτηκε και η πέμπτη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εκλογή του προέδρου του Σώματος.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Κέβιν Μακάρθι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία αφού 20 «αντάρτες» βουλευτές επέλεξαν άλλον υποψήφιο. Η Βουλή θα προχωρήσει απόψε και σε έκτη ψηφοφορία.

Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής απαιτούνται 218 ψήφοι. Στους πέντε πρώτους γύρους ο Μακάρθι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 203. Η κατάσταση αυτή, πρωτόγνωρη εδώ και έναν αιώνα, έχει παραλύσει το Σώμα: χωρίς πρόεδρο, οι βουλευτές δεν μπορούν να ορκιστούν, ούτε να ψηφίσουν νομοσχέδια. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν επίσης να ξεκινήσουν τις έρευνες που είχαν υποσχεθεί σε βάρος του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Την Τρίτη, περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι «υπερσυντηρητικοί» που εκπροσωπούν την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, καταψήφισαν τον Μακάρθι ή προτίμησαν άλλους υποψηφίους, στις τρεις ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν.

Η τελευταία φορά που η Βουλή δεν εξέλεξε πρόεδρο από την πρώτη ψηφοφορία ήταν το 1923.

«Τώρα είναι η ώρα όλα τα σπουδαία μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή να ψηφίσουν τον Κέβιν», προέτρεψε νωρίτερα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, ενόψει της επανάληψης της διαδικασίας.

Η έκκληση δεν φαίνεται να βρήκε ανταπόκριση. Περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι προτίμησαν να ψηφίσουν για πρόεδρο τον Μπάιρον Ντόναλντς, έναν βουλευτή από τη Φλόριντα που εξελέγη για πρώτη φορά το 2020 και προωθήθηκε ως εναλλακτική λύση αντί του Μακάρθι.

Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι ένας εκ των υποψηφίων να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι «θέλουν ένα νέο πρόσωπο, νέο όραμα, νέα ηγεσία», είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τσιπ Ρόι, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από την υφιστάμενη ηγεσία. Την Τρίτη, οι «αντάρτες» πρότειναν ως υποψηφίους τον Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο -ο οποίος όμως είπε ότι στηρίζει τον Μακάρθι- και τον Στιβ Σκάλις από τη Λουιζιάνα. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, ο Χακίμ Τζέφρις, έλαβε 212 ψήφους, δέκα περισσότερες από τον Μακάρθι, όμως για την εκλογή προέδρου απαιτείται πλειοψηφία.

Ο Μακάρθι δήλωσε πριν από την τέταρτη ψηφοφορία ότι τελικά θα επικρατήσει αλλά δεν είναι σαφές ποια τακτική θα ακολουθήσει ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. «Η συζήτηση θα συνεχιστεί. Θα φτάσουμε εκεί», είπε στους δημοσιογράφους.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι αν συνεχιστεί το αδιέξοδο μπορεί να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς για να εκλέξουν έναν μετριοπαθή Ρεπουμπλικάνο. Ο Τζέφρις είπε στους δημοσιογράφους όμως ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν προσεγγίσει τους Δημοκρατικούς ζητώντας τους να στηρίξουν από κοινού έναν υποψήφιο και τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα των Ρεπουμπλικάνων.

Εάν εκλεγεί, ο Μακάρθι θα είναι τρίτος στην ιεραρχία της πολιτικής εξουσίας και δεύτερος στη διαδοχή του Τζο Μπάιντεν, μετά την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.