Αρχές εβδομάδας οι νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, δήλωσε απόψε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός δεύτερος γύρος των συνομιλιών για εκεχειρία με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να δημιουργηθούν “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” για την απομάκρυνση των αμάχων

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν «σύντομα» σε έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, ανέφερε νωρίτερα Ουκρανός διαπραγματευτής.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι δύο πλευρές κατέληξαν ωστόσο σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων. Η συμφωνία περιλαμβάνει και μια πιθανή προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των εκκενώσεων.

Ο διαπραγματευτής τόνισε πάντως ότι το Κίεβο «δεν έλαβε τα αποτελέσματα που υπολόγιζε» κατά τις σημερινές συνομιλίες.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να «στηρίξουν» τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με έναν Ρώσο διαπραγματευτή, τις δηλώσεις του οποίου μετέφερε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.

«Αρχίζουμε να συζητάμε με τους Ρώσους αντιπροσώπους. Τα σημεία κλειδιά στην ατζέντα είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η ανακωχή και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των πολιτών από τις χώρες και τα χωριά που καταστράφηκαν ή βομβαρδίζονται συνεχώς», έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter, αναρτώντας και μια φωτογραφία όπου τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ουκρανική και στη ρωσική αντιπροσωπεία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στη Λευκορωσία στις 16.00 περίπου (ώρα Ελλάδος) και το Κίεβο σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προτού προχωρήσει σε συζήτηση άλλων θεμάτων, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αρακαμία.

«Καθ΄όδόν για τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη είμαστε μέσα στα ελικόπτερα», έγραψε από την πλευρά του στη σελίδα του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι αναρτώντας και μια φωτογραφία του μαζί με τον Αρακαμία, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, μέσα σε κάτι που μοιάζει με καμπίνα ελικοπτέρου.

«Θα ξεκινήσουμε σε περίπου δύο ώρες», πρόσθεσε σε μια ρωσική έκδοση αυτού του μηνύματος. «Το πρόγραμμα (σ.σ. των συζητήσεων) περιλαμβάνει τουλάχιστον το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες», είπε ο Αρακαμία.

Σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, που πλήττονται από βόμβες των ρωσικών δυνάμεων ή έχουν περικυκλωθεί, η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Στα νότια, το στρατηγικό λιμάνι της Μαριούπολης είναι σχεδόν αποκομμένο και υφίσταται έντονους βομβαρδισμούς, η πόλη Χάρκιβ, η δεύτερη πολυπληθέστερη στη χώρα, επίσης βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές ημέρες.

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για τις διαπραγματεύσεις βρίσκεται στην περιοχή της Μπρεστ της Λευκορωσίας, στην Μπελαβέσκαγια Πούσα, μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, αυτό το μέρος είναι κατάλληλο για την ουκρανική αντιπροσωπεία ιδιαίτερα επειδή πηγαίνει εκεί μέσω Πολωνίας.

Η ρωσική πλευρά θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρία ζητήματα που σχετίζονται με «την στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική και διεθνή καθώς και την πολιτική», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου.

Την προηγούμενη μέρα, είχε επισημάνει ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις πτυχές που είναι απαραίτητες για «κατάπαυση του πυρός».

Μια πρώτη συνάντηση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά τα δύο μέρη συμφώνησαν για μια δεύτερη συνάντηση.

Η Ουκρανία απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ρωσία δεν έχει διευκρινίσει τα αιτήματά της, αλλά λέει ότι θέλει να «αποστρατιωτικοποιήσει» και να «αποναζιστοποιήσει» τη γείτονά της, υπονοώντας έτσι ότι θέλει τη συνθηκολόγηση της και το τέλος της εξουσίας στον τόπο που κατηγορεί ότι υποδαυλίζει μια υποτιθέμενη «γενοκτονία» ρωσόφωνου πληθυσμού.