Χατζηδάκης: Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα πολιτισμού και εθνικού φιλότιμου

«Το ζήτημα με τη διαχείριση απορριμμάτων είναι μια μάχη για το Περιβάλλον, για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας, για τον Πολιτισμό μας. Είναι θέμα εθνικού φιλότιμου», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από τη Θήβα, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους του δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της Επικράτειας.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «δεν γίνεται να έχουμε παιδιά και να ανεχόμαστε να τα μεγαλώνουμε σε αυτό το περιβάλλον. Για εμένα η διαχείριση απορριμμάτων δεν είναι άσκηση δημοσίων σχέσεων και δεν με ενδιαφέρει να συγκρουστώ με όσους προβάλλουν συνεχώς προσκόμματα».

Και κάλεσε όλους «να κάνουμε μαζί τις αναγκαίες ασκήσεις θάρρους και να προχωρήσουμε μπροστά με ταχύτατους ρυθμούς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόταγμα της πολιτικής του ΥΠΕΝ είναι να έχουν δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια 45 μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο τα ποσοστά ταφής των απορριμμάτων να πέσουν στο 10% μέχρι το 2030.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, τόνισε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η χώρα μας θα έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία τις 4 ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα απορρίμματα, ενώ παράλληλα θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου σχετικά με τα πλαστικά μίας χρήσης, το οποίο άλλωστε αποτελεί δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό, στη γενική συνέλευση των ΦοΔΣΑ, μέχρι τον Ιούνιο του 2020, θα έχει αναθεωρηθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα νέο, ρεαλιστικό, σύγχρονο και φιλόδοξο Σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, σε συντονισμό με την Κομισιόν, το ΥΠΕΝ θα παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στους ΦοΔΣΑ για τη σύνταξη των Περιφερειακών Σχεδιασμών, ώστε οι Φορείς να είναι εναρμονισμένοι με το Εθνικό Σχέδιο και ευθυγραμμισμένοι με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες από την ΕΕ.

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι μέσα στους ερχόμενους μήνες απλοποιείται το περιεχόμενο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, ώστε να απαλλαγούν οι Δήμοι από περιττές επιβαρύνσεις και γραφειοκρατία.

Ανακοίνωσε δε, ότι ήδη δρομολογούνται πιλοτικά προγράμματα που θα επιβραβεύουν τους Δήμους και τους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση. Αντιστρόφως, με γνώμονα τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι θα στοιχίζει ακριβότερα η μη ανακύκλωση συσκευασιών και βιοαποβλήτων, ενώ άκουσε τους προβληματισμούς των εκπροσώπων των Φορέων, καθώς και των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι έως τα τέλη του 2021 να μην υπάρχει στη χώρα ούτε ένας ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) και σε σε συνεργασία με τους ΦοΔΣΑ, να αυξηθούν τα δίκτυα ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες και η ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ, κα Νίκη Δανδόλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχοι από την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, καθώς και πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών.