Συνάντηση φορέων της αγοράς ΑΠΕ με Χατζηδάκη

Να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα στοιχεία και τις μελέτες στα οποία βασίζονται οι σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ζήτησαν απόψε σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι της αγοράς των ΑΠΕ σε συνάντηση με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών του χώρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν να κατατεθεί η μελέτη της ΡΑΕ για το θέμα καθώς και να εμπλακούν στην εκπόνηση αντίστοιχης μελέτης για τον ΔΑΠΕΕΠ ενώ κάλεσαν το υπουργείο να κοινοποιήσει τις προκαταρκτικές προτάσεις του.

Από την πλευρά του ΥΠΕΝ θα υπάρξει τοποθέτηση αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς ενέργειας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που μετείχαν στην αποψινή συνάντηση ανέφεραν μεταξύ άλλων πως το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες, που είναι όπως υποστηρίζουν η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (αποφασίστηκε πέρυσι προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ) αλλά και οι επιπτώσεις της πανδημίας. Ανέφεραν ότι και στο παρελθόν επιβλήθηκαν έκτακτες εισφορές στον κλάδο ενώ στις προτάσεις που υπέβαλαν περιλαμβάνεται η στήριξη του ΕΛΑΠΕ από ευρωπαϊκά κονδύλια ή από τον κρατικό προϋπολογισμό.