Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου – Κέρδη 6% στο Χρηματιστήριο

Θετικά υποδέχτηκε η αγορά ομολόγων το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών με τη μεγάλη διαφορά των 9,5 μονάδων μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως επειδή οι επενδυτές προβλέπουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το ίδιο κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 776,60 μονάδες, με άνοδο 6,09%.

Στην αγορά ομολόγων εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο (3,019%) όλων των εποχών. Ωστόσο στη συνέχεια παρατηρήθηκε περιορισμένη διόρθωση με αποτέλεσμα η απόδοση του ομολόγου ν΄αυξηθεί ελαφρώς και να κυμαίνεται νωρίς το μεσημέρι στο 3,12%, καθώς αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει κατά περίπου 24 μονάδες βάσης (μ.β).

Ανοδικά κινούνται και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί στο -0,13%, διαμορφώνοντας έτσι το περιθώριο (spread) έναντι του αντίστοιχου ελληνικού ομολόγου στο 3,25% από 3,47% που έκλεισε την Παρασκευή.

Ανοδικά κινείται και η τιμή του 5ετούς ομολόγου με την απόδοση του να υποχωρεί στο 1,89% από 2,08% που κυμαίνονταν την Παρασκευή.