Μάχη με το χρόνο δίνει ο Πούτιν καθώς αυξάνεται η αντίσταση των Ουκρανών – Κίεβο: 4.300 νεκροί Ρώσοι

Τα σχέδια της Ρωσίας για την Ουκρανία αντιμετωπίζουν ραγδαία αυξανόμενο κόστος λόγω των καθυστερήσεων που προκαλούνται από σκληρότερη από την αναμενόμενη αντίσταση από τις δυνάμεις στο έδαφος, παρόλο που ο στρατός της διατηρεί συντριπτικά πλεονεκτήματα.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, 13:15

Άτομο που γνωρίζει τον ρωσικό σχεδιασμό είπε ότι ο στρατός θα ήλπιζε για ταχύτερη πρόοδο. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες της στρατιωτικής επιχείρησης και το υπουργείο Άμυνας του λέει ότι η εκστρατεία ήταν επιτυχής.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι είχαν ενδείξεις πως τις τελευταίες 24 ώρες η Μόσχα είχε απογοητευτεί από την αργή πρόοδο, που προκλήθηκε από μια απροσδόκητα ισχυρή ουκρανική άμυνα και την αποτυχία να επιτύχουν πλήρη αεροπορική κυριαρχία. Ωστόσο, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλείνουν την πρωτεύουσα Κίεβο εν μέσω σκληρών οδομαχιών το Σάββατο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής είχε δεσμεύσει μόνο περίπου το 50% της διαθέσιμης δύναμης πυρός της στον πόλεμο.

«Η Ρωσία έχει ακόμα την πρωτοβουλία, αλλά δεν πετυχαίνει πραγματικά τους στόχους που ήθελε σε αυτό το σημείο επειδή οι Ουκρανοί αντιστέκονται», δήλωσε ο Πάβελ Φελγκενχάουερ, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα για το Jamestown Foundation, ένα αμερικανικό think tank, προσθέτοντας ότι η Μόσχα Οι ηγέτες μπορεί να παραπλανήθηκαν από την πίστη τους στην ισχύ του φιλορωσικού αισθήματος στην Ουκρανία.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/isLUSW9zXJps/v0/696x-1.jpg

Το ηθικό της Ουκρανίας

Μια ταχεία επίθεση αυτού του είδους πρέπει να ακολουθήσει γρήγορα το αρχικό σοκ της εισβολής για να καταστεί σαφές ότι η αντίσταση είναι μάταιη, είπε ο Felgenhauer. Κάθε μέρα που συνεχίζεται η οργανωμένη άμυνα της Ουκρανίας, το ηθικό θα ανεβαίνει και μαζί του ο αριθμός των ανθρώπων που παίρνουν τα όπλα ως εφεδρεία.

Αυτό έχει συνέπειες για την ικανότητα της Ρωσίας να επιβάλλει τον έλεγχο χωρίς να χρειάζεται να εξαλείψει την αντίσταση με τη βία, ειδικά στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τον Felgenhauer, η αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος ο Πούτιν φάνηκε να ζητά σε σχόλια σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μόσχα.

«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι αποφασιστική», είπε ο Φελγκενχάουερ, προσθέτοντας ότι ενώ μια ουκρανική στρατιωτική κατάρρευση ή πραξικόπημα παραμένει πιθανή ανά πάσα στιγμή, οι πόλεις μπορεί απλώς να πρέπει να καταληφθούν, ένα αναπόφευκτα αιματηρό έργο και μια απειλή για τους πολιτικούς στόχους της Μόσχας όταν η κυβέρνηση αντικαταστάθηκε. «Το ρωσικό σχέδιο έχει πολλές τρύπες».

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iyx3SYtUlPRw/v0/696x-1.jpg

Μια μεγαλύτερη εκστρατεία θα προσφέρει επίσης περισσότερο χρόνο στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας για να διοχετεύσουν νέα όπλα, όπως αντιαρματικά και αντιαεροπορικά βλήματα που εκτοξεύονται από τον ώμο, για να ενισχύσουν την άμυνά της. Από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ ενέκριναν επιπλέον 350 εκατομμύρια δολάρια για ταχεία προμήθεια όπλων στο Κίεβο, η Εσθονία είπε ότι θα στείλει περισσότερους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και η Ολλανδία συμφώνησε να προμηθεύσει 200 ​​αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Η Γερμανία έκανε μια ιστορική στάση στη μεταπολεμική πολιτική όπλων και τώρα στέλνει επίσης όπλα.

Ουκρανία: Η Ρωσία έχει χάσει περίπου 4.300 άνδρες από την έναρξη της εισβολής (αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας)

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 4.300 στρατιώτες κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, η οποία πρόσθεσε ωστόσο πως ο αριθμός αυτός είναι σε διαδικασία αποσαφήνισης. Έγραψε ακόμη στη σελίδα της στο Facebook πως τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν περίπου 146 άρματα μάχης, 27 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα.

Μάχη για το Κίεβο-Πυραυλική επίθεση στα περίχωρα-Διυλιστήριο στις φλόγες

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς. Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

Ανταποκρινόμενος σε μια αφήγηση ότι η εισβολή σκόνταψε και στοχεύει πληθυσμιακά κέντρα, ένας Ρώσος αξιωματούχος που γνωρίζει επίσης τον σχεδιασμό της εκστρατείας είπε ότι ήταν σε καλό δρόμο και σχεδιάστηκε ειδικά για την αποφυγή αστικών πολέμων στις πόλεις.

Το χρονικό πλαίσιο για τους στρατιωτικούς στόχους της επιχείρησης ήταν μεταξύ μίας και δύο εβδομάδων, αντί λίγων ημερών, μετά τις οποίες ο στρατός της Ουκρανίας θα έπρεπε να συντριβεί και η κυβέρνησή της να αντικατασταθεί με έναν φιλικό προς τη Μόσχα, ανέφερε αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η κατάληψη πόλεων, με τις μεγάλες απώλειες αμάχων που πιθανότατα θα συνεπαγόταν, δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη (πηγή: Bloomberg).

Εκρήξεις στο Κίεβο

Έκρηξη ακούστηκε δυτικά του κέντρου του Κιέβου μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters. Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν περίπου 20 λεπτά αργότερα, γύρω στις 8:40 π.μ.

Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

 

Ρώσοι μέλη ειδικών δυνάμεων spetsnaz, που είναι υπεύθυνοι για δολιοφθορές στην Ουκρανία

Ο ρωσικός στρατός περικύκλωσε τη Χερσώνα και το Μπερντιάσκ – Ρωσικά ελαφρά οχήματα έφθασαν μέχρι το κέντρο του Χάρκοβου

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, κατά την τέταρτη ημέρα της εισβολής του στη χώρα.

“Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ” που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

Από την πλευρά τους, οι αρχές του Χάρκοβου (βορειοανατολικά), της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα μια “διείσδυση” του στρατού μέχρι το κέντρο της πόλης.

“Σημειώθηκε μια διείσδυση ελαφρών οχημάτων του ρωσικού εχθρού στην πόλη Χάρκοβο, περιλαμβανομένου του κεντρικού τμήματος”, ανέφερε στο Twitter τοπικός αξιωματούχος, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ο οποίος είπε πως οι μάχες συνεχίζονται και κάλεσε τους περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Οδομαχίες στο Χάρκοβο ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και στον ρωσικό στρατό

Οδομαχίες ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό σημειώνονται σήμερα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας όπου οι αρχές έκαναν λόγο για “διείσδυση” στρατευμάτων της Μόσχας, μεταδίδει δημοσιογράφος του AFP.

Οι μάχες σημειώνονται από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Συνεχίζεται η μάχη για το Κίεβο, ενώ η Δύση αυξάνει την πίεση στη Ρωσία

Η μάχη για τον έλεγχο του Κιέβου συνεχίζεται σήμερα, ενώ οι Δυτικοί αυξάνουν την πίεση στη Μόσχα, αποκλείοντας τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT και λέγοντας πως είναι έτοιμοι να παραδώσουν και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η επίσημη Υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών, καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια της πρωτεύουσας.

Ρωσικά πυρά έπληξαν επίσης τον περίβολο κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεσή τους προκειμένου να αποκλείσουν το Κίεβο» αφού «ολοκλήρωσαν την ανασύνταξή τους» στο βόρειο μέτωπο, ανέφερε από την πλευρά του χθες, Σάββατο, το βράδυ ο ουκρανικός στρατός.

Περίπου 30 χμ. νοτιοδυτικά του Κιέβου, οι μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Βασίλκιβ, εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν για να σβήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης πετρελαίου που επλήγη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο κοντά στην πόλη αυτή, δήλωσε σήμερα την αυγή ο επικεφαλής της διοικητικής περιοχής του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα.

Στο Χάρκοβο (ανατολικά), μια γυναίκα σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά χθες βράδυ σε ένα κτίριο με κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

Ο ρωσικός στρατός έλαβε χθες το απόγευμα εντολή να διευρύνει την επιχείρησή του εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας πως το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις. «Όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η βιαιότητα της ρωσικής επέμβασης ώθησε χθες τους Δυτικούς να υιοθετήσουν νέα σειρά πιο αυστηρών κυρώσεων: αποφάσισαν κυρίως να αποκλείσουν πολλές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, προεδρεύουσα της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).

Μια ενέργεια που θα «εμποδίσει τις ρωσικές τράπεζες να διενεργούν την πλειονότητα των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών τους και, ως εκ τούτου, οι ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές θα μπλοκαριστούν», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εξάλλου, οι δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου και να «παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας» προκειμένου να εμποδίσουν τη Μόσχα να καταφύγει σε αυτά ώστε να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα λόγια της φον ντερ Λάιεν.

Οι νέες κυρώσεις θα θέσουν εντέλει στο στόχαστρο τους Ρώσους ολιγάρχες και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν την υπηκοότητα δυτικών κρατών.

Η Ρωσία είναι πλέον ένας «οικονομικός και χρηματοπιστωτικός παρίας», με το ρούβλι σε «ελεύθερη πτώση» , την ώρα που μια ομάδα εργασίας «θα εντοπίζει» τα «γιοτ, τα τζετ, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις πολυτελείς κατοικίες» Ρώσων ολιγαρχών, όπως ανέφερε χθες βράδυ υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Εκτιμούμε την υποστήριξη και την πραγματική βοήθειά σας σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς. Ο ουκρανικός λαός δεν θα το ξεχάσει ποτέ!», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ.

Ερχόμενη σε ρήξη με την παραδοσιακή πολιτική της να μην εξάγει φονικά όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες την παράδοση στο Κίεβο χιλίων εκτοξευτών αντιαρματικών ρουκετών και 500 πυραύλων εδάφους-αέρος.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 350 εκατ. δολαρίων, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωνε στο AFP πως διακρίνει «ενδείξεις μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης».

«Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι είναι όλο και πιο απογοητευμένοι από την απώλεια ης ορμής που είχαν τις τελευταίες 24 ώρες, κυρίως στη βόρεια Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, η Τσεχία ότι στέλνει όπλα αξίας 7,6 εκατ. ευρώ και το Βέλγιο ότι θα παραδώσει στο Κίεβο 2.000 μυδραλιοβόλα και 3.800 τόνους καυσίμου.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε την παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές» και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του θα παράσχει στην Ουκρανία “κάθε δυνατή υποστήριξη στο τομέα της θανατηφόρας βοήθειας”.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραφε στον ιστότοπό της, με χθεσινή ημερομηνία, τουλάχιστον 64 νεκρούς μεταξύ των αμάχων και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υγείας, Βίκτορ Λιάτσκο, τουλάχιστον 198 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν και 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την Πέμπτη.

Σε όλη τη χώρα, δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό που αναφέρει επίσης ότι προκάλεσε βαριές απώλειες στον ρωσικό στρατό. Η Μόσχα δεν δίνει καμία πληροφορία για τον δικό της απολογισμό.

«Ο στρατός μας ελέγχει το Κίεβο και τις πόλεις-κλειδιά γύρω από την πρωτεύουσα», διαβεβαίωσε χθες ο Βολοντίμρ Ζελένσκι στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι «ακύρωσε το σχέδιο» της Μόσχας. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα και δεσμεύθηκε ότι θα μείνει στο Κίεβο.

Στην πρωτεύουσα, έρημη από κατοίκους, η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατάθηκε έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας και όποιος βρίσκεται στους δρόμους θα θεωρείται και θα τυγχάνει μεταχείρισης ως εχθρός, ανακοίνωσε ο δήμαρχος και πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Μονάδες δολιοφθοράς» της Μόσχας βρίσκονται στην πόλη, αλλά όχι ακόμη τακτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού, δήλωσε.

Μέχρι τώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αναφερθεί στην επίθεση στο Κίεβο, κάνοντας λόγο μόνο για πυρά πυραύλων κρουζ εναντίον στρατιωτικών υποδομών, για προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία -όπου ο στρατός υποστηρίζει τους αυτονομιστές των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ-και στη νότια Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν τον Πέμπτη από τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

Η Πολωνία δηλώνει πως 115.000 Ουκρανοί διέσχισαν τα σύνορα από την Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία. Έχουν δημιουργηθεί εννέα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες είχε υπολογίσει προηγουμένως πως τουλάχιστον 116.000 πρόσφυγες διέφυγαν προς γειτονικές χώρες.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.