Πούτιν: Η Δύση παίζει ένα «επικίνδυνο, αιματηρό και βρόμικο» παιχνίδι

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε μακροσκελή ομιλία του, κατά την οποία προσπάθησε και πάλι να αιτιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, εξαπολύοντας νέους μύδρους κατά της Δύσης.

Μιλώντας στη Μόσχα, στο think-tank Valdai Discussion Club, o Πούτιν τόνισε ότι υπάρχουν ξεκάθαροι και υπαρκτοί κίνδυνοι για το μέλλον της ανθρωπότητας, κατηγορώντας τη Δύση ως υπαίτια για μια σειρά προβλημάτων, από πολέμους και συγκρούσεις μέχρι ελλείψεις τροφίμων και ανθρωπιστικές κρίσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε την επιχειρούμενη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών από τη Μόσχα και τόνισε ότι η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς «δεν θα είχε επιβιώσει» από μόνη της αν η Ρωσία δεν επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν ανακοίνωσε την μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων επαρχιών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας μετά τη διοργάνωση «δημοψηφισμάτων» – όπως τα αποκάλεσε η Μόσχα – στις ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Το Κίεβο και η Δύση ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν αυτές τις προσαρτήσεις.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014 – όταν οι διαδηλώσεις ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας – οδήγησαν στη σημερινή σύγκρουση.

Η Ρωσία έστειλε στις 24 Φεβρουαρίου δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Συνέχισε λέγοντας ότι μόνο η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση ευθύνονται για το ξέσπασμα του πολέμου. Ο Πούτιν επιτέθηκε στη Δύση επειδή δεν συμφώνησε σε ένα πακέτο εγγυήσεων ασφαλείας που αξίωνε η Μόσχα προτού εξαπολύσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το μυαλό του βρίσκεται διαρκώς στους Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν πολεμώντας στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Όπως είπε, το κόστος του πολέμου- συμπεριλαμβανομένου αυτού στη ρωσική οικονομία – ήταν αναπόφευκτο και ότι η Ρωσία ενισχύει την κυριαρχία της.

Η Δύση, είπε ο Πούτιν, παίζει ένα «επικίνδυνο, αιματηρό και βρόμικο» παιχνίδι γύρω από την Ουκρανία, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα χρειαστεί στο τέλος να μιλήσουν με τη Ρωσία. Ο ίδιος είπε ότι η Δύση έχει τυφλωθεί από την αποικιοκρατία και προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Τόνισε ότι δεν θεωρεί τη Ρωσία εχθρό της Δύσης, ενώ καταφέρθηκε εναντίον των «αλαζόνων» δυτικών ηγετών που είπε ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν τις αξίες τους στον υπόλοιπο κόσμο. Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί ποτέ οι δυτικές χώρες να της υποδείξουν τι να κάνει και σημείωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο χρειαστεί η Δύση για να το συνειδητοποιήσει αυτό, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα.

Η Δύση, είπε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, απέρριψε τις προσπάθειες της Μόσχας να οικοδομήσει καλές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, επειδή είχε στόχο να καταστήσει τη Ρωσία ευάλωτη.

Αναφερόμενος στη χρήση πυρηνικών όπλων, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η Μόσχα δεν μίλησε ποτέ για χρήση αυτών και υποστήριξε ότι το Κίεβο έχει την τεχνολογία για να κατασκευάσει και ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια «βρόμικη βόμβα» στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Λιζ Τρας, επιδόθηκε σε έναν «πυρηνικό εκβιασμό» κατά της Ρωσίας και απέρριψε τις καταγγελίες για ρωσικά πλήγματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – ο οποίος βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία.

Όπως είπε, το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει στη χώρα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο όταν βρίσκεται σε άμυνα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Μόσχα σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, τόνισε, είναι έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, αλλά δεν είχε καμία απάντηση από την Ουάσινγκτον σχετικά με τις προτάσεις της Μόσχας για συνομιλίες σχετικά με την «στρατηγική σταθερότητα».

Κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τις οικονομικές κυρώσεις και «έγχρωμες επαναστάσεις» εναντίον αντιπάλων καθώς η ίδια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ασίας.

Οι δυτικές χώρες, ανέφερε, έχουν «παραμερίσει τους κανόνες» των διεθνών υποθέσεων για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να περιορίσουν «πολιτισμούς δεύτερης κατηγορίας», όπως τους βλέπουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ απαξίωσαν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χρησιμοποιώντας το αμερικανικό δολάριο ως όπλο, επισημαίνοντας ότι πιστεύει πως θα επιταχυνθούν οι κινήσεις άλλων χωρών για τη μείωση της εξάρτησής τους από το αμερικανικό δολάριο σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο.

Παράλληλα εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τον έναν «ισχυρό ηγέτη» που πάντα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Πούτιν είπε ότι ο Ερντογάν δεν ήταν πάντα ένας «εύκολος εταίρος», αλλά ότι η Τουρκία ήταν πάντα «αξιόπιστη» και είχε την επιθυμία να συνάψει συμφωνίες.

Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ταϊβάν, ρωσική οικονομία…μεταξύ άλλων θεμάτων στην εφ όλης της ύλης ομιλία του Πούτιν

Στην εφ όλης της ύλης ομιλία – διάρκειας άνω των 3 ωρών – που παραχωρεί ο Ρώσος πρόεδρος στο think-tank Valdai Discussion Club, στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτός από τα πυρά που εκτόξευσε στην Δύση και την απόπειρα αιτιολόγησης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται σε «άνευ προηγουμένου επίπεδο», χαρακτηρίζοντας τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έναν «στενό φίλο».

Η Μόσχα και το Πεκίνο υπέγραψαν μια χωρίς όρια συνεργασία λίγες μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και η Ρωσία προσπάθησε να σφυρηλατήσει στενότερους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος, διαπράττουν ένα λάθος καταστρέφοντας τις σχέσεις τους με την Κίνα για την Ταϊβάν. Η Ρωσία, είπε, αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας και οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι – την οποία ο Πούτιν αποκάλεσε «γιαγιά» – στην Ταϊβάν ήταν μια πρόκληση.

Αναφερόμενος στον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τόνισε ότι ο τελευταίος αξίζει σεβασμό, σημειώνοντας ότι η Μόσχα ενισχύει τις σχέσεις με το Ριάντ. Η τοποθέτηση αυτή του Πούτιν έρχεται ενώ οι ΗΠΑ επέκριναν τον πρίγκιπα Μοχάμεντ και τον OPEC+ επειδή συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, μια κίνηση που θεωρείται ώθηση στις προσπάθειες της Ρωσίας να προστατεύσει την οικονομία της.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την Γαλλία για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λίγες μέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για το αν θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στις 15-16 Νοεμβρίου στην Ινδονησία, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη, προσθέτοντας πως αν ο ίδιος δεν συμμετάσχει, θα στείλει στη θέση του μια ρωσική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου.

Σε ό,τι αφορά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream, ο ηγέτης του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί δυτικών χωρών ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω αυτές τις εκρήξεις είναι παράλογοι.

Για την ρωσική οικονομία, ο Πούτιν ανέφερε ότι ξεπέρασε την «κορυφή» της οικονομικής αναταραχής από τις δυτικές κυρώσεις, λέγοντας ότι οι δυτικές απόπειρες για «κατάρρευση» της ρωσικής οικονομίας απέτυχαν και ότι η ρωσική οικονομία προσαρμόστηκε στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να κρατικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τόνισε επίσης ότι ήταν ένα «δώρο» σε εγχώριους επενδυτές και επιχειρήσεις το γεγονός ότι πλήθος δυτικών εταιρειών εγκατέλειψαν τη Ρωσία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η Ρωσία θα αφήσει τους εταίρους της στην Ασία να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των τεράστιων ενεργειακών πόρων της χώρας καθώς η Μόσχα στρέφει την οικονομία της προς τα ανατολικά, ανέφερε.