Αντιπαράθεση Κοτζιά – Μπακογιάννη για απόρρητα έγγραφα στο Σκοπιανόατολογικό

Αντιπαράθεση μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σημειώθηκε στην ολομέλεια εξ αφορμής μιας αναφοράς της βουλευτού της ΝΔ, κατά την κεντρική ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

“ Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής. Όλα όμως. Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε Υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε”, είπε η κ. Μπακογιάννη προκαλώντας την αντίδραση του κ. Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, προσήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας για να απαντήσει στην κ. Μπακογιάννη και όταν έλαβε τον λόγο είπε: “ Αν μου μεταφέρθηκε σωστά, τις ύβρεις που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο περιοδικό, το οποίο διασυνδέεται με την κ. Μπακογιάννη, που έχουν καταδικαστεί στο Πρωτοδικείο, στο Εφετείο τελεσίδικα και στον Άρειο Πάγο, με τον δικό της άκομψο, συνήθως τρόπο, την καλώ να ή να της πάρει πίσω, ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο”.

“ Εδώ είμαστε. Κάντε μου μήνυση. Εγώ θα ζητήσω την άρση της ασυλίας μου αμέσως”, απάντησε η κ. Μπακογιάννη.

Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είδε το τυρί και δεν είδε τη φάκα

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είδε το τυρί και δεν είδε τη φάκα. Επαίρεται ότι με την προτεινόμενη συμφωνία δεν μπορεί, πλέον, κανείς να ισχυριστεί στα Σκόπια ότι είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτι που ήταν ανέκαθεν πασιφανές διότι κανείς στη διεθνή κοινότητα που έχει τελειώσει το δημοτικό δεν αμφέβαλλε ποτέ ότι ο Αλέξανδρος μιλούσε ελληνικά. Αντίθετα, το ιδεολόγημα της Μακεδονίας του Ίλιντεν, το οποίο θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, η κυβέρνηση το νομιμοποιεί με την παρούσα συμφωνία» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή.

Αφού αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή από τον διεθνή παράγοντα προκειμένου να υπάρξει λύση στο ζήτημα, δήλωσε ότι η τότε κυβέρνηση είχε δύο στόχους: «Πρώτον να μη γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης» και δεύτερον να δημιουργηθεί εθνικό μέτωπο. «Γι’ αυτό ενημέρωσα όλους του πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία ενόψει του Βουκουρεστίου. Γι’ αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι’ αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνία, τον κ. Καμμένο. Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ. Επρόκειτο, άλλωστε, για θέμα μέγιστης συναισθηματικής φόρτισης που εύκολα θα μπορούσε να διχάσει τον ελληνικό λαό».

Όπως πρόσθεσε, με το θέμα της δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου υπήρχε απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης και, δη, του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας. «Η χώρα έπρεπε να διαπραγματευθεί ισχυρή και ενωμένη. Δεν είχα, άλλωστε, καμία αμφιβολία για τις πιέσεις που θα αντιμετωπίζαμε και για το κόστος που θα είχε η πολιτική μας. Κόστος, το οποίο εν τέλει κατεβλήθη, σημείωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το 2008 έγινε μία ειλικρινής προσπάθεια αναζήτησης συμφωνίας, «μίας συμφωνίας βιώσιμης, έντιμης, ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης. Στόχος μας ήταν και είναι μία συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική του Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν. Αλλά και μία συμφωνία που θα απαντούσε στις ήδη απαξιωμένες διεθνώς γραφικότητες με την καπηλεία της αρχαίας κληρονομιάς και των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Η βουλευτής της ΝΔ επιτέθηκε στον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά: «Δεν είστε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, στον οποίο προσφέρονται αντιπαροχές. Εμείς αντέξαμε, όμως. Αντισταθήκαμε και κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι». «Άλλωστε, το οπλοστάσιό μας ήταν γεμάτο, διότι είχαμε πετύχει έμπρακτα την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων» συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενη στη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων για την οποία είχε μιλήσει ο κ. Κοτζιάς, τον κάλεσε να τα καταθέσει όλα στα πρακτικά της Βουλής. «Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε» επισήμανε.

Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι ο στόχος της διαπραγμάτευσης του 2008 ήταν να υπάρξει «μία συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική τού Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν. Αλλά και μία συμφωνία που θα απαντούσε στις ήδη απαξιωμένες διεθνώς γραφικότητες με την καπηλεία της αρχαίας κληρονομιάς και των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για μία κακή συμφωνία και σημείωσε ότι «άπαξ και υπογραφεί η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί αύριο ούτε να την αρνηθεί, ούτε να μην την υποστηρίξει». Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να αλλάξει τις βασικές και μεγάλες αδυναμίες της συμφωνίας.

«Βαθύτατα πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία και οφείλουμε να προσπαθήσουμε. Θα την κάνει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αφού απαλλάξει τη χώρα από το καρκίνωμα της διχόνοιας και της δημαγωγίας» κατέληξε η πρώην υπουργός.