ΑΔΜΗΕ: Αύξηση κερδοφορίας το 2018

Αύξηση των επενδύσεων και της κερδοφορίας σε συνδυασμό με μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ για το 2018 ενώ αντίστοιχες ήταν οι επιδόσεις της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και είναι κάτοχος του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 85,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38,6% σε σχέση με το 2017, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 154% σε 178,2 εκατ. και οι χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 73,1%.

“Η Διοίκηση του Διαχειριστή σε στενή συνεργασία με την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και τον στρατηγικό επενδυτή State Grid Corporation of China παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση των κρίσιμων έργων του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με έμφαση στις διασυνδέσεις των νησιών. Κεντρικό στοιχείο στον σχεδιασμό της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. είναι η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ έως το 2027”, αναφέρει η εταιρία.

Στο στάδιο της κατασκευής βρίσκονται η δεύτερη και η τρίτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου και η επέκταση του συστήματος υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) στην Πελοπόννησο.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνονται ακόμη η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος και Θήρα), προϋπολογισμού 386 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ενταχθεί στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης και η Διασύνδεση των Δωδεκανήσων.

Το ΔΣ του ΑΔΜΗΕ θα προτείνει την διανομή μερίσματος ίσου με το 50% των καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος 2018, που αντιστοιχεί σε 42,79 εκατ. ευρώ.

Το 2018 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διένειμε το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό ως προμέρισμα, το οποίο ανήλθε στα 0,0316 ευρώ ανά μετοχή. Το 2019 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. θα διανείμει το εναπομείναν ποσό, προσαρμοσμένο στις τρέχουσες δαπάνες, ως τακτικό μέρισμα, καθώς και το μέγιστο επιτρεπόμενο προμέρισμα. Η συνολική διανομή μερίσματος αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 0,087 ευρώ ανά μετοχή.