Ισραήλ: Το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει μόνο κατά 64% έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Ασθενέστερο έναντι της μετάλλαξης Δέλτα αποδεικνύεται το εμβόλιο της Pfizer, επισημαίνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ προσθέτοντας ότι παρέχει «σημαντικά λιγότερη» προστασία από ότι ήλπιζαν οι υγειονομικές αρχές.

Το Ισραήλ, η χώρα που ηγήθηκε παγκοσμίως του προγράμματος εμβολιασμού κατά της νόσου Covid, ανακοίνωσε το Σάββατο 17/7/2021 ότι με βάση τα νέα δεδομένα, η χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης μετάλλαξης μόνο κατά 64%.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 2.562 νέα κρούσματα, 7 νεκροί το Σάββατο 17-7-2021

Από την μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη μολυνθεί το 80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο μεταξύ, ήδη το 61% του πληθυσμού στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί πλήρως με το ενέσιμο σκεύασμα των Pfizer/BionTech.

«Από τη μία πλευρά, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά του ιού. Επομένως, βλέπουμε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Όποιος ήλπιζε ότι μόνο τα εμβόλια θα λύσουν το πρόβλημα, αυτό δεν ισχύει», τόνισε ο Ναφτάλι Μπένετ.

Να σημειωθεί ότι από τις 6/7/2021 ήταν γνωστό ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα έδειχναν ότι το εμβόλιο είναι 64% αποτελεσματικό στην πρόληψη μόλυνσης μεταξύ εκείνων που εμβολιάζονται πλήρως, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Η αποτελεσματικότητα έναντι προηγούμενων στελεχών του ιού είχε εκτιμηθεί στο 94%.

Ωστόσο, τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο ειδησεογραφικό δίκτυο «Ynet», έδειξαν τότε ότι το εμβόλιο είναι 93% αποτελεσματικό έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας.

Η μελέτη βασίστηκε σε «προκαταρκτικά» στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που συλλέγονται συνεχώς από τις υγειονομικές αρχές, προειδοποίησε ο καθηγητής Nadav Davidovitch, ο οποίος συμμετέχει στην συμβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό.