Οι τουρίστες επιστρέφουν τελικά στην Τουρκία

Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία ανακάμπτει για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία ενέτεινε την κρίση στην τουριστική βιομηχανία της γειτονικής μας χώρας. τουρισμος τουρκια 2017.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2017 κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, σε μόλις 2 εκατομμύρια, ανακάμπτοντας από μια μεγάλη πτώση που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 και επιδεινώθηκε το Νοέμβριο του 2015 μετά την κατάρριψη από δύο τουρκικά μαχητικά F 16, ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, φέρνοντας τις εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η Ρωσία, τότε η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή επισκεπτών, απάντησε απαγορεύοντας τα ταξίδια στην Τουρκία για τουρισμό.

Η ανάκαμψη του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, η οποία βασίζεται στα έσοδα από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για να καλύψει μέρος του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που προβλέπεται ότι θα φτάσει το 4,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την συγνώμη της Τουρκίας προς τη Ρωσία για την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους, με νεκρό τον ένα από τους δύο πιλότους του, τα στοιχεία του Απριλίου είναι τα πρώτα σημάδια μιας πιθανής ανάκαμψης, σύμφωνα με τον Muammer Komurcuoglu, οικονομολόγο της IS Investment στην Κωνσταντινούπολη.

Τα έσοδα από τον τουρισμό ενδέχεται να υπερβούν τις εκτιμήσεις για φέτος, εφόσον συνεχιστεί η τάση, δήλωσε ο Komurcuoglu την Τρίτη 30/5/2017, προσθέτοντας ότι είχε προβλέψει άνοδο 10%. «Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα έσοδα της χώρας και στην ανάπτυξη», δήλωσε. Τα ακαθάριστα τουριστικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε περίπου 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν πόσο έδαφος πρέπει να καλύψει η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Εξαιρουμένης της σύγκρισης του 2016, ο αριθμός τουριστών τον Απρίλιο του 2017 εξακολουθεί να είναι ο χαμηλότερος για αυτόν τον μήνα από το 2010.

Βέβαια, η βελτίωση στις αφίξεις τουριστών είχε και κόστος, σύμφωνα με την τουρκική ένωση τουριστικών ξενοδοχείων και επενδυτών. Ενώ η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων αυξήθηκε σε 61,2% τον περασμένο μήνα, από 52,9% τον Απρίλιο του 2016, η μέση ημερήσια τιμή ανά διανυκτέρευση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε από 111,9 ευρώ σε 78,5 ευρώ την ίδια περίοδο.