Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Κρούσματα αφρικανικής πανώλης χοίρων στη Βουλγαρία (upd)

Επαγρύπνηση όλων των φορέων μετά τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία συνιστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η επιζωοτία της νόσου στη γειτονική χώρα είναι σε εξέλιξη, με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους, αγριόχοιρους και σε μία εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας.

Ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο του 2018 επιβεβαιώθηκε η 1η εστία της νόσου σε οικόσιτους χοίρους στην περιφέρεια της Βάρνας. Για το έτος 2019, συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 15 εστίες σε οικόσιτους χοίρους εντός του Ιουλίου, 19 σε αγριόχοιρους και μία σε μεγάλη «εμπορική χοιροτροφική μονάδα» στην περιφέρεια Ρούσε (Ruse), «στα σύνορα με Ρουμανία». Στην τελευταία, μάλιστα, περίπτωση, από τους 17.590 χοίρους, πέθαναν οι 191 λόγω της νόσου, ενώ οι υπόλοιποι θανατώθηκαν, σύμφωνα με το ισχύον για τη χώρα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.

Σημαντικό εκτιμάται πως είναι το γεγονός ότι η 9η εστία βρέθηκε νοτιοανατολικά και σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τις προηγούμενες, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί και δηλωθεί ενδιάμεσα κρούσματα από τις αρμόδιες αρχές. Η νόσος βρίσκεται πλέον κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας (29 χλμ.) και σε απόσταση 100 χιλιομέτρων περίπου από τα σύνορα της Ελλάδας από τον Έβρο και 350 χιλιομέτρων περίπου από τον Προμαχώνα Σερρών. Η συγκεκριμένη εστία απέχει 86 χιλιόμετρα από την πρώτη εστία του 2018 που εμφανίστηκε σε οικόσιτους χοίρους, δηλαδή η νόσος μετακινήθηκε σε διάστημα μικρότερο του χρόνου κατά 86 χιλιόμετρα. Επίσης απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την 1η εστία του 2019 που εμφανίστηκε σε αγριόχοιρο, δηλαδή η νόσος μετακινήθηκε 100 χιλιόμετρα σε διάρκεια 5 μηνών.

Η Περιφέρεια επισημαίνει ότι για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα και στην Κεντρική Μακεδονία, είναι απαραίτητη η συνεργασία υπηρεσιών, η επαγρύπνηση κτηνιάτρων (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), κατόχων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων και οικόσιτων χοίρων, υπεύθυνων σφαγείων, εμπόρων, κυνηγών, φορέων διαχείρισης απορριμμάτων των αεροδρομίων και των λιμένων, κυνηγετικών συλλόγων, θηροφυλάκων, δασικών υπηρεσιών, ορειβατικών συλλόγων, Φορέων Διαχείρισης βιοτόπων, ομίλων πεζοπορίας και συλλόγων κτηνοτρόφων.

Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να ενημερώνουν την αρμόδια κτηνιατρική αρχή για οποιαδήποτε υποψία αφρικανικής πανώλης σε εκμεταλλεύσεις χοίρων ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου.

Βουλγαρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Επιθεωρητές κτηνίατροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφθασαν στη Βουλγαρία για να εξετάσουν, εάν τα μέτρα που έλαβε η χώρα κατά της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι επαρκή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας.
Οι εστίες της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από δέκα περιοχές της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η θανάτωση 17.000 χοίρων σε εκμετάλλευση μεγάλης εμπορικής αξίας στο χωριό Νικόλοβο, στην περιφέρεια του Ρούσε, ήταν ένα από τα πρώτα «βήματα» για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η Βουλγαρία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων εμπορικής αξίας δηλώνουν ότι οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από τη νόσο είναι τεράστιες και οι οικονομικές αποζημιώσεις που πρόκειται να δοθούν δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς στις μονάδες τους.

Τρεις από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις εμπορικής αξίας χοίρων, που τροφοδοτούν τη βουλγαρική αγορά κρέατος με περίπου 1/3 του συνόλου των προϊόντων βρίσκονται στο δήμο Σλίβο Πόλε, που επλήγη από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Ο δήμαρχος Βαλεντίν Ατανάσοφ δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου.