Ενδείξεις για νέα ουκρανική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο

Ενδείξεις για μια νέα ουκρανική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο διακρίνονται στον ορίζοντα, ανέφεραν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν σε αυτόν τον τομέα.

Το μέτωπο αυτό παραμένει στάσιμο εδώ και έναν μήνα, μετά την απελευθέρωση, στις αρχές Οκτωβρίου, του άξονα Χάρκοβο-Ιζιούμ-Λιμάν.

«Η τάση είναι καλή από την πλευρά μας, η γραμμή του μετώπου προχώρησε γρήγορα και καλά» αυτήν την εβδομάδα» ανέφερε, από το χωριό Ζαρίσνε, ένας αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας. «Επικεντρωνόμαστε στον οδικό άξονα Σβατοβέ-Κρεμίνα για να αποκόψουμε τη γραμμή ανεφοδιασμού των Ρώσων» προς το κατεχόμενο Λισίτσανσκ, συνέχισε ο αξιωματικός, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.

Η πόλη Σβατοβέ, την οποία κατέλαβε η Μόσχα στις 6 Μαρτίου, θεωρείται «κλειδί» για την επιμελητειακή υποστήριξη του ρωσικού στρατού σε αυτήν την κατεχόμενη περιοχή του Λουχάνσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανεβαίνουν από τα νότια, κυρίως σε έναν άξονα παράλληλο με τον αυτοκινητόδρομο Σβατοβέ-Κρεμίνα και τον δρόμο που περνάει από το Νέφσκε.

«Προς την κατεύθυνση του Νέφσκε, ο στρατός μας προχωράει πολύ καλά, προς την Κρεμίνα είναι πιο περίπλοκη η κατάσταση λόγω των καθημερινών βομβαρδισμών», είπε ο αξιωματικός αυτός.

«Δεν θα μιλήσουμε για συγκεκριμένες κοινότητες, θα το κάνει το γενικό επιτελείο στρατού αυτό, όμως μπορούμε να πούμε ότι ο αυτοκινητόδρομος Σβατοβέ-Κρεμίνα είναι επί της ουσίας υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.