Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στο Βιετνάμ

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Carl Vinson πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στο Βιετνάμ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αμερικανικού αεροπλανοφόρου από το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ το 1975. Πολλοί αναλυτές αξιολογούν την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου ως μια προσπάθεια των δύο χωρών να αναχαιτίσουν τις επεκτατικές διαθέσεις της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Στο αεροπλανοφόρο επιβαίνουν 5.300 ναύτες, πιλότοι και μέλη των πληρωμάτων των 72 αεροσκαφών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ, Λε Θι Θου Χανγκ, δήλωσε ότι «η επίσκεψη αυτή συμβάλλει στην διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας , της ασφάλειας , της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην περιοχή».

Παρότι είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό αεροπλανοφόρο επισκέπτεται το Βιετνάμ τα τελευταία 43 χρόνια, παρόμοιες επισκέψεις είχαν πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν και άλλα αμερικανικά πολεμικά σκάφη, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των πρώην αντιπάλων.

Συγκεκριμένα, επισκέψεις στο εν λόγω λιμάνι είχαν πραγματοποιήσει η πλωτή βάση υποβρυχίων «Frank Cable» και το αμερικανικό καταδρομικό USS John S. McCain στον κόλπο Καμράν, που υπήρξε αμερικανική βάση οπισθοφυλακής κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Οι ναύτες και αξιωματικοί του αμερικανικού αεροπλανοφόρου θα επισκεφθούν ένα κέντρο αποκατάστασης ατόμων που είχαν υποστεί τις επιδράσεις του τοξικού φυτοκτόνου Agent Orange (πορτοκαλί παράγοντας, η κωδική ονομασία ενός φυτοκτόνου και αποφυλλωτικού –σ.σ), το οποίο είχε ρίξει ο αμερικανικός στρατός σε τεράστιες εκτάσεις γης κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Παράλληλα θα επισκεφθούν ένα κέντρο για παιδία , θα παίξουν μπάσκετ και ποδόσφαιρο με τους ντόπιους, ενώ η στρατιωτική μπάντα του αεροπλανοφόρου θα δώσει διάφορες συναυλίες.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μία περίοδο σχετκής έντασης στην περιοχή, καθώς η γειτονική Κίνα, η οποία διεκδικεί ένα μεγάλο τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, εντείνει την στρατιωτική της παρουσία σε νησίδες που βρίσκονται στη θαλάσσια αυτή περιοχή, τις οποίες επίσης διεκδικεί το Βιετνάμ.

Διπλωματικές και άλλες πηγές αναφέρουν ότι Βιετναμέζοι διπλωμάτες προσπαθούν να μετριάσουν την ανησυχία της Κίνας με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και τις προοπτικές μιας ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Ανόι και της Ουάσιγκτον.