Επιθέσεις στην Ταϊλάνδη: Εκρήξεις και πυρκαγιές σε τουλάχιστον 17 περιοχές

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από μπαράζ εκρήξεων και πυρκαγιών που σημειώθηκαν σήμερα τουλάχιστον 17 περιοχές στη νότια Ταϊλάνδη και οι οποίες δείχνουν, σύμφωνα με τις αρχές, να οφείλονται σε πολλαπλές συντονισμένες επιθέσεις.

Οι βομβιστικές επιθέσεις και οι εμπρησμοί, που σημειώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα και είχαν στόχο παντοπωλεία και ένα πρατήριο αερίου σε τρεις επαρχίες στο νότιο τμήμα της χώρας, προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό τουλάχιστον 7 ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν η αστυνομία και ο στρατός.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτές.

Επαρχίες στη νότια Ταϊλάνδη που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων με τη Μαλαισία αντιμετωπίζουν εδώ και δεκαετίες μια χαμηλής έντασης εξέγερση, κατά την οποία η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης πολεμά σκιώδεις οργανώσεις που επιζητούν την ανεξαρτησία των επαρχιών που κατοικούνται κυρίως από μουσουλμάνους Πατάνι, Γιάλα, Ναραθιουάτ και τμήματα της Σόνγκλα.

Περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην σύγκρουση από το 2004, σύμφωνα με το παρατηρητήριο για τις εχθροπραξίες Deep South Watch.

Οι σημερινές επιθέσεις σημειώθηκαν μετά την επανέναρξη των συνομιλιών της κυβέρνησης νωρίτερα φέτος με την κύρια αυτονομιστική οργάνωση, την Barisan Revolusi Nasional, μετά τη διακοπή τους για δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η Ενωμένη Οργάνωση Απελευθέρωσης της Πατάνι (PULO), η οποία παραγκωνίστηκε στον τελευταίο γύρο συνομιλιών, πραγματοποίησε βομβιστικές επιθέσεις στη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, διαμαρτυρόμενη ότι ο διάλογος δεν περιλαμβάνει όλες τις πλευρές. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι προτίθεται να έχει συνομιλίες με όλες τις οργανώσεις.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο Καστούρι Μακότα, δήλωσε στο Reuters ότι η PULO “δεν έχει καμία σχέση” με τις σημερινές επιθέσεις.