Τσίπρας: Απόπειρα συγκάλυψης

Συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων στους σιδηρόδρομους είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για τις συνθήκες του δυστυχήματος στα Τέμπη, να ακούσει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν και οδήγησαν στην τραγωδία, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρξει ασφάλεια στους σιδηρόδρομους.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε να γίνει και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία», καθώς, όπως είπε, «τα τελευταία δύο χρόνια προειδοποιούσατε επίμονα, είτε με τις απεργιακές σας κινητοποιήσεις είτε με τα εξώδικα που στείλατε στην πολιτική ηγεσία».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης επικαλούμενος την φράση του κ. Καραμανλή στη Βουλή ότι «είναι ντροπή σε όσους μιλούν για θέματα ασφάλειας», όπως για το γεγονός ότι η απάντηση στις απεργίες των εργαζομένων ήταν δικαστικές προσφυγές για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «η τραγωδία δεν είναι ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα συλλογικής αντιπαράθεσης, όλης της κοινωνίας απέναντι σε όσους θα επιχειρήσουν να κρύψουν την αλήθεια» προσθέτοντας πως «η αποποίηση της ευθύνης, η διάχυση της ευθύνης, οι συμψηφισμοί είναι απόπειρα συγκάλυψης». «Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ζητάει την αλήθεια και ζητάει δικαιοσύνη», τόνισε και σχολίασε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς λέγοντας πως «τη μία η ευθύνη είναι ατομική, του σταθμάρχη αποκλειστικά, την άλλη συλλογική, όλων μαζί, άρα κανενός συγκεκριμένα».

«Είναι ένα εκκρεμές αποποίησης της ευθύνης, από την ατομική στη συλλογική. Αυτό που ακούσαμε χθες ότι “όλοι μαζί φταίμε” εμένα μου θυμίζει το “όλοι μαζί τα φάγαμε”, συμπλήρωσε.

«Να κάνουμε το παν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, γιατί η ελληνική κοινωνία ζητά απόδοση των ευθυνών», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκρινίζοντας: «Όχι για να εκδικηθούμε κανέναν, αλλά για να μάθουμε τα πώς και τα γιατί. Όχι μονάχα για να δούμε τι έγινε εκείνο το μοιραίο βράδυ, αλλά να δούμε και τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής για να μην ξαναγίνει μια τέτοια τραγωδία, για να έχουμε ασφάλεια σε ένα μεταφορικό μέσο που θα έπρεπε να είναι -και στην Ευρώπη είναι- το πιο ασφαλές».

«Δεν θα δεχθούμε ως σωματείο μηχανοδηγών ότι ήταν ανθρώπινο λάθος. Αυτό είναι ξεκάθαρο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας. Όπως ανέφερε, με αυτήν τη θέση έχει συνταχθεί και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μηχανοδηγών κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «δεν θα μετατεθεί η κύρια ευθύνη».

«Όλη αυτήν την περίοδο εμείς είχαμε εντείνει την προσπάθειά μας, καταγγείλαμε τις ελλείψεις, στέλναμε εξώδικα. Δυστυχώς, μάλλον υποτιμήθηκε το μέγεθος των καταγγελιών», σημείωσε ο κ. Γενηδούνιας, μεταφέροντας επίσης στον κ. Τσίπρα -εκ μέρους των σωματείων- ότι «λοιδορηθήκαν» και κατηγορήθηκαν πως λένε «ψέμματα» ή ότι εξυπηρετούν «σκοπιμότητες».

Όσον αφορά την επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων, τόνισε πως σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι, ωστόσο, θα ανέβουν μόλις έχουν «προτάσεις που θα διασφαλίζουν το απόλυτο της ασφάλειας», με «σαφές χρονοδιάγραμμα», κάτι που -όπως επισήμανε- δεν συνέβη στη χθεσινή συνάντηση με το υπουργείο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ), Ιωάννης Ντίτσας, αναφέρθηκε στις διαχρονικές καταγγελίες των σωματείων και υπογράμμισε πως προσπάθησαν να αναδείξουν τα προβλήματα «είτε με εξώδικα είτε με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, είτε με απεργιακές κινητοποιήσεις» και πως σε όλες τις διεκδικήσεις των σιδηροδρομικών υπήρχε η λέξη «ασφάλεια».