Χωρίζουν οι δισεκατομμυριούχοι Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς – Υπέβαλαν αίτηση για διαζύγιο

Οι δισεκατομμυριούχοι ευεργέτες Bill και Melinda Gates, συνιδρυτές ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ιδρύματα στον κόσμο, υπέβαλαν αίτηση διαζυγίου τη Δευτέρα μετά από 27 χρόνια γάμου, αλλά δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη φιλανθρωπική τους συνεργασία.
Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει γίνει μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στην παγκόσμια δημόσια υγεία, ξοδεύοντας περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να φέρει μια επιχειρηματική προσέγγιση για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών.

Οι Γκέιτς έχουν υποστηρίξει ευρέως εγκριθέντα προγράμματα για την εξάλειψη της ελονοσίας και της πολιομυελίτιδας, τη διατροφή των παιδιών και τα εμβόλια. Το ίδρυμα πέρυσι διέθεσε περίπου 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση του COVID-19.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο τέταρτος κατά σειρά πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή περιουσία ύψους 130,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Ο Γκέιτς εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για να ιδρύσει από κοινού με τον φίλο του από το σχολείο, Πολ Άλεν, το 1975, τη Microsoft.

Στον Γκέιτς ανήκε το 49% της Microsoft στην αρχική δημόσια προσφορά το 1986, γεγονός που τον έκανε άμεσα πολυεκατομμυριούχο.

Με την εκρηκτική ανάπτυξη της Microsoft, σύντομα έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Στη συνέχεια ωστόσο έχασε αυτόν τον τίτλο, εν μέρει δωρίζοντας χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά και λόγω της ανάπτυξης άλλων εταιρειών. Σύμφωνα με το Forbes ο ιδρυτής της Amazon.com Inc, Τζεφ Μπέζος, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc, Έλον Μασκ και ο ιδιοκτήτης της Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνό και η οικογένειά του βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους, με τον Γκέιτς να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Το ζευγάρι δημιούργησε το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με έδρα το Σιάτλ το 2000. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, με έμφαση στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή.

Οι επιχορηγήσεις του περιελάμβαναν περίπου 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια για πρωτοβουλίες σχετικές με εμβόλια και έρευνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονωϊού.

Το ίδρυμα έκλεισε το 2019 με καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους 43,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δαπάνησε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 για προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, εξαιρουμένων των δαπανών διαχείρισης.

Από το 1994 έως το 2018, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς έδωσαν στο ίδρυμα περισσότερα από 36 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία, ο Γουόρεν Μπάφετ έχει δωρίσει περισσότερα από 29 δισεκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του στο Ίδρυμα Γκέιτς από το 2006.

Το ζευγάρι, που έχει τρία παιδιά, έχει μία έπαυλη στη λίμνη Ουάσιγκτον η αξία της οποίας ανερχόταν το 2020 σε 130,8 εκατομμύρια δολάρια.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες του διαζυγίου τους παραμένουν ασαφείς. Η συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει προβλέπει τον διαχωρισμό των κοινών περιουσιακών στοιχείων.

Η νομοθεσία στην Ουάσιγκτον ορίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν εντός γάμου ανήκουν από κοινού στο ζευγάρι και μοιράζονται ισομερώς σε περίπτωση διαζυγίου.

Οι σύζυγοι μπορούν επίσης να συμφωνήσουν ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν ξεχωριστή ιδιοκτησία, που σημαίνει ότι ανήκουν σε έναν από τους δύο.

Πηγή: Reuters