Σφοδρές συγκρούσεις Ουκρανών-Ρώσων. Η SBU λέει πως υπέκλεψε τηλεφώνημα που αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα

Η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου είναι τεταμένη και ότι οι σφοδρές συγκρούσεις επικεντρώνονται στην περιοχή του Ντονέτσκ, στα ανατολικά.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη σε όλες τις περιοχές του μετώπου», ανέφερε η Μαλιάρ στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Ο εχθρός συνεχίζει να επικεντρώνει τις βασικές του προσπάθειες προς την κατεύθυνση του Λιμάν, του Μπαχμούτ, του Αβντίβσκι και του Μαρίνκα, οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται».

Η ίδια δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απωθούν τις ρωσικές επιθέσεις. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Η SBU λέει πως υπέκλεψε τηλεφώνημα που αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως υπέκλεψε τηλεφωνική κλήση που αποδεικνύει πως μια ρωσική “ομάδα σαμποτάζ” ανατίναξε τον υδροηλεκτρικό σταθμό και φράγμα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία.

Η καταστροφή της εγκατάστασης την Τρίτη, 6 Ιουνίου είχε αποτέλεσμα μαζικές πλημμύρες, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να φύγουν από τις εστίες τους και προξενώντας οικολογικό όλεθρο.

Η Ρωσία και αξιωματούχοι που πρόσκεινται σε αυτήν στην Ουκρανία επέρριψαν την ευθύνη στο Κίεβο για την καταστροφή του φράγματος αλλά έχουν δώσει μεταβαλλόμενες εξηγήσεις.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) ανήρτησε ηχητικό διάρκειας ενάμιση λεπτού στο κανάλι της στο Telegram με τη φερόμενη συνομιλία, όπου δύο άνδρες φέρεται να συζητούν τα επακόλουθα της καταστροφής στα ρωσικά.

“Εκείνοι (οι Ουκρανοί) δεν το χτύπησαν. Ήταν η δική μας ομάδα σαμποτάζ”, είπε ένας από τους άνδρες, ο οποίος σύμφωνα με την SBU είναι Ρώσος στρατιώτης. “Ήθελαν να τρομάξουν (τον κόσμο) με το φράγμα αυτό”.

“Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο και (έκαναν) περισσότερα από όσα σχεδίασαν”.

Η SBU δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία ή τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Ανέφερε πως ξεκίνησε ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου και “οικοκτονία”.

“Οι εισβολείς ήθελαν να εκβιάσουν την Ουκρανία ανατινάζοντας το φράγμα και προκάλεσαν μια ανθρωπογενή καταστροφή στον νότο της χώρας μας” , ανέφερε σε ανακοίνωση η SBU.