Σκουρλέτης: Η δημοσκοπική ανατροπή έχει γίνει πράξη

Την ανατροπή της δημοσκοπικής διαφοράς ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία επεσήμανε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης».

«Το κλίμα ήταν καλό και δεν ήταν καλό μόνο στη Θεσσαλονίκη. Ήταν και σε όλες τις προηγούμενες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο αυτού του “ σφιχτού” προγράμματος του πρωθυπουργού. Νομίζω ότι είναι “ η κορυφή του παγόβουνου” μιας πραγματικά πρωτόγνωρης διαδικασίας συσπείρωσης του κόσμου, ο οποίος έχει ξεπεράσει δημοσκοπήσεις και προβλέψεις. Μπορεί κανείς εκ του ασφαλούς να πει αυτή τη στιγμή ότι η δημοσκοπική ανατροπή έχει γίνει πράξη», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως η ανατροπή εδράζεται στο γεγονός «της συνειδητοποίησης, εκ μέρους του κόσμου, ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών» σημείωσε. Σχετίζεται με τη συνέχιση μιας πολιτικής η οποία είναι κοινωνικά μεροληπτική υπέρ των περισσοτέρων, απέναντι σε μία πολιτική η οποία θέλει να ακυρώσει το κοινωνικό κράτος, θέλει να μετατρέψει τον εργασιακό χώρο απολύτως σε μια κατάσταση ζούγκλας. Αυτά όλα τα οποία τελικά φάνηκαν μέσα από τις τοποθετήσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αν και άργησε, αποκάλυψε το πραγματικό του πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.

«Η νέα προεκλογική τακτική εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί κατά τη γνώμη μου και μία έμμεση παραδοχή της πολιτικής ήττας που υπέστη στο πεδίο της προγραμματικής αντιπαράθεσης. Διότι το να ξανακάνεις πολιτική με αναφορές στον Μαδούρο, σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη, το λιγότερο δείχνει αδυναμία, καταντάει όμως και αστείο. Όταν ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εργασία μας είπε ότι είναι ξεπερασμένο το οκτάωρο. Μας είπε για την επταήμερη εργασία των εργαζομένων. Μας είπε για την Υγεία, που θα πρέπει να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα. Μας είπε για την ανάγκη να μειωθούν οι απασχολούμενοι στον Δημόσιο Τομέα και στους δήμους με τη γνωστή πρόταση 5 προς 1. Αυτά δεν χωρούν αμφισβήτηση, αυτά δεν τα πήρε πίσω. Ήταν οι δικές του ομολογίες που δείχνουν τον ακραίο νεοφιλελεύθερο και ταξικό χαρακτήρα του προγράμματός του», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Σκουρλέτης.

«Ο κ.Μητσοτάκης πραγματικά δεν έχει να πει κάτι διαφορετικό πέρα από το να υμνολογεί τις δυνάμεις της αγοράς και για το χώρο της Υγείας. Δεν έχει να πει κάτι σε σχέση με τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε στην πρωτοβάθμια Υγεία. Αυτό συνέβη μέσα σε πολύ δύσκολα χρόνια. Σήμερα πάνω από 120 κέντρα πρωτοβάθμιας Υγείας έχουν μπει σε λειτουργία, ενώ σχεδιάζονται ακόμη πολύ περισσότερα. Όλα αυτά έχουν στελεχωθεί με νέους επιστήμονες. Φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες είναι διατεθειμένος, αντιλαμβανόμενος την απομόνωση από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου της εργασίας, να προσπαθήσει να μας κάνει να μην θυμηθούμε ότι ήταν η παράταξή του που μείωσε τον κατώτατο μισθό, που εφηύρε τον υποκατώτατο, που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτά τα πράγματα μιλούν από μόνα τους και νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ νωπά στη μνήμη των πολιτών, οι οποίοι θα κληθούν την Κυριακή να ψηφίσουν με βάση το τι λέει τελικά ο καθένας. Δεν είναι τόσο το θέμα ότι είναι “ γκαφατζής” ο κύριος Μητσοτάκης. Το βασικό είναι ότι είναι επικίνδυνος. Επικίνδυνος σε σχέση με αυτά που υποστηρίζει» κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι θα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες απασχολούν και τους ευρωπαίους πολίτες «είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, επικαλύπτεται. Δεν είναι μόνο αυτά τα ζητήματα της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Είναι και τα ζητήματα του περιβάλλοντος που είναι αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή ατζέντα, της διαχείρισης δηλαδή της κλιματικής αλλαγής. Των μεγάλων διακρίσεων ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες. Τα ζητήματα των δικαιωμάτων, όλα αυτά τα οποία διαμορφώνουν το χάρτη της πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα θυμόσαστε μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση που είχε υπάρξει γύρω από την παρουσία του κ. Κυμπουρόπουλου, ότι εκεί φάνηκε μία ανάλγητη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Διότι φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται (σ.σ. η Νέα Δημοκρατία) ότι η υπόθεση της διαμόρφωσης των ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία είναι υποχρέωση και δεν είναι χάρη. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και δεν είναι χάρη απέναντι σε αυτούς. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτά για τους νεοφιλελεύθερους είναι ψιλά γράμματα» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Σκουρλέτης.