Πορεία στη Θεσσαλονίκη για το φορολογικό νομοσχέδιο

Σε κοινή γραμμή κατά του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη, τάχθηκαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη κατά τις σημερινές τους κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, οι οποίες κορυφώθηκαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, με κύριο αίτημα την απόσυρσή του.

Έμποροι, βιοτέχνες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, παραγωγοί λαϊκών αγορών και οδηγοί ταξί στη Θεσσαλονίκη, είναι ορισμένοι από τους εκπροσώπους των παραγωγικών και θεσμικών φορέων που αντιδρούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, είναι απαράδεκτο και αποσκοπεί στην εξόντωσή τους.

Με πορεία που πραγματοποίησαν διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, οι οδηγοί ταξί «στάθμευσαν» έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επηρεάζει πολύ και τον κλάδο των ταξί. Είναι ένα νομοσχέδιο απαράδεκτο για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αν το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί, πρέπει τουλάχιστον να βελτιωθεί σε πολλά σημεία. Η κυβέρνηση είναι ανένδοτη και για αυτό και εμείς δεν κάνουμε πίσω», επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί ο Ερμής, Κλήμης Λεοντιάδης. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του σωματείου, Γιώργος Γάκος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εξοντωτικό».

«Το φορολογικό νομοσχέδιο θα αποτελέσει ταφόπλακα για εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους, διότι υπολογίζει τα κέρδη τα οποία πρέπει να δηλώνει κάθε χρόνο κάθε επιχείρηση και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε σε δηλώσεις του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Βέργος Βεργίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Δερμάτινων και Γουναρικών Ν. Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που πρέπει να δουλέψουν και να βγάλουν αρκετές χιλιάδες ευρώ για να επιβιώσουν. Είχαμε και 15 χρόνια οικονομική κρίση. Όλα αυτά δημιούργησαν στους επαγγελματίες χρέη και υποχρεώσεις. Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι παλεύουν για να πληρώσουν και να κλείσουν χρέη του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να επιβιώσουν. Δε μπορεί να έρχεται η κυβέρνηση και με αυτές τις συνθήκες να βάζει τέτοια φορολόγηση. Ουσιαστικά, είναι σαν να θέλουν να μας κλείσουν», τόνισε ο ίδιος.

«Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να προσθέσει ένα νέο χαράτσι στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους της χώρας οι οποίοι αντιμετωπίζουν και αλλά προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης με την ακρίβεια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων νόμου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Πάλης.

Κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, τάχθηκε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου ζητάει την απόσυρσή του. Με επιστολή της, άλλωστε, προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για κατάργηση του φόρου πολυτελείας στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας.