Τα “διαβατήρια” Covid αυξάνουν τους εμβολιασμούς στην Ιταλία

Η απόφαση της Ιταλίας να καταστήσει τα «διαβατήρια» κορονοϊού υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από τις 15 Οκτωβρίου ενισχύει την εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας, δήλωσε ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Φραντσέσκο Πάολο Φιλιουόλο (Francesco Paolo Figliuolo).

«Αυτή την εβδομάδα είδαμε αύξηση 20-40% στα ραντεβού για τις πρώτες δόσεις εμβολίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα», έγραψε ο Figliuolo αργά το Σάββατο.

Την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ένα μέτρο που απαιτεί από τους εργαζόμενους να επιδείξουν εμβολιασμό, προηγούμενη μόλυνση από Covid ή πρόσφατο αρνητικό τεστ πριν εισέλθουν στους χώρους εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ (1.763 δολάρια) εάν δεν συμμορφωθούν, ενώ οι εργοδότες που δεν θα ελέγξουν τους εργαζομένους τους μπορεί να πρέπει να πληρώσουν έως και 1.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την Παρασκευή ότι οι επιχειρήσεις με λιγότερο από δεκαπέντε υπαλλήλους θα μπορούν να αντικαθιστούν, προσωρινά, τους εργαζόμενους που δεν διαθέτουν «πράσινο πάσο εμβολιασμένου».

Η κάθε αντικατάσταση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δέκα ημέρες και οι εργαζόμενοι χωρίς «πάσο» θα παύονται, μεν, των καθηκόντων τους, αλλά δεν θα μπορούν να απολύονται.

Οι εμπορικές ενώσεις της χώρας, βέβαια, υπογραμμίζουν ότι με αντικαταστάσεις τόσο μικρής διάρκειας, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία των καταστημάτων.

«Με το green pass προστατεύονται και οι εργαζόμενοι, ενώ θα δοθεί, ως γνωστόν, ένας μήνας περιθώριο ώστε όποιος το επιθυμεί να μπορεί να πάει να εμβολιαστεί και να εξασφαλίσει το πάσο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Αντρέα Ορλάντο.

«Προσπαθήσαμε να λάβουμε υπόψη και τα αιτήματα των συνδικάτων, αλλά δεν κατέστη πάντα δυνατό, διότι η ευχέρεια κινήσεων μιας τόσο ευρείας κυβερνητικής συμμαχίας, δεν είναι τόσο μεγάλη», πρόσθεσε ο Ορλάντο, σε συνομιλία του με τον διευθυντή της εφημερίδας La Stampa, Mάσιμο Τζανίνι.