Μήνυμα ΥπΕξ στην Τουρκία να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης, στέλνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς. «Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο» τονίζει ο κ. Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη σημερινή προκλητική ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αποσαφηνίζει μάλιστα πως στο πλαίσιο και μόνο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες.

Ταυτόχρονα, διαμηνύει πως η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας και σημειώνει πως παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως.

Ο κ. Γεννηματάς υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα. Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, καθιστά σαφές ο κ. Γεννηματάς.

Περαιτέρω, επισημαίνει πως η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει.

Προκλητική δήλωση εκπροσώπου τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

«Δεν είναι καινούργιες οι προσπάθειες της γείτονος και συμμάχου Ελλάδας με στόχο να δικαιώσει τις εθνικές της θέσεις στα θέματα του Αιγαίου, που κατά βάση συζητούνται διμερώς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να εκμεταλλεύεται τους διεθνείς οργανισμούς μεταξύ των οποίων και το ΝΑΤΟ για να τους παρασύρει σε αυτές» είχε υποστηρίξει νωρίτερα σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τής Τουρκίας Χαμίντ Ακσόι και είχε ισχυριστεί προκλητικά ότι «τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης».

Αναφερόμενος στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ, υποστήριξε πως «δεσμεύονται από την πολιτική της μη παρέμβασης σε διμερή ζητήματα μεταξύ συμμάχων και θα πρέπει να ενεργούν στο πλαίσιο αυτών των αρχών και προσέθεσε ότι αυτό ισχύει και για το Αιγαίου».

Μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τη δράση του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της παράνομης μεταναστευτικής ροής στο Αιγαίο, είπε πως «είναι μάταιο να εκλαμβάνει τη νόμιμη στάση της Τουρκίας, που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, ως μία de facto κατάσταση».