Ουκρανία: «Σχεδόν 5.000.000 κάτοικοι» των προσαρτημένων εδαφών βρίσκονται στη Ρωσία

Ukraine - Russia Invasion Refugees

“Σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι” των ουκρανικών εδαφών που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία — του Λουγκάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας — βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

“Σχεδόν 5 εκατομμύρια κάτοικοι του Ντονμπάς και των περιφερειών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία”, δήλωσε ο Πατρούσεφ στο τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Πατρούσεφ, “ιδιαίτερη προσοχή θα συνεχίσει να δίνεται” σε αυτά τα πρόσωπα που έφτασαν από τις ουκρανικές περιοχές που προσαρτήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

“Εφόσον και όταν οι συνθήκες ασφαλείας θα δημιουργηθούν σε αυτές τις περιφέρειες, το κράτος θα προσφέρει πλήρη βοήθεια κατά την επιστροφή τους στους τόπους της μόνιμης κατοικίας τους”, υποσχέθηκε χωρίς να διευκρινίσει πότε αυτό θα μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν στην Ουκρανία, εκ των οποίων σχεδόν 700.000 παιδιά, έχουν φθάσει στη Ρωσία από την αρχή της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι έφθασαν στη Ρωσία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το δελτίο αυτό.