Ράβδοι χρυσού, όπλα και περούκες στο σπίτι του Πριγκόζιν – Είναι στην Αγία Πετρούπολη, λέει ο Λουκασένκο

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ εικόνες από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη, στη διάρκεια της απόπειρας ένοπλης στρατιωτικής εξέγερσης που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιουνίου.

 

Στις φωτογραφίες αυτές, που φαίνεται πως έχουν τραβηχτεί από τις δυνάμεις της τάξης και δημοσιεύθηκαν ξαφνικά σε δημόσια και ιδιωτικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εικονίζεται μια μεγάλη και πολυτελής κατοικία, με ένα ελικόπτερο να σταθμεύει στον κήπο.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες αυτές, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης στη διάρκεια της έρευνάς τους δεσμίδες δολαρίων και ρουβλίων, ράβδους χρυσού, πολυάριθμα όπλα, αλλά επίσης διαβατήρια με διαφορετικά ονόματα και μια ντουλάπα γεμάτη περούκες.

Ο ιστότοπος Fontanka, που έχει την έδρα του στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε επίσης πως μια φωτογραφία με «κομμένα κεφάλια» βρέθηκε στην κατοικία του Πριγκόζιν, οι μισθοφόροι του οποίου κατηγορούνται συχνά για φρικαλεότητες.

Ο Fontanka δημοσιοποίησε επίσης μια φωτογραφία που δείχνει μια τεράστια βαριοπούλα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του Πριγκόζιν, η μεταλλική κεφαλή της οποίας φέρει το μήνυμα «Σε περίπτωση σημαντικών διαπραγματεύσεων».

Η «βαριοπούλα» είναι ένα από τα σύμβολα της Βάγκνερ, η οποία υπερηφανεύεται ότι χρησιμοποιεί αυτό το όπλο για να εκτελεί ή να βασανίζει άγρια εχθρούς της.

Η εξέγερση της Wagner, στις 24 Ιουνίου, συγκλόνισε τη ρωσική εξουσία την ώρα που αυτή βρίσκεται σε πόλεμο στην Ουκρανία. Οι μαχητές της είχαν καταλάβει για πολλές ώρες ένα γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ (νοτιοδυτική Ρωσία) και κατευθύνθηκαν προς τη Μόσχα.

Η εξέγερση τερματίσθηκε το βράδυ της 24ης Ιουνίου με μια συμφωνία που προέβλεπε την αναχώρηση του Πριγκόζιν για τη Λιθουανία. Ο Πριγκόζιν διαβεβαίωσε πως η εξέγερσή του δεν είχε στόχο την ανατροπή της εξουσίας, αλλά τη διάσωση της Βάγκνερ που το ρωσικό γενικό επιτελείο απειλούσε να διαλύσει.

Έκτοτε αναλυτές στα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον εμφανίζουν ως έναν άπληστο επιχειρηματία που έχασε τα λογικά του, αφού έγινε πλούσιος χάρη σε κερδοφόρα συμβόλαια που συνήπτε επί χρόνια κατά το παρελθον με το ρωσικό κράτος.

Καμιά κύρωση δεν έχει ανακοινωθεί σε βάρος των στασιαστών, ωστόσο το μέλλον των επιχειρήσεων του Γεβγκένι Πριγκόζιν, της αυτοκρατορίας του στα μέσα ενημέρωσης και των επιχειρήσεών του για να επηρεάζει τις εξελίξεις, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αφρική, μοιάζει αβέβαιο.

Λουκασένκο: Ο Πριγκόζιν βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, «είναι ελεύθερος» και βρίσκεται στην Ρωσία, παρά την συμφωνία που προέβλεπε την εγκατάστασή του στην Λευκορωσία μετά την ανταρσία της 24ης Ιουνίου.

«Οσο για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι στην Αγία Πετρούπολη. Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας…Πού είναι σήμερα το πρωί; Ίσως πήγε στη Μόσχα το πρωί…ή αλλού», είπε ο Λουκασένκο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε λευκορώσους και ξένους δημοσιογράφους.

«Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι είναι ελεύθερος», είπε προσθέτοντας ότι είχε «χθες» τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό της Wagner, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την Ρωσία.

«Και τι θα γίνει μετά με αυτόν; Πιστεύετε ότι ο Πούτιν του κρατάει κακία και ότι αύριο θα τον σκοτώσει; Αυτό δεν θα συμβεί», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία καταγραφής πτήσεων, τζετ που συνδέεται με τον Πριγκόζιν απογειώθηκε χθες από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό την Μόσχα και σήμερα κατευθύνθηκε προς την νότια Ρωσία.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι το θέμα της μετεγκατάστασης των μονάδων της Wagner στην Λευκορωσία δεν έχει επιλυθεί και εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ρωσίας και της Wagner.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλεξάντρ Λουκασένκο, οι μαχητές της Wagner βρίσκονται επίσης «στα στρατόπεδά τους» και όχι στην Λευκορωσία «προς το παρόν».

«Οι μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner βρίσκονται στα στρατόπεδά τους…στα μόνιμα στρατόπεδά τους μετά την αποχώρησή τους από το μέτωπο για ξεκούραση» και όχι στην Λευκορωσία «προς το παρόν», δήλωσε ο Λουκασένκο προσθέτοντας ότι η πρότασή του για μετεγκατάσταση των μελών της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας στο έδαφος της Λευκορωσία ισχύει.

«Αν η ρωσική κυβέρνηση και η ομάδα Wagner θεωρήσουν αναγκαίο να εγκαταστήσουν ορισμένο αριθμό μαχητών της Wagner στην Λευκορωσία για ξεκούραση ή εκπαίδευση (…) τότε θα εφαρμόσω την απόφασή μου» να τους υποδεχθώ, πρόσθεσε.

«Αν υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης αυτής της δύναμης (Wagner) για την υπεράσπιση της κυβέρνησης (της Λευκορωσίας), αυτό θα γίνει αμέσως σε οποιαδήποτε περιοχή. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί στην Λευκορωσία», είπε.

Ο λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η παρουσία τους δεν συνιστά κίνδυνο για την Λευκορωσία και ότι δεν πιστεύει πως οι μαχητές της Wagner θα στρέψουν ποτέ τα όπλα εναντίον της χώρας του.

«Δεν πιστεύω ότι η Wagner θα εξεγερθεί και θα στρέψει τα όπλα της κατά του λευκορωσικού κράτους», πρόσθεσε.

Ως προς την μεταφορά ρωσική τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ο Λουκασένκο είπε ότι δεν θα γινόταν χρήση τους παρά για «αμυντικούς σκοπούς». «Δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε κατά κανενός με πυρηνικά όπλα», είπε, υποσχόμενος άμεση απάντηση, αν η χώρα του δεχθεί επίθεση.