Με καρκίνο η πρώτη κυρία της Συρίας, Άσμα αλ Άσαντ

Η πρώτη κυρία της Συρίας, Άσμα αλ Άσαντ, διαγνώστηκε με λευχαιμία, ανακοίνωσε την Τρίτη η συριακή προεδρία, σχεδόν πέντε χρόνια αφότου ανακοίνωσε ότι είχε αναρρώσει πλήρως από τον καρκίνο του μαστού.
Η δήλωση ανέφερε ότι η Asma, 48 ετών, θα υποβληθεί σε ειδικό πρωτόκολλο θεραπείας που θα της απαιτούσε να απομονωθεί και ότι ως αποτέλεσμα θα απομακρυνόταν από τις δημόσιες δεσμεύσεις.
Τον Αύγουστο του 2019, η Asma είπε ότι είχε αναρρώσει πλήρως από τον καρκίνο του μαστού που όπως είπε είχε ανακαλυφθεί νωρίς.

Ειδικότερα, η Άσμα αλ-Άσαντ, η σύζυγος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, διαγνώσθηκε με λευχαιμία, ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία, σχεδόν πέντε χρόνια αφότου είχε ανακοινωθεί πως ανάρρωσε πλήρως από καρκίνο του μαστού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η 48χρονη Άσμα θα υποβληθεί σε πρωτόκολλο ειδικής θεραπευτικής αγωγής που απαιτεί την απομόνωσή της και ότι ως εκ τούτου θα απέχει από δημόσιες υποχρεώσεις.

Τον Αύγουστο του 2019, η Άσμα είχε ανακοινώσει πως ανάρρωσε πλήρως από καρκίνο του μαστού, για τον οποίο είχε πει πως διαγνώσθηκε σε πρώιμο στάδιο.

Αφότου η Συρία βυθίσθηκε στον πόλεμο το 2011, αυτή η γεννημένη στη Βρετανία πρώην επενδυτική τραπεζίτρια ανέλαβε το δημόσιο ρόλο να ηγείται φιλανθρωπικών προσπαθειών και να συναντάται με οικογένειες φονευθέντων στρατιωτών και ως εκ τούτου έχει επίσης γίνει μισητή από την αντιπολίτευση.

Είναι επικεφαλής του Syria Trust for Development (Συριακό Καταπίστευμα για την Ανάπτυξη), μιας μεγάλης μη κυβερνητικής οργάνωσης που λειτουργεί σαν ομπρέλα για πολλές από τις επιχειρήσεις αρωγής και ανάπτυξης στη Συρία.

Πέρυσι είχε συνοδεύσει το σύζυγό της, τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε μια επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πρώτο γνωστό επίσημο ταξίδι της στο εξωτερικό μαζί του μετά το 2011. Συναντήθηκε με την σεΐχα Φάτιμα μπιντ Μουμπάρακ, τη μητέρα του προέδρου των Εμιράτων, στη διάρκεια ενός ταξιδιού που θεωρήθηκε δημόσια ένδειξη του αυξανόμενου ρόλου της στις δημόσιες υποθέσεις.