Ο Κάρλος Καρβαλιάλ νέος προπονητής του Ολυμπιακού

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ ανακοινώθηκε επίσημα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός ως ο νέος τεχνικός του συλλόγου και αντικαταστάτης του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Κάρλος Καρβαλιάλ επιστρέφει στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για χάρη του Ολυμπιακού. Οι «ευρυθρόλευκοι», μετά την ανακοίνωση του «διαζυγίου» με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, έκαναν γνωστή τη συμφωνία με τον Πορτογάλο προπονητή, που το 2008 πέρασε από τον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης.
Ο Κάρλος Καρβαλιάλ είναι ένας πολυταξιδεμένος τεχνικός με μια μακρά λίστα συλλόγων στο ενεργητικό του. 

Ο 58χρονος Πορτογάλος τεχνικός, γνωστός στην Ελλάδα από τη θητεία του στον Αστέρα Τρίπολης, θα οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» στη συνέχεια της σεζόν, ενώ μαζί με την ανακοίνωση παρατέθηκε ένα σύντομο βιογραφικό του.

Η ανακοίνωση:

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Πορτογάλο προπονητή, Κάρλος Καρβαλιάλ.

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1965 στη Μπράγκα και αφού ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός σε περισσότερα από 190 παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας, ξεκίνησε την προπονητική του θητεία το 1998, στην Espinho. Ακολούθησαν οι Freamunde, Vizela, Aves και το 2022 η Leixões, ομάδα τρίτης κατηγορίας, με την οποία έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου και σε πρόκριση στο UEFA Cup. Το 2003 οδήγησε σε άνοδο τη Vitória Setúbal.

Αφού πέρασε από Belenenses, Braga και Beira-Mar, το καλοκαίρι του 2007 επέστρεψε στη Vitória Setúbal καθοδηγώντας τη στην έκτη θέση του πρωταθλήματος, στην πρόκριση στο UEFA Cup και στην κατάκτηση του League Cup, διαθέτοντας μάλιστα εκείνη τη σεζόν μία από τις καλύτερες αμυντικές επιδόσεις στην Ευρώπη.

Το 2008 υπέγραψε στον Αστέρα Τρίπολης, για να ακολουθήσει η Marítimo, η Sporting CP και εν συνεχεία η Besiktas και η Istanbul Basaksehir στην Τουρκία.

Τον Ιούνιο του 2015 ανέλαβε τα ηνία της Sheffield Wednesday, με την οποία έφτασε έως τον τελικό των play-off για την άνοδο στην Premier League. Τον Μάιο του 2017 οδήγησε εκ νέου τη Sheffield στα play-off για τον προβιβασμό και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προσελήφθη στη Swansea, η οποία συμμετείχε στην Premier League.

Το καλοκαίρι του 2019 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Rio Ave, με την οποία συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία της σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, ενώ την οδήγησε στα προκριματικά του Europa League. To 2021 κατέκτησε με τη Braga το Κύπελλο και τη σεζόν 2021-2022 έφτασε μαζί της έως τα προημιτελικά του Europa League.

Το καλοκαίρι του 2022 υπέγραψε στην Al Wahda των ΗΑΕ, ενώ τελευταία του ομάδα ήταν η ισπανική Celta, την οποία κράτησε στη La Liga με την επικράτηση απέναντι στη Barcelona.

Coach, καλώς όρισες στον Ολυμπιακό».

Η πρώτη φορά που στράφηκε στην προπονητική ήταν το 1998 στη Εσπίνιο, αλλά πραγματικά έκανε το όνομά του το 2002, όταν έγινε ο πρώτος προπονητής που οδήγησε πήρε μια πορτογαλική ομάδα τρίτης κατηγορίας στο Κύπελλο UEFA, αφού οδήγησε τη Λεισόες στον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας.

Δύο χρόνια αργότερα βοήθησε τη Βιτόρια Σετούμπαλ να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία, πριν μετακομίσει για να αναλάβει την Μπελενένσες και στη συνέχεια. Τη Μπράγκα, την πρώτη από τις δύο φορές που κάθισε στον πάγκο της (η δεύτερο 2020-2022). Άλλα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν την κατάκτηση με τη Σετούμπαλ του Λιγκ Καπ Πορτογαλίας το 2008 και την πρόκριση για το Κύπελλο UEFA, καθώς και την άφιξη της Σέφιλντ Γουένσντεϊ στα play-offs της Championship το 2017.

Έχει επίσης καθοδηγήσει τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Primeira Liga, τη Σουόνσι Σίτι στην Premier League και Μπεσίκτας στην κορυφαία κατηγορία της Τουρκίας. Τελευταία του ομάδα ήταν η Θέλτα. Στην ομάδα του Βίγκο έφτασε στις 2 Νοεμβρίου 2022 και έφυγε στις 10 Ιουνίου 2023.

 Το πέρασμα από τον Αστέρα Τρίπολης
Ο Κάρλος Καρβαλιάλ έφτασε στην Τρόιπολη για τον Αστρέα στις 14 Μαίου 2008. Η θητεία του όμως ήταν σύντομη, αφού ολοκληρώθηκε στις  11 Νοεμβρίου, μετά από εννέα παιχνίδια πρωταθλήματος, όπυο είχε μία νίκη, πέντε ισοπαλίες και τρεις ήττες, και ένα παιχνίδι για το Κύπελλο (νίκησε τον Απόλλων Καλαμαριάς)

 Μία συνέντευξη με αποκαλύψεις
Σε συνέντευξή του στο Sky Sports, θέλησε να μοιραστεί ένα μυστικό: «Είμαι ρομαντικός»,  είπε.  «Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα», συνέχισε ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι αυτός και το επιτελείο του «δεν θέλουν να αντιγράψουν κανέναν.»
Και σημείωσε:
«Οι ομάδες που κάνουν τη διαφορά στο ποδόσφαιρο είναι οι ομάδες με προπονητές που είναι δημιουργικοί και προετοιμασμένοι να είναι διαφορετικοί. Η εξέλιξη του παιχνιδιού αλλάζει τα χαρακτηριστικά αυτών των παικτών.»
Μιλώντας για την αποχώρησή του  από την Θέλτα τόνισε:
«Δώσαμε τα χέρια και τελειώσαμε με φιλικούς όρους. Πετύχαμε αυτό που ήθελε ο σύλλογος και υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα στο μέλλον. Ήταν χαρά να είμαι στη Θέλτα, αλλά είχαμε διαφορετικές ιδέες.»
 Μεταβιβάσεις και αποτελεσματικό παιχνίδι κατοχής
Στόχος του Καρβαλιάλ είναι να κάνει τους παίκτες «να χρησιμοποιήσουν το αποτελεσματικό παιχνίδι κατοχής ως εργαλείο για να μετακινήσουν και να αποδιοργανώσουν την άμυνα της αντίπαλης ομάδας και να διεισδύσουν με επιτυχία με προσεκτικό παιχνίδι δημιουργίας προς τα εμπρός».

 Σύνδεση μέσω του κεντρικού μέσου 
Σύμφωνα με τον Κάρλος Καρβαλιάλ, «ο ρόλος του κεντρικού μέσου είναι ζωτικής σημασίας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και η αποτελεσματικότητα και η επινοητικότητα του εξασκούνται καλύτερα με την τακτική επανάληψη της τεχνικής και του ρόλου του».

 Οι Πορτογάλοι στον πάγκο του Ολυμπιακού 
O Κάρλος Καρβαλιάλ προστίθεται στη λίστα των Πορτογάλων προπονητών που έχουν περάσει από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Εκεί βρέθηκαν οι συμπατριώτες του,  Λεονάρντο Ζαρντίμ, Βίτορ Περέιρα, Μάρκο Σίλβα, Πάουλο Μπέντο και Πέδρο Μαρτίνς.