Στην φυλακή 7 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιασμών καταστηματαρχών

Απόφαση για την προφυλάκιση πέντε κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και οι δύο φερόμενοι αρχηγοί του κυκλώματος εκβιασμών σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας, έλαβαν Ανακριτής και Εισαγγελέας μετά την ολοκλήρωση της απολογητικής διαδικασίας.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, 01:35 / Τελευταία Ενημέρωση: 22:55

Η δεύτερη ομάδα, αποτελούμενη από έξι φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οδηγήθηκε το πρωί στα δικαστήρια για τις απολογίες τους, ενώ χθες απολογήθηκαν οκτώ κατηγορούμενοι δύο εκ των οποίων κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Μετά την απολογητική διαδικασία σήμερα, τον δρόμο για την φυλακή παίρνουν η 43χρονη που εμφανίζεται ως διευθυντικό μέλος της οργάνωσης και ο 64χρονος συγκατηγορούμενος της για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης προφυλακιστέος κρίθηκε και κατηγορούμενος, συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το δρόμο για τη φυλακή έδειξαν οι δικαστικές αρχές και στον αδελφό της 43χρονης, αλλά και σε δυο ακόμη υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών.

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ένας κατηγορούμενος που εμφανίζεται να έκανε μικροδουλειές της ομάδας.

Και οι 14 κατηγορούμενοι είναι, ανά περίπτωση, αντιμέτωποι με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν την δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία στόχευε επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης.

Συνολικά για την υπόθεση οι δικαστικές αρχές έκριναν επτά κατηγορούμενους προσωρινά κρατούμενους και άλλους επτά ελεύθερους με την επιβολή όρων.

Πληθώρα στοιχείων που φαίνεται να αναδεικνύουν πολύχρονη δράση δομημένης και συγκροτημένης ομάδας εκβιασμών επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης, καλούνται να αντικρούσουν οι κατηγορούμενοι, δημοτικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Μετά τις χθεσινές απολογίες των πρώτων οκτώ κατηγορουμένων στην μεγάλη υπόθεση του κυκλώματος που δρούσε στο κέντρο της Αθήνας, δύο εκ των οποίων οδηγήθηκαν στην φυλακή, σήμερα ενώπιον του δικαστικού λειτουργού απολογήθηκε η δεύτερη ομάδα στην οποία περιλαμβάνονται και τα πρόσωπα που τους αποδίδεται ηγετικός ρόλος στην εγκληματική οργάνωση.

Μία οργάνωση που σύμφωνα με την κατηγορία ήταν «επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ιεραρχική δομή κατανομή εγκληματικών ρόλων και εγκληματική σε βάθος χρόνου προοπτική στην οποία η βούληση του καθενός υποτάσσεται στην βούληση της ολότητας».

Όπως είχε προγραμματιστεί, τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας συγκατηγορούμενος της, οι οποίοι φαίνεται να συντόνιζαν από κοινού τις κινήσεις των μελών έχοντας την συνολική καθοδήγηση και εποπτεία της δράσης του κυκλώματος, βρέθηκαν νωρίτερα στο ανακριτικό γραφείο, μετά τις απολογίες των συγκατηγορουμένων τους, με την γυναίκα να είναι τελευταία που θα λογοδοτήσει. Τα δύο διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής ομάδας, σύμφωνα με την δικογραφία, ήταν αυτά που προσέγγιζαν υπαλλήλους, σε δημόσιες υπηρεσίες που είχαν αρμοδιότητα τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών, ώστε να ενταχθούν στην ομάδα που έτσι αποκτούσε εμβέλεια και δυνατότητες για να αναπτύξει την παράνομη δράση της.

Στο υλικό που έχει συλλεχθεί περιλαμβάνεται και η καταγραφή των μέτρων προφύλαξης που έπαιρνε η ομάδα για να μην αποκαλυφθεί η δράση της, με την επιλογή συγκεκριμένων σημείων συνάντησης για την πληρωμή μελών, συγκεκριμένων τρόπων επικοινωνίας κ.α..

Ενδεικτικά, στα στοιχεία που μελέτησε  ο Ανακριτής είναι και η αναφορά των διωκτικών αρχών για τον έναν εκ της ηγετικής δυάδας. Ο κατηγορούμενος καταγράφηκε σε μετακινήσεις του να χρησιμοποιεί δίκυκλο που ανήκει σε ίδρυμα που σχετίζεται με τον αδελφό του, με το οποίο πολλές φορές κινούνταν ανάποδα σε μονόδρομο καθιστώντας έτσι δύσκολη την παρακολούθηση του.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η δράση της οργάνωσης φαίνεται να προσδιορίζεται – σε αυτήν την φάση – σε χρόνο που ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2023 έως και την εξάρθρωση της, στις 5 Ιουλίου 2024.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεση, φαίνεται πως η οργάνωση είχε συγκεκριμένες μεθόδους, αρχικά φιλικές και εν συνεχεία απειλητικές, για να εκβιάζει όσους δεν ήθελαν να «αγοράσουν» τις υπηρεσίες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών, όσοι καταστηματάρχες αρνούνταν να «συνεργαστούν» με την ομάδα βρίσκονταν αντιμέτωποι με απειλές, ή και διοικητικές ενέργειες, για βεβαιώσεις παραβάσεων, σφραγίσεις κ.α..

Είναι χαρακτηριστική η φράση «η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο» που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει στην καταγγελία που έκανε πριν μερικούς μήνες, επιχειρηματίας με επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, περιγράφοντας την πίεση αλλά και την αδηφαγία που επεδείκνυε η ομάδα για τις αμοιβές της στην «προστασία» που προσέφερε.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το πρωί, με τους περισσότερους εκ των κατηγορουμένων να έχουν απολογηθεί ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ οπότε Ανακριτής και Εισαγγελέας θα κρίνουν την ποινική μεταχείριση ενός εκάστου.