Συνομιλία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ έπειτα από 7 μήνες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε χθες Πέμπτη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες, προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι ο «ανταγωνισμός» μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μετατραπεί σε «σύγκρουση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, ο κ. Μπάντεν διαβίβασε το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να εξασφαλίσει ότι «η δυναμική θα παραμείνει ανταγωνιστική», ότι «δεν θα βρεθούμε στο μέλλον σε μια κατάσταση στην οποία θα πάμε σε απρόβλεπτη σύγκρουση», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε δημοσιογράφους.

Επρόκειτο για την πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τον Φεβρουάριο. Ο κ. Μπάιντεν, που είχε τότε μόλις διαδεχθεί τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, είχε συζητήσει τότε για δύο ώρες με τον κινέζο ηγέτη τηλεφωνικά.

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας έφθασε στο ναδίρ της και εισήλθε σε τροχιά σύγκρουσης επί των ημερών του κ. Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυσε εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αν και τάσσεται υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας και διαβεβαιώνει πως έβαλε τέλος στην πολιτική «πρώτα η Αμερική» του Ρεπουμπλικάνου, διατήρησε σε ισχύ τους δασμούς που είχαν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον στο Πεκίνο, ενώ συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση σε άλλα ζητήματα στα οποία διαφωνούν οι δύο κυβερνήσεις.

Όμως ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει το τρέχον διπλωματικό αδιέξοδο μη βιώσιμο και δυνητικά επικίνδυνο.

«Βρισκόμαστε σε σκληρό ανταγωνισμό αλλά δεν θέλουμε αυτός ο ανταγωνισμός να εκφυλιστεί σε σύγκρουση», εξήγησε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Σκοπός της συνδιάλεξης ήταν να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα δύο μέρη θα διαχειριστούν «με υπεύθυνο τρόπο» τις διαφωνίες τους ώστε «να μπορέσουμε να φθάσουμε αληθινά σε σταθερή κατάσταση» στη διμερή σχέση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες είχαν «ευρεία, στρατηγική συζήτηση» για τα θέματα «όπου τα συμφέροντα μας (σ.σ. των δύο κρατών) συγκλίνουν» και για πεδία «όπου τα συμφέροντά μας, οι αξίες μας και το πώς βλέπουμε τα πράγματα αποκλίνουν».

Κατά την αμερικανική προεδρία, οι κ.κ. Μπάιντεν και Σι συζήτησαν για την «ευθύνη που έχουν τα δύο έθνη να διασφαλίσουν πως ο ανταγωνισμός δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση».

Στην άλλη πλευρά, κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο κ. Σι είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η συμπεριφορά της Ουάσινγκτον έχε προκαλέσει «σοβαρές δυσκολίες» στις διμερείς σχέσεις. «Το μέλλον και η τύχη του κόσμου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Κίνας και των ΗΠΑ να διαχειριστούν σωστά τις σχέσεις τους. Αυτό είναι το ζήτημα του αιώνα, στο οποίο και οι δύο χώρες θα πρέπει να ανταποκριθούν», υπογράμμισε ο κινέζος πρόεδρος στον κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.