Συμβιβασμός της Novartis για δωροδοκίες στις ΗΠΑ

Η Novartis δέχθηκε να πληρώσει περισσότερα από 729 εκατομμύρια δολάρια για να μπει τέλος στις διώξεις σε βάρος της από την αμερικανική δικαιοσύνη, η οποία κατηγορεί τον ελβετικό φαρμακευτικό όμιλο ότι δωροδόκησε γιατρούς.

«Οι συμφωνίες που συνήφθησαν είναι σύμφωνες με τη δέσμευση της Novartis να επιλύσει τα ζητήματα που κληρονόμησε από το παρελθόν», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Novartis, ο Βας Ναρασιμχάν, σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πρώτη εξωδικαστική συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στον όμιλο και τη δικαιοσύνη αφορά το γεγονός ότι η Novartis ανέλαβε μέσω τριών ιδρυμάτων να πληρώσει εκείνη τη συμμετοχή των ασθενών που έπαιρναν δύο από τα φάρμακά της, τα Gilenya και Afinitor.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Novartis θα πληρώσει 51,25 εκατομμύρια δολάρια.

Η δεύτερη συμφωνία έχει να κάνει με την κατηγορία σε βάρος της επιχείρησης ότι δωροδόκησε γιατρούς.

«Μέσω αυτής της εξωδικαστικής συμφωνίας και άλλων, η κυβέρνηση επιδεικνύει τη βούλησή της να εξαφαλίσει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν δωροδοκίες για να επηρεάσουν γιατρούς και ασθενείς ώστε να συνταγογραφήσουν και να αγοράσουν ορισμένα φάρμακα», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζόντι Χαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Novartis δέχεται να πληρώσει 678 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και σε ορισμένες αμερικανικές Πολιτείες για να βάλει τέλος στην πτυχή της υπόθεσης που αφορά τις δωροδοκίες.

Στον φάκελο αυτό, ο όμιλος κατηγορείται ότι δαπάνησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δεκάδες χιλιάδες προγράμματα συνεδρίων, που σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη ήταν στην πραγματικότητα συγκαλυμμένα μέσα «καταβολής δωροδοκιών» σε γιατρούς.

Ψηφιακή εκπαίδευση

Έτσι, το υπουργείο εξηγεί πως η Novartis επέλεγε συχνά ως συνέδρους, εν είδει αμοιβής, γιατρούς που είχαν ήδη συνταγογραφήσει σημαντικές ποσότητες των φαρμάκων της ώστε να τους ενθαρρύνει να συνταγογραφήσουν μεγαλύτερες ποσότητες ή τουλάχιστον τις ίδιες.

Οι ιατρικοί επισκέπτες είχαν στη συνέχεια στόχο να ασκούν πίεση σ’ αυτούς τους συνέδρους.

«Για περισσότερο από μια δεκαετία, η Novartis κατέβαλλε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τα λεγόμενα συνέδρια, περιλαμβανομένων των αμοιβών των συνέδρων, εξωφρενικών γευμάτων και ακριβών οινοπνευματωδών που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά δωροδοκίες για να ενθαρρύνονται οι γιατροί σε όλη τη χώρα να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis», υπογράμμισε η προσωρινή ομοσπονδιακή εισαγγελέας της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης Όντρεϊ Στράους.

Πρόκειται για μεθόδους που έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί από το σύνολο της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, αυτή η εκτεταμένη επιχείρηση διαφθοράς ήταν «ο καρπός αποφάσεων που ελήφθησαν στο ανώτατο επίπεδο της διεύθυνσης στο γενικό επιτελείο της Novartis North America, στο Νιού Τζέρσεϊ», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Οι διώξεις στην πτυχή αυτή της υπόθεσης άρχισαν έπειτα από μήνυση το 2011 ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, του Όσβαλντ Μπιλότα, ο οποίος «θα λάβει μια αμοιβή το ύψος της οποίας μένει να καθορισθεί», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της εξωδικαστικής συμφωνίας, η Novartis συνήψε μια συμφωνία καλής διαγωγής διάρκειας 5 ετών υπό την αιγίδα του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας.

Ο ελβετικός όμιλος ανέφερε επίσης σήμερα πως ξεκινάει πλέον μια νέα προσέγγιση για να απαντήσει στις ανάγκες εκπαίδευσης των γιατρών, κυρίως μέσω προγραμμάτων ψηφιακής εκπαίδευσης.

Στο ελβετικό Χρηματιστήριο, η μετοχή της Novartis έχανε στις 12:28 (ώρα Ελλάδας) 0,62% και έπεφτε στα 82,30 ελβετικά φράγκα σε μια αγορά σε ελαφρά άνοδο.